Erdoğan: Izrael egy terrorállam, a Hamász viszont nem terrorszervezet, hanem egy politikai párt

2023. november 15. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

Törökország az utóbbi években a palesztin szervezetek egyik legfontosabb nemzetközi támogatójaként lépett fel, így nem csoda, hogy az október 7-i terrortámadás után Recep Tayyip Erdoğan elsősorban Izraelt illette éles kritikával a Gázai övezetet elpusztító légicsapások miatt. A török elnök szerdai parlamenti beszédében már egyenesen azt állította, hogy Izrael egy „terrorállam”, mert Gázában szisztematikusan követ el háborús bűncselekményeket és sérti meg a nemzetközi jogot. Törökország október végén hazarendelte összes Izraelben szolgáló diplomatáját.

Erdoğan egy török és palesztin hibrid sállal a törökkormánypárt által szervezett szolidaritási tüntetésen Isztanbulban, 2023.október 28-án, a mögötte feszülő molinón a jeruzsálemi al-Aksza mecset látható – Fotó: Török Elnöki Hivata via AFP
Erdoğan egy török és palesztin hibrid sállal a törökkormánypárt által szervezett szolidaritási tüntetésen Isztanbulban, 2023.október 28-án, a mögötte feszülő molinón a jeruzsálemi al-Aksza mecset látható – Fotó: Török Elnöki Hivata via AFP

Erdoğan ezzel szemben az Izrael területén brutális vérengzést végrehajtó Hamászról azt állította, hogy az nem egy terrorszervezet, hanem egy politikai párt, melyet a palesztin emberek választottak meg. A török elnök kijelentése azon a tényen alapul, hogy a Hamásznak van egy politikai és egy katonai szárnya, előbbi valóban nyert a 2006. januári választáson, azonban a választás eredményeit elsodorta a palesztin belharc, melynek eredményeképp a Hamász 2007-ben erőszakos úton magához ragadta a hatalmat a Gázai övezetben – ahol azóta sem tartottak demokratikus választást.

Erdoğan azt követelte – az egyébként bukott embernek nevezett – Benjámin Netanjahutól, hogy valljon színt: rendelkezik-e Izrael atomfegyverrel. A felszólítás alapját az képezi, hogy az izraeli kormány örökségvédelmi minisztere, Amichai Elijahu „lehetőségként” beszélt az atombomba bevetéséről (Netanjahu elhatárolódott a szélsőjobboldali politikustól, és felfüggesztette kormánytagságát).

A török elnök a törvényhozás előtt ígéretet tett arra, hogy azon fog dolgozni, hogy a nemzetközi közösség minősítse terroristának a Ciszjordániát gyarmatosító zsidó telepeseket (akik egyébként október 7-e óta valóban véres etnikai tisztogatásokat követnek el a helyi palesztin lakosság rovására).

(via Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!