Az összeomló kommunikációs hálózatok miatt péntektől nem indulnak segélyszállítmányok Gázába

2023. november 16. – 06:38

frissítve

Az összeomló kommunikációs hálózatok miatt péntektől nem indulnak segélyszállítmányok Gázába
Izraeli katonák Gázában 2023. november 16-án – Fotó: Israeli Army / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte, hogy az al-Sifa kórháznál egy használatban lévő alagútaknát és egy olyan kocsit találtak, amelyben nagy mennyiségű fegyver volt.

A hadsereg videókat és fényképeket is nyilvánosságra hozott az alagútaknáról és a fegyverekről. Ofir Gendelman, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője egy rövid videő tett közzé az X-en.

Az IDF állításának független ellenőrzése egyelőre nem történt meg.

(via Guardian)

Izrael már több dél-gázai településen is olyan röplapokat szórt le, amelyben a terület elhagyására szólítják fel a palesztin civileket.

A röplapok szerint Bani Suheila, Kúza, Abasszan al-Kabira település közelében élők élete veszélyben lehet, ha fegyveresek vagy azok állásai közelében tartózkodnak. Mindez arra utalhat, hogy ezeken a területeken is Hamász-terroristák ellen harcol majd az izraeli hadsereg.

(via Guardian)

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége (UNWRA) azt jelentette, hogy miután az energiahiány miatt összeomlott Gázában a kommunikációs infrastruktúra, lehetetlenné vált a humanitárus segélyszállítmányok koordinálása és célba juttatása, éppen ezért péntektől nem is indítanak konvojokat Egyiptomból.

Az Izraeli Védelmi Erő (IDF) azt közölte, hogy egy az al-Sifa kórház közelében lévő épületben megtalálták az egyik izraeli túsz holttestét.

Az IDF közölte az október 7-én elrabolt túsz nevét is. Yehudit Weisst a Be'eri kibucból rabolták el a Hamász terroristái.

(via Guardian)

Elárasztja a szennyvíz a gázai Rafah utcáit, jelentette az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége (UNRWA). Várható volt, hogy ez történik, hiszen a szennyvízhálózat átemelő szivattyúi nem kapnak áramot, így működésképtelenné váltak.

Az UNRWA már korábban leállította két kútját és vízművét, valamint egyik szennyvíztelepét.

(via Guardian)

A Palesztin Vörös Félhold (ez a vöröskeresztekkel egyenértékű szervezet) az közölte az X-en, hogy az al-Ahli kórház ellen erőszakos támadás folyik, tankok is felvonultak, a mentőcsapataik nem tudnak mozogni a terepen, így nem tudják elérni a sérülteket sem.

A Gázai övezetben minden telekommunikációs szolgáltatás leállt, közölte a két legnagyobb palesztin szolgáltató a Paltel és a Jawwal. Az ok az, hogy már nincs elég energiahordozójuk a hálózatok fenntartásához.

Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (UNRWA) főbiztosa azt mondta, hogy a kommunikáció leállása növekvő pánikot okozhat Gázában, és nem lehet majd fenntartani a polgári rendet.

A gázai al-Sifa egészségügyi komplexum minden egyes épületét, emeletről emeletre átvizsgálják izraeli kommandósok, miközben a betegek és az egészségügyi személyzet is ott tartózkodik, számolt be az izraeli haderő egyik tisztje.

A Reuters által megszólaltatott tiszt azt mondta, információk szerint a terroristák egy jól álcázott infrastruktúrát építettek ki a kórházban, és ennek megfelelően alakították ki a műveleteiket.

A tiszt azt mondta, hogy Hamász-fegyvereket és -felszereléseket találtak a kórházban, mindeközben a palesztin szervezet tagadja, hogy egészségügyi intézményeket használtak volna.

A Gázai övezetben nem alakulhat ki hatalmi vákuum, ezért egy „nagyon erős haderőnek” kell ottmaradnia, hogy megakadályozza a Hamász iszlamista terrorszervezet talpra állását – mondta Jichák Hercog izraeli államelnök a Financial Timesnak.

Hercog nyitva hagyta azt a kérdést, hogy ennek a haderőnek hogyan kellene felállnia, bár elmondása szerint az Egyesült Államok és a régió országai nagy szerepet játszanának ebben a kérdésben.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy országa a háború után is fenntartja majd a Gázai övezet feletti ellenőrzést.

A Gázai övezetben zajló, sok áldozattal járó izraeli katonai műveletre reagálva Hercog elmondta, hogy aggodalommal tölti el a palesztinok halála, de Izraelnek mindenekelőtt saját népét kell megvédenie.

Az izraeli elnök azt is elmondta, hogy Izrael fő célja jelenleg a Hamász és más terroristák által fogva tartott mintegy 240 túsz kiszabadítása, de mivel Izrael nem kapott semmilyen információt a túszokról, így meg kell küzdenie a visszaszerzésükért.

Josep Borrell az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön a gázai túszok azonnali szabadon bocsátására szólított fel, ugyanakkor arra kérte Izraelt, hogy „ne eméssze el a düh” a Hamász fegyvereseivel vívott harcban. „Egyik szörnyűség nem szentesíti a másikat.” (MTI)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete megvizsgálja, hogy milyen lehetőségek vannak a gázai al-Sifa kórház kiürítésére, de biztonsági és logisztikai nehézségek miatt erre kevés lehetőséget látnak, mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik szenior tisztviselője.

Az egyik akadály, hogy a Palesztin Vörös Félholdnak nagyon kevés üzemanyaga van, így a páciensek szállítását nem tudja megoldani, mondta Rick Brennan a Reutersnek. De nemcsak üzemanyagból van kevés, hanem mentőautóból is.

Egyiptom nyitott arra, hogy mentőautóit átküldje Gázába, hogy segítsenek evakuálni az embereket, mindaddig, amíg a biztonsági garanciákat és a biztonságos átjárást biztosítani tudják, mondta Brennan egy kairói interjúban.

A WHO úgy értesült, hogy még mindig körülbelül 600 beteg van, köztük 27 kritikus állapotban az al-Sifa kórházban, amelybe az izraeli erők a héten bevonultak az ostrom után.

Ha megkezdődne az evakuálás, akkor először a kritikus állapotú betegeket és azt a 36 újszülöttet hoznák ki, akiket nem tudtak inkubátorba tenni az energiahiány miatt. Brennan azt mondta, hogy napokig vagy hetekig is eltarthat az evakuáció.

Két lehetőség kínálkozik, az al-Sifa páciensei számára, vagy a már túlterhelt dél-gázai kórházak valamelyikébe kerülnek, vagy esetleg átviszik őket Egyiptomba. Ott az első fogadó kórház az al-Aris volt, amelybe például rákos betegeket már vittek is, sőt onnan volt, akit Törökországba szállítottak át.

Az izraeli erők az éjszaka folyamán szórólapokat dobtak le a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisz területére, és négy városban arra figyelmeztették az embereket, hogy hagyják el otthonaikat, és menjenek óvóhelyekre. Izrael eddig csak az északi területeket támadta, szerdán is arra szólították fel az ott élőket, hogy utazzanak délre, és evakuációs folyosót is nyitottak, hogy a civilek eljuthassanak Gáza legnagyobb délre tartó útjáig, a Szala al-Dinig. Ez az első alkalom, hogy a déli lakosokat figyelmezteti az izraeli sereg, sokan attól tartanak, ez a háború eszkalációját jelentheti.

A szórólapok arra figyelmeztették az embereket, hogy Bani Suhaila, Huzaa, Abasszan és Karara városokban keressenek biztonságos helyet. A települések, amelyek békeidőben együttesen több mint 100 ezer embernek adtak otthont, most több tízezer embernek adnak menedéket, akik Gáza északi területeiről menekültek el.

„A biztonságuk érdekében azonnal el kell hagyniuk lakóhelyüket, és menedékhelyekre kell menniük. Bárki, aki terroristák vagy létesítményeik közelében tartózkodik, életveszélynek teszi ki magát, és minden olyan ház, amelyet terroristák használnak, célpont lesz” – állt a szórólapokon.

Hetekkel ezelőtt hasonló röplapokat dobtak le Gáza északi része fölött a szárazföldi offenzíva előtt.

Csütörtök reggel a Hamász vezette gázai belügyminisztérium közölte, hogy izraeli helikopterek „állampolgárok házaira lőttek Hán Júnisztól keletre”.

(Reuters)

A BBC bejutott az izraeli hadsereg által szerdán megrohamozott al-Sifa kórházba. Az újságírókat komolyan felfegyverzett katonák kísérték végig a helyszínen, rögtönzött sátrak, alvó emberek és romok között. A kórház orvosai arról beszéltek, hogy napok óta áram, élelem és víz nélkül dolgoznak. Állításuk szerint ennek következtében súlyos betegek haltak meg, köztük újszülöttek is. A gázai harcok miatt kitelepített emberek közül sokan a kórházkomplexumban húzták meg magukat.

Izrael szerint a Hamász föld alatti alagúthálózatot üzemeltet itt, azért támadták meg a kórházat. Az újságírókat körbevezető ezredes három kis rejtekhelyet mutatott Kalasnyikovokkal, lőszerrel és golyóálló mellényekkel. Ő is arról beszélt, hogy a Hamász katonai célokra használta a kórházat: „Rengeteg számítógépet és egyéb felszerelést fedeztünk fel, amelyekkel pontosabban is fényt deríthetünk a helyzetre, remélhetőleg a túszok tekintetében is.”

Egy izraeli tiszt a felszerelésre mutat, amit állítása szerint egy táskában találtak az al-Sifa kórházi komplexumban – Fotó: Reuters / Israel Defense Forces
Egy izraeli tiszt a felszerelésre mutat, amit állítása szerint egy táskában találtak az al-Sifa kórházi komplexumban – Fotó: Reuters / Israel Defense Forces

Az izraeli ezredes azt mondta, hogy a laptopokon túszokról készült fényképeket és videókat találtak, amelyek már a Gázába történt elrablásuk után készültek. A katonai vezető szerint ennél sokkal több felszerelés volt itt, ezek csupán azok, amit menekülés közben kénytelenek voltak hátrahagyni. Az izraeli erők még mindig keresik a kórház alatti alagutakat, ahová szerintük a Hamász harcosai visszavonulhattak, talán a túszok egy részével együtt.

Izraeli katonák csütörtökön is folytatták a gázai al-Sifa kórház átkutatását. Eközben a Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium azt állítja, hogy izraeli páncélozott buldózerek lerombolták a kórház déli bejáratának egyes részeit.

Szerda este az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölték, hogy „folytatják a Hamász elleni precíz és célzott műveletet” al-Sifa kórházban. A közlemény szerint az IDF katonái több terroristával is összecsaptak a komplexumban, többüket meggyilkolták.

Az izraeli erők szerdán hatoltak be az al-Sifába, majd közölték, hogy a kórház „meghatározott területén” hajtják végre a műveletüket. Később az IDF bejelentette, hogy megtalálta a Hamász „műveleti központját” a kórházban, és képeket osztott meg a Hamász helyszínen talált fegyvereiről és felszereléseiről. A Hamász tagadja, hogy ott működne az egyik központja.

(BBC)

A Fauda című izraeli sorozat egyik színésze is bevonult az izraeli seregbe – tette közzé a műsor hivatalos Instagram-oldala október 13-án, a gázai–izraeli háború kirobbanása után néhány nappal.

Idan Amedi katonai egyenruhába öltözve azt üzente rajongóinak, hogy „ez nem a Fauda egyik jelenete hanem a való élet”. Egy hónappal később a sorozat hivatalos oldala töltött fel egy képet, amin az látható, hogy a Gázai övezetben a Hamász által megtámadott Nova Fesztivál zászlaját tartják Amedi és társai:

A bejegyzéshez azt írták, hogy még mindig gyászolják a Hamász terroristái által október 7-én elkövetett mészárlás áldozatait, ahol ártatlan emberek százait gyilkolták meg brutálisan. „Itt van Idan Amedi Gázában, amint felemeli a békét ünneplő Nova Fesztivál zászlaját” – áll a posztban.

A Hamász október 7-i terrortámadásainak egyik legvéresebb helyszíne a Nova Fesztivál volt, ahol több száz fiatalt mészároltak le a Gázai övezetből Izraelbe jutott terroristák.

Szerdán összesen 107 orosz állampolgár és családtagjaik léptek át a Gázai övezetből Egyiptomba – közölte az illetékes orosz minisztérium.

A minisztérium azt írta, hogy a rafahi átkelőhely az előre meghatározott keddi határidő után is működött, így munkatársaik még egy csoportot át tudtak vinni a határ egyiptomi oldalára. Az evakuáltak egy buszos konvojban utaznak Kairóba, hogy onnan Moszkvába repüljenek – közölte a minisztérium.

Az oroszok bejelentették, hogy 21 tonna humanitárius segélyt szállítanak a gázai lakosságnak. A szállítmányban vannak generátorok, gyógyszerek és élelmiszer is. A humanitárius segélyt először Moszkvából Egyiptomba szállították repülővel, ahol átadták az Egyiptomi Vörös Félhold szervezetnek.

(CNN)

Négyen megsérültek, miután fegyveresek egy Jeruzsálem közelében található ellenőrző pontra támadtak – közölte az izraeli rendőrség.

Az izraeli hatóságok szerint ma reggel három fegyveres megtámadott egy ellenőrző pontot Jeruzsálem közelében. A támadásban négyen megsérültek, az egyik áldozat nagyon súlyos állapotban van. A rendőrség hozzátette, hogy a lövöldözés gyanúsítottjait az ellenőrző ponton tartózkodó fegyveres erők ártalmatlanították. A támadás a Jeruzsálem és a ciszjordániai Betlehem város közötti Alagutak ellenőrző pontnál történt.

(BBC)

Egy férfi csütörtökön a tokiói izraeli nagykövetség bejáratánál lévő barikádnak hajtott autójával, megsebesítve ezzel egy rendőrtisztet.

A helyi média jelentése szerint a rendőrség azonnal letartóztatta az 53 éves férfit. Az izraeli nagykövetség egyik tisztségviselője azt mondta, hogy az ügyben rendőrségi vizsgálat folyik, erre tekintettel további információt nem árulhatott el.

Rendőrök a tokiói izraeli nagykövetség előtt, ahol ideiglenes védőkerítésnek ütközött egy autó november 16-án. A jármű vezetőjét őrizetbe vették, de egyelőre nem ismert, hogy mi volt az autós indítéka – Fotó: Majama Kimimasza / MTI / EPA
Rendőrök a tokiói izraeli nagykövetség előtt, ahol ideiglenes védőkerítésnek ütközött egy autó november 16-án. A jármű vezetőjét őrizetbe vették, de egyelőre nem ismert, hogy mi volt az autós indítéka – Fotó: Majama Kimimasza / MTI / EPA

Az incidens a nagykövetséghez közeli területen történt, amely az elmúlt hetekben több palesztinbarát tüntetés helyszíne volt. A japán rendőrség a gázai-izraeli háború október 7-i kezdete óta fokozta a területen a biztonsági intézkedéseket. A barikád is – amibe a férfi belehajtott –, az elmúlt hetekben lett felállítva a nagykövetség közelében. Egy hónapja a pekingi izraeli nagykövetség egyik munkatársát az utcán bántalmazták, őt sérülései miatt kórházba kellett szállítani.

(Reuters)

Izraeli harci repülőgépek csapást mértek Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának vezetőjének gázai otthonára – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) Telegramon.

Haníjét a Hamász általános vezetőjének tartják, azonban évek óta Katarban él. Azt nem tudni, hogy az állítólagos támadáskor éppen hol tartózkodott. Az IDF szerint a vezető házát „terrorista infrastruktúraként” használták, az épület gyakran szolgált a Hamász magas rangú vezetőinek találkozóhelyeként is. Az IDF állításait a Hamász egyelőre nem erősítette meg.

Haniyeh-t 2017-ben választották meg a Hamász vezetőjévé, de nagyrészt a Gázai övezeten kívülről irányította a szervezet politikai tevékenységét. Korábban ő volt a Hamász alapítójának, Ahmed Jaszin sejknek a jobbkeze Gázában.

Az IDF azt is közölte, hogy csapást mértek terroristákra, akiknél találtak fegyvereket, köztük robbanóöveket, rakétákat, kommunikációs berendezéseket és hírszerzési dokumentumokat is.

(Guardian)

Joe Biden amerikai elnök visszafogottan, de reménykedik, hogy sikerül megállapodni a Gázában túszként fogvatartott több mint 200 ember kiszabadításáról. Az amerikai elnök egy kaliforniai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nem akar elhamarkodottan nyilatkozni, de az Egyesült Államok „nagyszerű együttműködést” tapasztalt Katar részéről, amely az Izrael és a Hamász között folyó tárgyalásokat vezeti.

Biden szerint az Egyesült Államok sürgette Izraelt, hogy a Hamász erődítményeinek felkutatása során ügyeljen a civilek biztonságára.

Az elnök a Gáza legnagyobb kórházában, az al-Sifában szerdán végrehajtott izraeli hadműveletről azt mondta, hogy a Hamász „háborús bűntettet” követett el azzal, hogy katonai bázist helyeztek el egy kórház alatt. A Hamász tagadja, hogy orvosi létesítményeket használna fel műveleteihez. Izrael azonban bemutatta az állítása szerint a kórházból előkerült, Hamász tulajdonát képező fegyvereket és egyéb felszereléseket.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerdán késő este közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy válaszoltak „több, Libanonból Izrael területére irányuló támadásra”.

Az IDF azt állítja, hogy harckocsikkal csapást mértek a Hezbollah egyik libanoni megfigyelőállására is. Eközben a Hezbollah tévécsatornája, az Al Manar arról számolt be, hogy a csapataik izraeli katonai objektumokat támadtak a libanoni határon, ahol állítólag falvakat vettek célba.

Az izraeli hadsereg által kiadott felvételen a Hezbollah egyik célpontját semmisítik meg egy libanoni helyszínen – Fotó: Israeli Army / Reuters
Az izraeli hadsereg által kiadott felvételen a Hezbollah egyik célpontját semmisítik meg egy libanoni helyszínen – Fotó: Israeli Army / Reuters

A Hamász október 7-i támadása óta a Hezbollah katonai állásokat támad Észak-Izraelben, amire Izrael rendre válaszcsapásokkal reagál. A Hezbollahot a nyugati államok, Izrael, az Öböl menti arab országok és az Arab Liga is terrorszervezetnek minősítette.

(BBC)

Szerdán interjút adott a Jewish News nagy-britanniai zsidó lapnak Gideon Szár, a legnagyobb ellenzéki erő, a Benni Ganc nevével fémjelzett Nemzeti Egység Párt egyik meghatározó politikusa, aki október 7-én pártjával együtt csatlakozott a kormánykoalícióhoz. Szár, aki jelenleg a háború irányításáért felelős biztonsági kabinet tagja, elmondta,

Izrael készen áll egy ideiglenes, rövid ideig tartó tűzszünetre. Erről jelenleg is folynak tárgyalások, melyek sikerrel kecsegtetnek. Életbe fog lépni egy ideiglenes tűzszünet.

Szár szerint a Gázai övezet északi részén zajló szárazföldi offenzíva a terveknek megfelelően halad, a katonák „végeznek az összes terroristával, és használhatatlanná teszik a Hamász katonai infrastruktúráját”. A miniszter – a többi izraeli politikai vezetőhöz hasonlóan – nem tudott érdemi víziót felvázolni arról, mi is lesz a porrá bombázott Gázai övezet sorsa a Hamász megsemmisítése után; Szár csak annyit mondott, „ez egy bonyolult kérdés”, de a legfontosabb a biztonság megteremtése, majd Gáza újjáépítése, ezután pedig a „zsidók elleni uszítás” kigyomlálása a felnövekvő palesztin generációk életéből. Szár szerint a mentalitás megváltoztatása kulcsfontosságú, és ebben Izrael számít a „mérsékelt” arab partnerekre, Egyiptomra, esetleg Szaúd-Arábiára. Ellenben az ENSZ-szel szemben Izraelnek „nagyon alacsonyak az elvárásai”, és nem számít arra, hogy a világszervezet konstruktív szerepet tudna játszani a szemléletformálásban.

Annak ellenére, hogy Iránt (joggal) tartják a Hamász legfontosabb katonai-politikai támogatójának, a teheráni vezetés nem tudott a gázai terrorszervezet október 7-i nagyszabású akciójáról, és nem hajlandó háborúba lépni a Hamász kedvéért.

– írta szerdán a Reuters amerikai hírügynökség a Hamász és az iráni kormányzat bennfenteseinek szivárogtatásai alapján. A Hamász politikai szárnyának Katarban élő vezetője, Iszmáil Hánije november elején járt Teheránban, ahol Ali Hamanei ajatollag, a teokratikus rezsim legfelsőbb vezetője értésére adta, hogy továbbra is számíthat Irán „politikai és erkölcsi támogatására”, de a katonai intervencióra nem.

Hamenei arra is kérte Hánijét, fogja vissza azokat a Hamász-tagokat, akik Irán és a libanoni Hezbollah Izrael elleni hadba lépését követelik. Izrael libanoni határán állandóak a kisebb összecsapások, azonban a Hezbollah láthatóan takaréklángon tartja a konfliktust, és nem akarja megtörni a 2006-os háború óta tartó (oké, alkalmanként fegyverropogástól hangos) fegyvernyugvást. Hoszejn Amirabdollahian iráni külügyminiszter pedig többször leszögezte, hogy Teheránnak nem áll érdekében a háború kiszélesítése. A visszafogottságba persze a Közel-Keleten simán belefér az, hogy Jementől Szírián át Irakig az iráni befolyás alatt álló milíciák sorra indítanak kisebb támadásokat Izrael és a régióban található amerikai bázisok ellen.

Egy izraeli légicsapásban elesett Hezbollah-tagot gyászol bajtársa a libanoni Masgharában tartott 2023. november 13-i temetésen Fotó: Aziz Taher via Reuters
Egy izraeli légicsapásban elesett Hezbollah-tagot gyászol bajtársa a libanoni Masgharában tartott 2023. november 13-i temetésen Fotó: Aziz Taher via Reuters

A Reuters forrásai elárulták, annak ellenére, hogy a nyugati hatalmak és Izrael nagy szerepet tulajdonítanak az október 7-i terrortámadásra való felkészülésben és a szervezőmunkában Iránnak és a Hezbollahnak, a libanoni szervezet egyik vezetője szerint fogalmuk sem volt arról, mi készülődik Gázában:

Egyszer csak egy háborúra ébredtünk.

Azonban a hírügynökségnek nyilatkozó féltucatnyi iráni illetékes egybehangzón állítja, Irán csak akkor lép be a háborúba, ha Izrael vagy az Egyesült Államok támadást intéz ellene, addig a Hamásszal való szolidaritását a kliensein keresztüli kisebb támadásokkal fejez ki. Irán és a Libanonban nem csak milíciaként, hanem politikai pártként is mélyen beágyazott Hezbollah visszafogottsága a Reuters forrásai szerint egybeesnek az USA és Izrael reálpolitikai megfontolásaival: egyik hatalomnak sem áll érdekében az eleve bonyolult és nehezen kezelhető konfliktus kiszélesedése.

  • Szerdán kora reggel az izraeli hadsereg megrohamozta a Gázai övezet legnagyobb kórházát, az al-Sifát. Izrael és az Egyesült Államok szerint is a kórház alatt lehet a Hamász egyik parancsnoki központja. A Hamász ezt tagadja.
  • Az IDF szerint célzott műveletet hajtottak végre a Hamász ellen, a cél, hogy a civileknek ne essen bajuk. Az épületkomplexumban több ezer beteg és civil is lehet még.
  • Az IDF szerint még a behatolást megelőzően a kórház előtt összecsaptak a Hamász terroristáival. Utána a beszámolók szerint szobáról szobára vizsgálták át az épületet.
  • Az izraeli hadsereg szerda este bemutatta az al-Sifában talált fegyvereket. A Hamász azzal vádolta az izraeli erőket, hogy ők vitték a kórházba a bizonyítékokként bemutatott felszerelési tárgyakat.
  • Az ENSZ humanitárius hivatala (OCHA) szerint már csak egy észak-gázai kórház működik minimális szinten.
  • Súlyos ivóvízhiányra figyelmeztet az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA).
  • Izrael bejelentette, hogy a nap folyamán korlátozott mennyiségű üzemanyagot engednek be a Gázai övezetbe, amelyet kizárólag a beérkező humanitárius segélyek szétosztásához szükséges teherautók működtetésére használhat fel az ENSZ.
  • Az izraeli hadsereg felrobbantotta a Hamász parlamentjének épületét, amelyet két nappal korábban foglaltak el a Gázai övezet északi részén.
  • Beni Ganc volt ellenzéki vezető, az izraeli háborús kabinet tagja szerint világszerte vadászni fognak a Hamász vezetőire.
  • Recep Tayyip Erdoğan török elnök azt mondta, hogy Izrael egy terrorállam, a Hamász viszont nem terrorszervezet, hanem egy politikai párt.
  • Újabb hat magyar állampolgár jutott ki a Gázai övezetből, így már csak egyetlen magyar maradt ott, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!