Katar szerint hamarosan újabb túszok szabadulhatnak ki

2023. október 21. – 22:41

Másolás

Vágólapra másolva

Madzsed al-Anszári, a katari külügyminisztérium befolyásos tanácsadója Die Weltnek adott nyilatkozatában diplomáciai virágnyelven bár, de belengette, hogy újabb túszokat engedhetnek el a gázai terrorszervezetek. Al-Anszári azt mondta, hogy a két amerikai–izraeli állampolgár „szabadon engedése megerősíti a foglyok kiszabadulására irányuló pozitív szándékot. (…) Bizakodunk abban, hogy a túszokat, különösen a civileket, hamarosan szabadon fogják engedni.”

Al-Anszári elárulta, hogy Katar Izraellel és a Hamásszal is állandó kapcsolatban áll. Katar a Hamász Irán melletti legfontosabb támogatója – támogatása leginkább pénzügyi és ideológiai jellegű, nem olyan közvetlen, mint Iráné –, és rendszeresen vállal közvetítő szerepet azokban az esetekben, amikor egy állam megpróbál egyezkedni a Gázai övezet valamelyik milíciájával. Az első túszok kiszabadulásához vezető megállapodásban is fontos közvetítői szerepet vállalt.

Katar a konfliktus kezdetétől fogva Izraelt hibáztatta a Gázából indult nagyszabású terrortámadásért. Al-Anszári némiképp enyhített ezen a kategorikus ítéleten:

„Elismerem, hogy nagyon súlyos volt [a Hamász akciója]. Kétségkívül súlyosabb volt bárminél, amit valaha láttunk. De amikor Izrael olyan házakat bombáz le, melyekről tudja, hogy gyerekek laknak benne, akkor is ártatlan emberek élete forog kockán. És egyetlen emberi élet sem fontosabb egy másik ember életénél.”

(via Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!