218 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap 31 rádió és tévé

2021. február 12. – 11:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Működési és üzemeltetési költségek támogatására több mint 218 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt oda összesen 31 közösségi rádiónak és televíziónak e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. Az MTI híre szerint támogatáshoz jut:

a ládbesenyői Irány TV, a szegedi TiszapART televízió, a TV Szentendre, a Kiskőrös Televízió, a Füzesabonyi Városi Televízió, a KisDuna TV Dunaharaszti, a Tatai Televízió, a Kistelek Városi Televízió, a csabacsűdi Kőrös Televízió, a Szentes Televízió, a berceli Gólya TV, a Hajdúnánási Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a tahitótfalui Danubia Televízió, a pécsi Pannon Televízió, az RTV Szekszárd, továbbá a Sárrét TV, a Kék Kálló Televízió és a Ladány Televízió, valamint Budapesten a hatoscsatorna, a Hegyvidék Televízió és az Apostol TV.

A rádiók közül a székesfehérvári Táska Rádió, a szentgotthárdi Radio Monoster, a debreceni FM90 Campus Rádió, a miskolci Csillagpont Rádió, a veszprémi Mária Rádió és a fővárosi Trend FM, a Klasszik Rádió 92,1, valamint a Magyar Katolikus Rádió 96,1 MHz-es és 92,3 MHz-es jogosultságai pályáztak sikeresen. Beszámoltak arról is, hogy pénteken teszik közzé a Budapest-Astroia telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség „elvi használatára irányuló véglegesített” pályázati felhívást. Erre március 7-ig lehet jelentkezni.

A döntések között megemlítették, hogy 300 ezer forint bírságot róttak ki az RTL Klub szolgáltatójára, miután augusztus végén a Reggeli című műsor egyik adásában egy magánklinika bemutatásakor termékmegjelenítési szabályt sértett azzal, hogy a műsorszám a szolgáltatás igénybevételére ösztönzött, kiemelve a klinika felszereltségét, tulajdonságait.

A Klubrádió elvesztette a frekvenciáját, de az NMHH szerint nem volt hátrányos megkülönböztetés

A Klubrádió február 9-én vesztette el a frekvenciájáért folyó pert, miután a bíróság elutasította a rádió keresetét, vagyis eszerint jogszerűnek találták, amikor a hatóság megtagadta a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását. A döntés értelmében a rádiónak február 14-én éjfélkor be kell fejeznie a sugárzást a 92,9-en. A tervek szerint online folytatják tovább a munkát.

Az NMHH a csütörtök este kiadott közleményében azt írta, hogy a Médiatanács nem vette el a frekvenciát a Klubrádiótól, és továbbra is megvan az esélye a rádió működésére. Karas Monika, a Médiatanács elnöke azt írta:

  • A rádiót nem érte hátrányos megkülönböztetés, a Médiatanács több gesztust tett a rádiónak.
  • A meghozott döntésekben a testületnek nem volt mozgástere, azok a médiatörvényből következnek.
  • A tanács minden rádiót egyforma mércével mér, „a rádió jogosultságát nem »vette el« a Médiatanács: az határozott időre szólt, és ezt a határozott időt zavartatás nélkül kitölti a Klubrádió. A jogosultság pályázat nélküli meghosszabbítása egy kedvezmény, amelyet azonban az elkövetett jogsértések miatt a médiatörvény nem tett lehetővé.”
  • A megújítást kizáró jogsértések, például az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása „nem mondvacsinált okok”, a jogsértéséket a Médiatanács elnöke szerint maga a rádió is elismerte (azzal, hogy nem kért jogorvoslatot).
  • A rádiónak nem hosszabbítást kellett volna kérnie, mert idejében megírták, hogy azt nem kaphatja volna meg;
  • de mivel kérelmezte a hosszabbítást, így pályázatot sem lehetett lefolytatni.

Az ügy előzménye: miután január 20-án felfüggesztették a Klubrádió frekvenciájának pályáztatását – a pályázatot novemberben írták ki, decemberben a két másik pályázót kizárták –, majd két napja, február 9-én pert vesztett a rádió, eldőlt, hogy el kell hallgatnia a jelenlegi frekvenciáján, a 92,9 MHz-en. A rádió ügye nemcsak belpolitikai viharokat kavart, hanem nemzetközi híre is ment, Biden amerikai elnök mellett Macron francia miniszterelnök kormánya is aggasztónak tartja az ügyét, amelyet – a lengyel reklámadóval együtt – az Európai Parlament is napirendre vesz.

Cikkeink a Klubrádióról itt olvashatók >>>

A frekvencia elvétele után itt tudja hallgatni a Klubrádió online adásait, a magyar média helyzetéről és a kormány médiapolitikájáról szóló összefoglaló anyagunkat pedig itt nézheti meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!