„Reális a veszélye” annak, hogy Ciszjordánia „irányíthatatlanná válik” – közölte az ENSZ

2023. október 21. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ humanitárius hivatala szerint a Hamász október 7-i támadását követő hét volt a leghalálosabb a ciszjordániai palesztinok számára 2005 óta.

A szervezet szerint ez idő alatt Ciszjordániában legalább 75 palesztint öltek meg izraeli telepesek vagy az izraeli hadsereg. Az izraeli telepesek által elkövetett erőszakos cselekmények száma a napi átlagosan háromról nyolcra emelkedett.

Egy palesztin menekülttábor elleni rajtaütés és egy, a térségben ritka légicsapás során múlt csütörtökön az izraeli erők legalább 12 embert megöltek – közölték palesztin tisztviselők. Az izraeli rendőrség az esettel kapcsolatban azt közölte: egy izraeli rendőr meghalt.

„Reális a veszélye” annak, hogy az Izrael által megszállt Ciszjordánia „irányíthatatlanná válik” – állapította meg az ENSZ. A ciszjordániai palesztin lakosok szerint, miközben a világ figyelmét a Gázában kibontakozó katasztrófa köti le, az izraeli telepesek kihasználják a helyzetet, behatolnak a falvakba, és elűznek, sőt, meg is ölnek palesztin civileket.

Az ENSZ adatai szerint idén már a Hamász támadása előtt is jelentősen megnőtt az izraeli telepesek által elkövetett erőszakos cselekmények száma: január és augusztus között a szervezet szerint mintegy 400 palesztint űztek el a régióból.

A ciszjordániai Nur Shams menekülttáborban végrehajtott izraeli rajtaütés során megölt palesztinok holttestei egy hullaházban október 20-án – Fotó: Zain Jaafar / AFP
A ciszjordániai Nur Shams menekülttáborban végrehajtott izraeli rajtaütés során megölt palesztinok holttestei egy hullaházban október 20-án – Fotó: Zain Jaafar / AFP

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!