Reuters: Irán egyértelművé tette a Hamász vezetőinek, hogy nem lép be a háborúba

2023. november 16. – 06:39

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy Iránt (joggal) tartják a Hamász legfontosabb katonai-politikai támogatójának, a teheráni vezetés nem tudott a gázai terrorszervezet október 7-i nagyszabású akciójáról, és nem hajlandó háborúba lépni a Hamász kedvéért.

– írta szerdán a Reuters amerikai hírügynökség a Hamász és az iráni kormányzat bennfenteseinek szivárogtatásai alapján. A Hamász politikai szárnyának Katarban élő vezetője, Iszmáil Hánije november elején járt Teheránban, ahol Ali Hamanei ajatollag, a teokratikus rezsim legfelsőbb vezetője értésére adta, hogy továbbra is számíthat Irán „politikai és erkölcsi támogatására”, de a katonai intervencióra nem.

Hamenei arra is kérte Hánijét, fogja vissza azokat a Hamász-tagokat, akik Irán és a libanoni Hezbollah Izrael elleni hadba lépését követelik. Izrael libanoni határán állandóak a kisebb összecsapások, azonban a Hezbollah láthatóan takaréklángon tartja a konfliktust, és nem akarja megtörni a 2006-os háború óta tartó (oké, alkalmanként fegyverropogástól hangos) fegyvernyugvást. Hoszejn Amirabdollahian iráni külügyminiszter pedig többször leszögezte, hogy Teheránnak nem áll érdekében a háború kiszélesítése. A visszafogottságba persze a Közel-Keleten simán belefér az, hogy Jementől Szírián át Irakig az iráni befolyás alatt álló milíciák sorra indítanak kisebb támadásokat Izrael és a régióban található amerikai bázisok ellen.

Egy izraeli légicsapásban elesett Hezbollah-tagot gyászol bajtársa a libanoni Masgharában tartott 2023. november 13-i temetésen Fotó: Aziz Taher via Reuters
Egy izraeli légicsapásban elesett Hezbollah-tagot gyászol bajtársa a libanoni Masgharában tartott 2023. november 13-i temetésen Fotó: Aziz Taher via Reuters

A Reuters forrásai elárulták, annak ellenére, hogy a nyugati hatalmak és Izrael nagy szerepet tulajdonítanak az október 7-i terrortámadásra való felkészülésben és a szervezőmunkában Iránnak és a Hezbollahnak, a libanoni szervezet egyik vezetője szerint fogalmuk sem volt arról, mi készülődik Gázában:

Egyszer csak egy háborúra ébredtünk.

Azonban a hírügynökségnek nyilatkozó féltucatnyi iráni illetékes egybehangzón állítja, Irán csak akkor lép be a háborúba, ha Izrael vagy az Egyesült Államok támadást intéz ellene, addig a Hamásszal való szolidaritását a kliensein keresztüli kisebb támadásokkal fejez ki. Irán és a Libanonban nem csak milíciaként, hanem politikai pártként is mélyen beágyazott Hezbollah visszafogottsága a Reuters forrásai szerint egybeesnek az USA és Izrael reálpolitikai megfontolásaival: egyik hatalomnak sem áll érdekében az eleve bonyolult és nehezen kezelhető konfliktus kiszélesedése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!