Izrael a Gázai övezet déli részén élőket is felszólította, hogy hagyják el az otthonaikat

2023. november 16. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli erők az éjszaka folyamán szórólapokat dobtak le a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisz területére, és négy városban arra figyelmeztették az embereket, hogy hagyják el otthonaikat, és menjenek óvóhelyekre. Izrael eddig csak az északi területeket támadta, szerdán is arra szólították fel az ott élőket, hogy utazzanak délre, és evakuációs folyosót is nyitottak, hogy a civilek eljuthassanak Gáza legnagyobb délre tartó útjáig, a Szala al-Dinig. Ez az első alkalom, hogy a déli lakosokat figyelmezteti az izraeli sereg, sokan attól tartanak, ez a háború eszkalációját jelentheti.

A szórólapok arra figyelmeztették az embereket, hogy Bani Suhaila, Huzaa, Abasszan és Karara városokban keressenek biztonságos helyet. A települések, amelyek békeidőben együttesen több mint 100 ezer embernek adtak otthont, most több tízezer embernek adnak menedéket, akik Gáza északi területeiről menekültek el.

„A biztonságuk érdekében azonnal el kell hagyniuk lakóhelyüket, és menedékhelyekre kell menniük. Bárki, aki terroristák vagy létesítményeik közelében tartózkodik, életveszélynek teszi ki magát, és minden olyan ház, amelyet terroristák használnak, célpont lesz” – állt a szórólapokon.

Hetekkel ezelőtt hasonló röplapokat dobtak le Gáza északi része fölött a szárazföldi offenzíva előtt.

Csütörtök reggel a Hamász vezette gázai belügyminisztérium közölte, hogy izraeli helikopterek „állampolgárok házaira lőttek Hán Júnisztól keletre”.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!