A Trump elleni merényletet akarta elítéltetni az EP-vel a fideszesek frakciója, de elutasították

2024. július 17. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Donald Trump elleni merényletkísérletről és az európai politikai erőszakról kezdeményezett vitát a Patrióták Európáért (PfE) frakciója szerdán az Európai Parlamentben (EP).

Gál Kinga, a csoport első alelnöke megtiszteltetésnek nevezte, hogy az új frakciójuk nevében először szólalhat fel az EP-ben. Hangsúlyozta, hogy a politikai erőszaknak nincs helye a társadalmainkban, ezt akkor is el kell ítélniük, ha szuverenista, patrióta politikusokkal szemben követik el, így a Donald Trump elleni merénylettel is így kell tenniük. Azt kérte, hogy a testület még aznap tartson vitát a támadásról és a politikai erőszakról Európában, majd szeptemberben adjon ki róla egy állásfoglalást. A Fidesz delegációjának elnöke szót emelt az ellen is, hogy kedden kikosarazták a frakciójukat az alelnöki helyek szétosztásánál, amivel szerinte a demokráciának, a saját szabályaiknak és „18 millió szavazónak nem adták meg a tiszteletet”.

A javaslat 337 nemet kapott 119 igen és 15 tartózkodás mellett, így elutasították. A szavazási jegyzőkönyv szerint voksot leadók közül a PfE mellett az euroszkeptikus ECR és (egy kivétellel) a Mi Hazánkot is sorai közt tudó Szuverén Nemzetek Európája képviselői támogatták, plusz egy jobbközép néppárti és függetlenek szavaztak igennel. A magyarok közül a tiszások – a néppártiak túlnyomó többségével szemben – tartózkodtak, a DK és a Mi Hazánk képviselői nem adtak le a voksot.

„A kettős mérce újra megnyilvánult: hazafias, patrióta érzelmű politikusok ellen elkövetett erőszak kapcsán nem hajlandóak szót emelni” – kommentálta a döntést Gál a Facebookon. A csoport egy nyilatkozatot is kiadott X-en (a volt Twitteren). Ebben többek között azt hangsúlyozza, hogy a Donald Trump és Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletek nem maradhatnak következmények nélkül.
Elfogadhatatlan a baloldali politikai erők „cinkos hallgatása” és a patrióta politikusokkal szembeni erőszak legitimálása. A frakció követeli a politikai ellenfelek tiszteletét a baloldali párbeszédben, méltányos és kiegyensúlyozott bánásmódot vár a médiától. Elutasítja, hogy a középpártok „minden politikai riválist” szélsőjobboldalinak bélyegeznek és karanténnal fenyegetnek.

A PfE előtt a szélsőbaloldal is kezdeményezett egy vitát a gázai helyzetről, ezt is elutasították, így nem változott a napirend.

Az ülés témáiról bővebben itt írtunk.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!