Netanjahu elhatárolódott attól a miniszterétől, aki arról beszélt, hogy atombombát lehetne dobni Gázára

2023. november 5. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli kormány örökségvédelmi minisztere, Amichai Elijahu olyan kijelentéseket tett, miszerint atombomba ledobása a Gázai övezetre „az egyik lehetőség” – írja a Guardian.

Az Otzma Jehudit párt örökségvédelmi minisztere, Amichai Elijahut a Kol Berama rádiónak adott interjújában azt is mondta, hogy a palesztin nép „mehet Írországba vagy a sivatagokba, a gázai szörnyetegeknek maguknak kell megoldást találniuk”.

Hozzátette, hogy azoknak, akik palesztin vagy Hamász-zászlót lengetnek, „nem kellene tovább élniük a földön”.

Szerinte korlátozni kellene a lakosságnak nyújtott humanitárius segélyt, mert szerinte „a náciknak sem adnánk humanitárius segélyt”. Szerinte Gázában nem létezik Hamásszal nem érintkező civil lakosság sem.

Benjámin Netanjahu a közösségi médiában igyekezett elhatárolódni Elijahu megjegyzéseitől. „Amichai Eliyahu miniszter kijelentései nem a valóságon alapulnak. Izrael és az IDF a nemzetközi jog legszigorúbb normái szerint jár el, hogy ne essen bántódása az ártatlanoknak. Ezt fogjuk folytatni a győzelmünkig” – írta.

„Jó dolog, hogy nem ilyen emberek felelnek Izrael biztonságáért” – bírálta a minisztert Joáv Gallant védelmi miniszter is.

Netanjahu emellett felfüggesztette Eliyahu jogát, hogy bejárhasson a kormány üléseire. Ugyanakkor ennek a döntésnek nincs sok hatása a gyakorlatban, mivel az örökségvédelmi miniszter nem volt tagja annak a döntéshozó háborús kabinetnek, amelyet a Hamász október 7-i meglepetésszerű támadása nyomán hoztak létre Izraelben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!