Szijjártó bejelentette, hogy újabb hat magyar állampolgár jutott ki Gázából, már csak egy maradt az övezetben

2023. november 15. – 23:44

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb hat magyar állampolgár jutott ki a Gázai övezetből, így már csak egyetlen magyar maradt ott – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint az izraeli katonai műveletek megindulásakor összesen 15 magyar volt Gázában, mindannyiukkal tartotta a kapcsolatot a kormány – mondta. Ők egy ideig nem hagyhatták el az övezetet, de aztán később lehetőség nyílt erre.

Először nyolc magyar állampolgár – palesztin családtagjaikkal együtt – ki tudott jutni, heten viszont továbbra is ott maradtak. Két héten át a biztonsági körülmények nem voltak adott ahhoz, hogy eljussanak az izraeli–egyiptomi határon lévő rafahi átkelőig.

Mostanra azonban újabb hat magyar állampolgár, köztük négy gyermek, valamint két palesztin családtagjuk, szerdán késő este, egy egész napos procedúra után átléptek Egyiptomba, ahol a kairói magyar nagykövetség emberei már várták őket. Kairóban szállásolják el őket.

Egy magyar állampolgár azonban úgy döntött, ott marad Gázában. Neki is lehetősége lett volna szerdán arra, hogy eljusson a rafahi határátkelőig, de úgy döntött, marad a Gázai övezetben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!