Elvesztette a pert, elhallgat a Klubrádió a 92,9-en

2021. február 9. – 13:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasította a bíróság a Klubrádiónak a Médiatanáccsal szembeni keresetét, eszerint jogszerűnek találták, mikor a hatóság megtagadta a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását – közölte a Népszava a hírt a Fővárosi Törvényszékről. A kedd délben hozott elsőfokú döntés ellen a Klubrádió a Kúrián fellebbezhet. Az információt kérdésünkre megerősítették a Klubrádióból.

A döntés értelmében a rádiónak február 14-én éjfélkor be kell fejeznie a sugárzást a 92,9-en. A tervek szerint online folytatják tovább a munkát.

2020 őszén a Médiatanács elutasította a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását, és 2021 februárjától nem akarták meghosszabbítani a kormánykritikus rádió frekvenciaengedélyét a rádió adminisztratív hibáira és néhány hiányos táblázatra hivatkozva. A Klubrádió a hosszabbítás megtagadásának jogszerűségét vitatta, aránytalannak és túlzónak tartja az elkövetett apróbb hibákhoz képest. A rádió szerint nem jogi, hanem politikai döntés született a Habony Árpád volt ügyvédje által vezetett Médiatanácsban.

A Klubrádió képviseletében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtott be keresetet a rádió elhallgattatásához vezető médiahatósági döntés miatt, közleményük szerint a keresetet részletes indoklás nélkül utasította el a Fővárosi Törvényszék. Mint írják, a bíróság a döntést meglepően röviden indokolta, nem foglalkozott azzal, hogy más rádiók esetében a hatóság ellentétes döntést hozott, és azzal sem, hogy a Klubrádió adminisztratív mulasztása csekély súlyú volt, amire nem hivatkozhatott volna a Médiatanács ismételt jogsértésként. Ha a bíróság megsemmisítette volna a Médiatanács döntését, az sem lett volna elég önmagában ahhoz, hogy a Klubrádió február 14. után is zavartalanul sugározhasson Budapesten. Ezért a rádió azt is kérte a bíróságtól, hogy ideiglenesen tegye lehetővé a sugárzást addig, amíg le nem zárulnak a folyamatban lévő eljárások. Ezt a bíróság arra hivatkozva utasította el, hogy a hazai jogszabályok erre nem adnak számára felhatalmazást, kizárólag a Médiatanács engedélyezheti a rádió ideiglenes sugárzását. „A magyar nyilvánosság megint veszteséget szenved azzal, hogy a hatalom elhallgattat egy neki nem tetsző közéleti médiumot. Bár a rádió e frekvencián elhallgat, a jogvita ezzel nem ér véget” – mondta Kaputa Júlia, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének jogi munkatársa.

Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa folyosói sajtótájékoztatóján szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, hogy ilyen határozatot hozhat a Médiatanács és az ilyen bírósági megítélés alá eshet, írja a Media1. Mint mondta, a Klubrádió jogorvoslatra készül az ítélet ellen. Szerinte nem váratlan, de szomorú és antidemokratikus az ítélet, mivel a bíróság nem vette figyelembe érveiket. Arra kérte a hallgatókat, maradjanak a Klubrádióval az interneten, és támogassák a fennmaradását.

Pataki Gábor főszerkesztő a Telexnek azt mondta, hogy a terveik szerint nem fog módosulni a munkájuk, ugyanúgy folytatják tovább, csak online, és nem FM-en.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint a Médiatanácsnak nem volt más választása, törvényi kizáró ok miatt el kellett utasítania a Klubrádió kérelmét.

„Az ítélet kitért arra, hogy mivel a Klubrádió a törvényi kizáró okot jelentő, ismételt jogsértései kapcsán nem élt jogorvoslattal, azok jogerőssé váltak, így a megújítás tárgyában nem volt más döntési lehetőség, mint annak megtagadása”

– írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!