Biden és Macron kormánya is aggasztónak tartja a Klubrádió ügyét

2021. február 10. – 10:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai és a francia külügy is aggodalommal reagált a Fővárosi Törvényszék keddi döntésére, miszerint a Klubrádió a Médiatanács korábbi határozata értelmében csak február 14. éjfélig használhatja a 92,9-es frekvenciát, utána pedig legfeljebb online formában folytathatják az adást – írta az AFP.

Amerikai részről Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője reagált az ügyre, elmondva, hogy aggasztónak tartja a sajtószabadság magyarországi helyzetének folyamatos romlását. Price arról is beszélt, hogy a Klubrádió frekvenciaengedélyének megszűnésével egy újabb független hang hallgat el a magyar politikai diskurzusban, ami komoly csapás a médiapluralizmusra nézve. „Arra biztatjuk a magyar kormányt, hogy támogassa a nyitott médiaviszonyokat, és tartsa fenn a jogállamiságot és kövesse az átláthatóság elveit” – tette hozzá Price.

A francia külügy szóvivője, Agnes von der Mühll a tájékoztatási és tájékozódási szabadság, illetve a médiafüggetlenség és pluralizmus szempontjából is nyugtalanítónak tartja a fejleményeket, amennyiben tényleg felfüggesztik a rádió sugárzását. Egyben felszólította Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a média területén vállalt európai kötelezettségeit.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a sajtószabadság újabb szomorú napjának nevezte a keddi döntés dátumát, kiegészítve azzal, hogy egy újabb független hangot hallgattatnak el Magyarországon.

Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője szerdán arról tájékoztatta a Népszavát, hogy az EB vizsgálja, a sugárzás megszüntetéséhez vezető döntés összhangban van-e az EU jogszabályaival. Wigand szerint az Európai Bizottság felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal azért, hogy a Klubrádió törvényesen folytathassa a működését.

A szóvivő szerint az EB tisztázni szeretné az illetékes magyar hatóságokkal, hogy döntéseik során tiszteletben tartják-e a jogszabály arányosságra és megkülönböztetés-mentességre vonatkozó elveit, és biztosítani kívánja, hogy a Klubrádió a végső döntés megszületéséig, az átmeneti időszakban is használhassa a frekvenciáját.

A Klubrádió a Kúrián fellebbezhet a Fővárosi Törvényszék keddi ítélete ellen. Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója azt mondta, hogy akár az Európai Unió Bírósága elé is viszik az ügyet, ha szükséges. A rádió adásait itt tudja hallgatni online.

A magyar média helyzetét ebben a videónkban mutattuk be részletesen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!