Nem hagyhatjuk, hogy az orosz imperializmus feleméssze Ukrajnát, mondta a fideszesek EP-frakciójának vezetője

2024. július 17. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna további támogatásának szükségességéről tartott vitát szerdán az Európai Parlament. A témában kora délután egy nyilatkozatról is szavaz a testület.

Történelmi tragédiának nevezte a 2022-es orosz invázió kezdetét Jordan Bardella, a Patrióták Európáért (PfE) frakció elnöke, és hangsúlyozta, hogy a támadás indokolatlan agresszió volt.

„Ahogy azt korábban is mondtam, nem hagyhatjuk, hogy az orosz imperializmus feleméssze Ukrajnát, nem hagyhatjuk Oroszországnak, hogy megsértse Ukrajna szuverenitását vagy a nemzetközi rendet és békét veszélyeztesse.”

Az állásfoglalást viszont több okból is problémásnak találta a támogatás mértéke és Ukrajna NATO-tagsága miatt, valamint azért, mert elítéli Orbán Viktor moszkvai békemisszióját. Nem vádolhatják a „transzatlanti szövetség kulcsfontosságú tagját” azzal, hogy negatívan befolyásolja a helyzetet, mert próbálja megnyitni az egyeztetéseket, akkor majd elítélik ugyanezt a novemberre tervezett békecsúcson is? A lőszergyártást és a hadiipart hátráltatják a zöld intézkedések, panaszolta a többek között Orbán által kezdeményezett frakció elnöke.

Aki Ukrajnának segít, magának segít, Ukrajna biztonságának támogatása a sajátunkat támogatja, hangsúlyozta a legnagyobb frakció, a jobbközép Európai Néppárt nevében Andrzej Halicki.

„Senki sem hívhatja magát patriótának, aki aláássa ezt a közös erőfeszítést a részünkről és korlátozza a segítséget, amit nyújtani igyekszünk” – jelentette ki.

Halicki szerint addig kell támogatniuk Ukrajnát, amíg le nem győzi Oroszországot, mert az az ország támadott, Vlagyimir Putyin orosz elnök adott parancsot gyerekek megölésére és a Nemzetközi Büntetőbíróságon kellene számon kérni érte, „senkinek sem szabadna tárgyalnia vele”. (Orbán Viktor július elején találkozott Putyinnal, miután Ukrajnába is ellátogatott.) A többek között a Tisza Pártot is sorai közt tudó néppárti frakció vezérszónoka szerint széles többség áll a határozat mögött, és mindenkit támogatásra kért. (Kedden Magyar Péter, a Tisza alelnöke és EP-képviselője sajtótájékoztatón jelezte, hogy több ponton sem értenek egyet a javaslattal.)

Hosszú ideje látják az ukránok bátorsága és az oroszok jogsértései mellett azt, ahogyan a szélsőjobb összejátszik Putyinnal, jelentette ki Iratxe García Pérez. A szocialista frakció vezetője szerint „pár napja a hamis patrióták új csoportjának leginkább látható feje, Orbán találkozott Putyinnal, hogy becsmérelje Európát”, egy olyan béketervről beszéljen, „amiről senki sem tud”, és „elősegítse az orosz terjeszkedést”. Milyen békéről akar beszélni Orbán egy zsarnokkal, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki és gyerekkórházat bombáztat le? – kérdezte a frakció nevében, amelynek többek között a DK is tagja. Igazságos békét akart az összes orosz katona kivonásával, és szerinte csak idő kérdése Ukrajna győzelme, mert már megnyerte az eszmék harcát, és ha minden segítséget megadnak Ukrajnának, meg tudja védeni magát.

Ukrajna veresége orosz csapatokat, nukleáris fegyvereket hozna a határainkra és felkészülhetnének egy újabb invázióra, ami elfogadhatatlan fenyegetés, hangsúlyozta az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevében Joachim Brudziński. Megvannak hozzá az eszközeik, hogy megállítsák, nem szabadna orosz műtrágyát behozniuk és nem lehetnek naivak az orosz célokkal kapcsolatban. Ezek határozottan be vannak ágyazva az orosz stratégiába, a Kreml volt szovjet tagköztársaságokban indít háborúkat és világszerte gyengíti a demokráciát, hangsúlyozta annak a frakciónak a szószólója, ahová eredetileg a Fidesz akart csatlakozni.

A PfE-hez hasonlóan a frissen megalakult Szuverén Nemzetek Európája is most először szólalhatott fel plenáris vitán. René Aust szerint egész Európa sóvárog a békére, de a fegyverszállítások eddig ezt nem hozták el, csak közelebb hozták a háborút. A stratégia semmin sem változtatott, csak romlott a helyzet, ukránok százezrei haltak meg, ezért változtatni kell.

„Hálás vagyok Orbán Úrnak, hogy vállalta a felelősséget”

– mondta a Mi Hazánkot is sorai közt tudó frakció szószólója. Úgy vélte: a politikai felelősség azt jelenti, hogy ki kell állni azért, ami helyes, még ha ezt ellenzik is, nem csak a kényelmes, népszerű utat követik. A béketárgyalások érdekében nyomást kell gyakorolni, jelentette ki.

Az EP kedden kezdte az első ülését azóta, hogy júniusban újraválasztották a testületet, a témákról bővebben itt írtunk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!