Az Európai Parlamentben téma lesz a Klubrádió és a lengyel reklámadó terve

2021. február 11. – 14:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament márciusi plenáris ülésén megvitatja a magyar és a lengyel média helyzetét – értesült a Népszava. A döntést az EP elnökéből és frakcióvezetőiből álló Elnökök Konferenciája (házbizottság) hozta meg csütörtökön, miután az Európai Néppárt (EPP) a napokban javasolta, hogy a képviselő-testület tűzze napirendjére a lengyel kormánynak a szabad sajtó elhallgattatását célzó intézkedéseit, és ezzel párhuzamosan a Szocialisták és Demokraták politikai csoportja a házbizottság ülésén kiharcolta, hogy vitassák meg a Klubrádió működését ellehetetlenítő magyarországi lépéseket.

Az Európai Bizottság már vizsgálja, hogy a Klubrádió sugárzásának megszüntetéséhez vezető Médiatanácsi döntés összhangban van-e az uniós távközlési irányelv előírásaival. Christian Wigand szóvivő szerdán a Népszava kérdésére közölte: „A Klubrádió ügye csak fokozta a magyar médiaszabadsággal és a pluralizmussal kapcsolatos aggodalmakat, amelyeket a testület kifejtetett a jogállam helyzetéről tavaly publikált országjelentésben.” A Klubrádió ügyét a Biden- és a Macron-kormány is aggasztónak tartja.

Lengyelország pedig azért kerül terítékre, mert a lengyel kormány új törvényjavaslata szerint a médiacégeknek 2-15 százalék közötti adót kellene fizetniük reklámbevételeik után. A tervezet kritikusai szerint ez a független sajtótermékek kivéreztetéséhez vezethet, tiltakozásképpen szerdán negyven lengyel médium sötétbe borult és adásszünettel tiltakozott a jogszabálytervezet ellen.

A frekvencia elvétele után itt tudja hallgatni a Klubrádió online adásait, a magyar média helyzetéről és a kormány médiapolitikájáról szóló összefoglaló anyagunkat pedig itt nézheti meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!