Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta a harcok azonnali felfüggesztéséről és a túszok szabadon engedéséről szóló határozatot

2023. november 15. – 23:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta Málta határozattervezetét, mely „sürgős és kiterjedt humanitárius szünetre és evakuációs folyosók felállítására” szólít fel, melyeket „a kellő számú napig” kell fenntartani. A határozat felszólítja a Hamászt és a Gázai övezetben működő többi terrorszervezetet az általuk ejtett túszok „azonnali és feltétel nélküli” szabadon engedésére.

Az ENSZ BT 15 tagjából 12-en szavaztak a határozat mellett, három állandó – azaz vétójoggal rendelkező – tag, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország tartózkodott. Október folyamán a testület négyszer is eredménytelenül próbált elfogadni olyan határozatot, mely vagy tűzszünetre, vagy ennek kevésbé markáns változatára, „a harcok humanitárius szempontból való szüneteltetésére” szólította volna fel Izraelt. A próbálkozások rendre az USA vétóján futottak zátonyra, azonban Izrael legfontosabb szövetségese most nem élt a vétóval.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!