Botrányos, sokkoló – kiakadtak a fideszesek EP-frakciójából, hogy Von der Leyen beleszállt Orbánba

2024. október 9. – 19:00

Másolás

Vágólapra másolva

Történelmi volt Orbán Viktor szerdai beszéde, a Patrióták Európáért (PfE) frakció üdvözölhette a miniszterelnököt az Európai Parlamentben (EP-ben), jelentette ki a kormányfővel rendezett vita után Gál Kinga. A frakció első alelnöke és a Fidesz-KDNP delegáció elnöke szerint a kormányfő ráijesztett a jobbközép Európai Néppártra és a vezetőjére, Manfred Weberre.

Azt ugyanakkor a képmutatás netovábbjának tartotta, amit az Európai Bizottság élén álló Ursula von der Leyen tett. Az uniós kvázikormány elnöke többek között azt vágta a miniszterelnök fejéhez, hogy „egy kormány” „elsodródik a belső piactól”, és nehezen tud majd több európai vállalatot bevonzani, ha diszkriminálja azokat. Felemlegette, hogy embercsempészeket engedett szabadon, a kínai rendőrség magyarországi jelenlétét kiskapunak tartotta a külső beavatkozáshoz, és feltette a kérdést, hogy „a magyarokat teszik felelőssé az '56-os orosz invázióért?” Orbán is elismerte, hogy meglepődött a bizottsági elnök megszólalásán, mert „bár vannak nézeteltérések”, ezeket nem akarta felhozni, mert mégis „egy közös Európa” a cél most.

Gál úgy vélte, hogy Von der Leyen – akit ugyan már újraválasztottak az Európai Bizottság élére, de az Európai Parlamentnek hamarosan a teljes testületet is meg kell majd szavaznia – politikai kampánybeszédet tartott, és ez botrányos.

A miniszterelnök méltányos és pontos értékelést adott, Európa rosszabb helyzetben van, mint az elmúlt évtizedekben bármikor, jelentette ki. Jónak tartotta többek között azt a javaslatát, hogy készüljön új versenyképességi csomag és a schengeni övezet országai is tartsanak csúcstalálkozókat. A miniszterelnök számíthat a PfE támogatására, erősek és szilárdan állnak, szerinte ettől féltek a többek.

Úgy látta, a vitában kristálytisztává vált, hogy a magyar kormány a magyarok oldalán áll, míg a tiszásokat Brüsszelből irányítják, az ellenzék pedig magát is alulmúlta.

Az EP-elnök is kapott kritikát

Jean-Paul Garraud-t „sokkolta” Von der Leyen beszéde. A francia Nemzeti Tömörülés képviselője szerint a vita nem volt megfelelő szintű az EP-hez, nagyon agresszív beszédeket halhattak, miközben Orbán nyugodt volt és politikai célt adott az EU-nak.

Az osztrák Harald Vilimsky is egyetértett azzal, hogy a beszélgetés nagyon kemény volt. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy olyan szavakat hajítsanak Orbán Viktorra, mint például gazember, zsarnok vagy korrupt. Roberta Metsola EP-elnök nem tett ez ellen semmit, senkit sem némított le emiatt, levelet kellene neki írniuk, panaszolta a képviselő.

Az FPÖ politikusa már az ülésen is elnézést kért mindenki nevében Orbántól, aki az asztalon dobolva jelezte, hogy tetszett neki a beszéd. Vilimskyt lekeverték a vitán, miután lejárt az ideje, majd Metsola is többször rendre utasította, miközben a képviselő néma mikrofonnal is folytatta a beszédét.

Paolo Borchia az olasz Ligától úgy látta, Metsola rosszul jött ki a vitából, ahol különféle személyes támadások, inzultusok és vádak hangzottak el. Úgy vélte, megsértették a házszabályokat, nem a magyar elnökségről volt szó, ami a napirenden volt. Többen visszaéltek a mentelmi joggal, Olaszországban az elhangzottakhoz hasonló vádakért perelni lehetne, jelentette ki.

Két másik jobboldali frakció is előkerült

Több képviselő kiemelte, hogy a középpártok karanténban tartják őket, de például Garraud szerint ettől is erősebbek lesznek. A Néppártról elmondta: annak ellenére, amit tőlük hallott és ami talán Weber magánvéleménye, elmozdulást lát abba az irányba, amin a PfE dolgozik.

A Néppárt mellett egy másik jobboldali frakcióhoz, az Európai Konzervatívok és Reformerekhez (ECR-hez) viszonyulás is előkerült a sajtótájékoztatón. Hermann Tertsch szerint – akinek pártját, a spanyol Voxot épp az ECR-től szipkázta el a PfE, így lett helyette a harmadik legnagyobb frakció – nagyon jók a kapcsolatok és gyümölcsöző lesz az együttműködés. Az a vád, hogy oroszbarátok lennénk, bolondság, jelentette ki arról, mennyire máshogyan ítéli meg a két csoport Oroszországot. A néppárti, jobbközép német CDU-ban is sok Putyin-barátot látott, akik megalapozták a függést az orosz gáztól, a magyar kormány pedig csak a nyílt, átlátható együttműködést kereste az orosszal.

Címlapkép: Patrióták Európáért / X

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!