Uniós bíróság elé vihetik a Klubrádió ügyét

2021. február 9. – 16:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha szükséges, akár az európai unió bírósága elé viszik az ügyet, mondta Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója az adó frekvenciajogosultsága ügyében indított bírósági per ítélethirdetése után a 24.hu-nak.

Stock jogsértőnek nevezte az ítéletet, és közölte, a rádió diszkrimináció áldozata lett. Elmondta ugyanakkor, hogy rádió online változatlan műsorfolyammal szolgálja majd ki a hallgatókat. Mint mondta, versenyben vannak jelenlegi frekvenciájuk új pályázati kiírásán, és fontolgatják, hogy a korábbi 95,3 MHz frekvenciára is pályáznak.

Meglepett bennünket a bíróság döntése. Nem feltétlenül az, hogy a keresetünket elutasították – mert ez benne volt a pakliban –, hanem az, hogy érveinket lesöpörve, a bíróság érdemi indoklás nélkül hozott ítéletet. A döntést jogsértőnek tartjuk és fellebbezünk ellene. Ha a magyarországi jogorvoslati lehetőségek nem vezetnek eredményre, akkor az Európai Unió Bírósága elé tervezzük vinni Klubrádió ügyét

– közölte Stock Richárd.

Mint arról beszámoltunk, elutasította a bíróság a Klubrádiónak a Médiatanáccsal szembeni keresetét, eszerint jogszerűnek találták, mikor a hatóság megtagadta a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását. A döntés értelmében a rádiónak február 14-én éjfélkor be kell fejeznie a sugárzást a 92,9-en. A tervek szerint online folytatják tovább a munkát.

Háttér:

2020 őszén a Médiatanács elutasította a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását, és 2021 februárjától nem akarták meghosszabbítani a kormánykritikus rádió frekvenciaengedélyét a rádió adminisztratív hibáira és néhány hiányos táblázatra hivatkozva. A Klubrádió a hosszabbítás megtagadásának jogszerűségét vitatta, aránytalannak és túlzónak tartja az elkövetett apróbb hibákhoz képest. A rádió szerint nem jogi, hanem politikai döntés született a Habony Árpád volt ügyvédje által vezetett Médiatanácsban.

A Klubrádió képviseletében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtott be keresetet a rádió elhallgattatásához vezető médiahatósági döntés miatt, közleményük szerint a keresetet részletes indoklás nélkül utasította el a Fővárosi Törvényszék. Mint írják, a bíróság a döntést meglepően röviden indokolta, nem foglalkozott azzal, hogy más rádiók esetében a hatóság ellentétes döntést hozott, és azzal sem, hogy a Klubrádió adminisztratív mulasztása csekély súlyú volt, amire nem hivatkozhatott volna a Médiatanács ismételt jogsértésként. Ha a bíróság megsemmisítette volna a Médiatanács döntését, az sem lett volna elég önmagában ahhoz, hogy a Klubrádió február 14. után is zavartalanul sugározhasson Budapesten. Ezért a rádió azt is kérte a bíróságtól, hogy ideiglenesen tegye lehetővé a sugárzást addig, amíg le nem zárulnak a folyamatban lévő eljárások. Ezt a bíróság arra hivatkozva utasította el, hogy a hazai jogszabályok erre nem adnak számára felhatalmazást, kizárólag a Médiatanács engedélyezheti a rádió ideiglenes sugárzását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!