Az izraeli hadsereg megrohamozta a gázai al-Sifa kórházat

2023. november 15. – 06:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg szerdán kora reggel megrohamozta a gázai al-Sifa kórházat, a hadsereg szerint „pontos és célzott műveletet hajtanak végre a Hamász ellen”, írja a BBC.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a közösségi médiában közzétett közleményében azt írja, hogy orvosi csapatok és arabul beszélők is vannak a hadműveletben részt vevők között. A művelet célja, hogy a civileknek ne essen bajuk.

Állítólag civilek ezrei, köztük betegek és egészségügyi dolgozók húzódtak meg a kórházban és annak környékén. Korábban az Egyesült Államok azt mondta, hogy értesülései szerint a Hamásznak a kórház alatt van egy parancsnoki központja.

„Holttestek hevernek a kórházkomplexumban, és a halottasházakban már nincs áram. (…) Kénytelenek voltunk tömegsírba temetni őket” – idézte a BBC korábban Mohamed Abu Szalmiját, a gázai al-Sifa kórház igazgatóját, aki szerint 179 holttestet temettek el a tömegsírba.

Szalmija hozzátette, hogy a betegek azután haltak meg, hogy a kórház létfontosságú berendezései az áramkimaradások miatt meghibásodtak – ez a generátorok működtetéséhez szükséges üzemanyag hiánya miatt történt szerinte.

Izrael hetek óta nem enged be üzemanyagot a Gázai övezetbe, mert úgy vélik, azonnal a Hamász kezére kerülne, a terrorszervezet pedig izraeliek meggyilkolásához használná azt. Az IDF azonban jelezte, hogy vasárnap 300 liter üzemanyagot akartak vinni az al-Sifa kórházba, de a Hamász nem volt hajlandó elfogadni a felajánlást. A kórház egyik sebésze, Marvan Abu Szaáda szerint a 300 liternyi üzemanyaggal amúgy se mennének sokra, szerinte az legfeljebb harminc percre elég, a kórháznak napi tízezer liternyi üzemanyagra volna szüksége

Arról, hogy mennyit számíthat, mi történik a Gázai övezet legnagyobb kórházánál, ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!