Magyar Péter elárulta, mit mutatott a telefonján Gulyás Gergelynek az EP-ben

2024. október 9. – 17:42

Másolás

Vágólapra másolva

Örülök, hogy több mint fél év után létrejött, mondta Magyar Péter szerdán az európai parlamenti vitáról Orbán Viktorral. A miniszterelnök az ülésen mutatta be a soros magyar uniós elnökség programját, amit utána a képviselőkkel vitattak meg. „Magyar emberek millió nevében igyekeztem olyan kérdéseket feltenni”, amit nyílt körülmények között Magyarországon nem lehet, bár ezekre a kormányfő nem válaszolt, mondta a Telexnek a Tisza Párt elnöke Strasbourgban a plenáris ülés után.

Szerinte a fideszes képviselők „rogáni csomagot” adtak elő, Deutsch Tamás pedig a pulpitusnál is gyakorolta a beszédét, erről pedig videója is van. Úgy érezte, hogy a miniszterelnök először kezet sem akart fogni vele, de végül nyújtotta a kezét, bár nem állt fel.

Azt is hozzátette, örül, hogy „teljesen nyilvánvalóvá vált”, hogy Orbán Balázs „hazaáruló mondatai” 1956-ról a Fidesz hivatalos programjának részévé váltak, hiszen a miniszterelnök politikai igazgatója ott ült a kormányfő mögött, a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely mellett.

Mivel Orbán Viktor második felszólalása után Magyar Péter következett a szerdai vitán, kiment a szokásos helyre, ami épp a magyar kormánynak fenntartott rész mellett volt, hogy Orbán után átvehesse a szót. Közben Gulyás Gergely és Orbán Balázs mögött ment el, finoman vállon veregette mindkettőjüket, és úgy tűnt, valamit mondott nekik. Erről az ülés után azt mondta, Orbán Balázsnak azt szólta oda, hogy „szégyelld magad”, míg Gulyásnak üdvözölte a szüleit.

Egy lengyel képviselő felemlegette: milyen demokrácia az, hogy egy ilyen vitát nem közvetít élőben az állami média. Gulyásék ekkor keresgélni kezdtek a telefonjukon, ezt látva lépett oda Magyar hozzájuk, hogy a saját telefonját mutatva jegyezze meg, ne keressék, mert valóban nem adja az állami média. Orbán nyitóbeszéde után a reakciókat és a vitát már nem közvetítették élőben az ülésről. Magyar elmondása szerint azt a választ kapta, hogy Orbán Viktor Facebook-oldala közvetíti. „De azért még nem ez a közszolgálati média” – jegyezte meg.

A Tisza Párt elnöke szerint részben ezért kiáltotta a miniszterelnök záróbeszéde alatt Orbánnak azt, hogy miért fél az állami média leadni a vitát, illetve miért beszél telefonlopásról, amikor a fél országot ellopta, Hatvanpusztán is el tudná-e ugyanezt mondani.

Magyar Orbán nyitóbeszéde alatt is többször Gulyásék felé nézett. Erről azt mondta, mindenkivel próbálta felvenni a szemkontaktust. Gulyással is sikerült, aki szerinte még mindig kilóg a fideszes sorból, néhány vállalhatatlan megszólalása ellenére. Bármit is mond, nem haragszom rá, magánemberként szívesen leülök vele – mondta Magyar. Szerinte a Miniszterelnökség vezetóje egy becsületes ember, aki soha egy fillért sem emelt el, bár hozzátette, Gulyás valószínűleg „szükséges bűnözőnek” tartja Rogánt. Úgy vélte, a Fideszben egy idő után elhitték, hogy kell egy ilyen Óz, a nagy varázsló a hatalmon maradáshoz, pedig nem egészséges, hogy egy párt 16 vagy 20 évig kormányozzon, pláne nem kétharmaddal, ennek ráadásul szerinte Gulyás volt a legnagyobb ellendrukkere.

Magyar Péter kedden az utolsó pillanatban lemondta a strasbourgi sajtótájékoztatóját. Erről most a Telexnek azt állította, a sajtótájékoztatót két fontos megbeszélés miatt kellett törölni.

Magyart arról is kérdeztük, hogy szeptemberben nem igazán járt be dolgozni. Szerinte mivel a kérésére Orbán Viktor is kihagyta abban a hónapban a plenáris ülést, ő pedig az árvízi védekezésben vett részt, ezt a négy napot (szeptember 16-19.) bocsánatos bűnnek tartja. Ezeken kívül még két napon (szeptember 4-5.) üléseztek azok a szakbizottságok, ahol tag, ott pedig tájékoztatták arról, mi történt ott, és szerinte számítógépen keresztül is lehet dogozni. Deutsch közben a szavazásokról egyik legtöbbet hiányzó képviselő volt – ismételte meg egy korábbi állítását.

A Tisza Párt által hirdetett múlt szombati, köztévé épülete előtt tartott tüntetésen sokak meglepetésére Hadházy Ákos is felszólalt, őt ráadásul maga Magyar Péter konferálta fel. A két politikus az utóbbi időszakban többször is összekülönbözött a Diákhitel Központ Magyar Péter által aláírt szerződései miatt. Magyar erről most azt mondta, Hadházy jelezte, hogy részt venne a tüntetésen, amire ő felhívta, hogy megbeszéljék. örömmel elvállalta és jelezte, hogy nem fog ezzel visszaélni – mondta Magyar. Hozzátette, nem igazán van kapcsolata a képviselővel, és szerinte tiszta lelkiismerete szerint elmondta neki, amit tudott a Diákhitel Zrt. kommunikációs szerződéseiről, amiket az elnöksége alatt kötöttek. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kiszivárgott jelentését, ami ezekről készült, máig nem kapta meg, csak jelezték, hogy lezárták a nyomozást, tette hozzá.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!