Visszavonják a növényvédő szereket korlátozó uniós javaslatot, ami bukott az EP-ben

2024. február 6. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság visszavonja a növényvédő szerek fenntartható használatáról szóló javaslatot, jelentette be kedden az Európai Parlamentben Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke azután döntött így, hogy a tervezetet tavaly novemberben teljesen elutasította az EP, még csak vissza sem küldte alsóbb szintre, Európában pedig gazdatüntetések kezdődtek. A legutóbbi uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozó idején az Európai Parlament brüsszeli épületénél is tiltakoztak. Azóta az Európai Bizottság halasztotta a támogatásokért cserébe elvárt részleges parlagon hagyás bevezetését, valamint azt javasolta, hogy a tagállamok csak vészfékkel hosszabbítsák meg az ukrán import vám- és korlátozásmentességét.

A gazdák sok nehézséggel néznek szembe, de megtermelik az élelmiszereinket, ezért megérdemlik a tiszteletünket, hangsúlyozta a keddi vitán Ursula von der Leyen, aki nem kizárt, hogy ismét jelöltetné magát az Európai Bizottság vezetésére (a posztról a júniusi EP-választás után döntenének). A kémiai növényvédő szerek használatának visszaszorítására tett javaslat szerinte a megosztottság jelképe lett, és új, kiérleltebb javaslatot fognak benyújtani helyette.

Az európai élelmiszerek tükrözik a kulturális sokszínűséget, Európában termelik a legegészségesebb és legjobb minőségű élelmiszereket, ezért tisztességesen meg kell őket fizetni, jelentette ki. Érthetőnek tartotta, hogy a gazdák aggódnak a jövőjükért, de ők is tudják, hogy fenntarthatóvá kell tenni a mezőgazdaságot. A természeti erőforrásokra is szükség van, holott például a talajok 65 százaléka rossz állapotú. A gazdáknak meggyőző üzleti modellt kell nyújtanunk, hogy érdekeltek legyenek a természetjavító intézkedésekben, „talán ebben nem voltunk meggyőzőek”, valódi ösztönzők kellenek azon túl, hogy kompenzálják őket a kiesett bevételekért. A gazdák csak akkor fognak befektetni a jövőbe, ha meg tudnak élni a földjeiken. Párbeszédet kezdtek velük, ennek az eredményét az EP-ben is megvitatják.

Ursula von der Leyen párcsaládjának vezetője megköszönte a bizottsági elnök üzenetét. Manfred Weber kijelentette, hogy az Európai Néppárt a gazdák pártjaként tekint magára, és sokan igyekeznek magukat így beállítani. Hangsúlyozta, hogy ő és a politikai csoportja több tagja is beszélt a tiltakozókkal, de szidták őket az EP-ben, hogy üzleti érdekeket szolgálnak ki. A gazdákat komolyan kell venni, és szerinte a néppártiak képviselik az egyensúlyt.

A csúcstalálkozó előtt Orbán Viktor is kiment a tüntető gazdák közé, akikkel Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök szerint arról beszélgetett, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára. Az ülés után többek között Ursula von der Leyen is kiment egyeztetni a gazdák képviselőivel.

Mi is komolyan vesszük a gazdák aggodalmait, de a zöldek nem tartják fenntarthatónak az uniós agrárpolitikát sem a bolygónak, sem a gazdáknak, jelentette ki az EP keddi ülésén Terry Reintke. A zöldek társelnöke azt kérte, dolgozzanak együtt és nézzék meg, hogyan kezelhetik az aggodalmaikat.

A legutóbbi EU-csúcsról rendezett keddi EP-vitán többek között a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia vezérszónoka, Jean-Lin Lacapelle, valamint Deutsch Tamás fideszes képviselő is kitért a gazdatüntetésekre, erről bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!