Döntő lehet, hogy mi történik a Gázai övezet legnagyobb kórházánál

Legfontosabb

2023. november 14. – 07:02

Döntő lehet, hogy mi történik a Gázai övezet legnagyobb kórházánál
Sérültek és menekültek a gázai al-Sifa kórházban 2023. november 10-én – Fotó: Khader Al Zanoun / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Már három napja nincs áram, se víz, és nagyon gyenge az internet. Ez súlyosan korlátozza lehetőségeinket a létfontosságú ellátásra. Az állandó puskatűz és bombázások csak tovább rontanak az eleve válságos helyzeten. Tragikus módon megnövekedett a beteghalálozások száma. A kórház sajnálatosan nem képes már kórházként üzemelni. A világ nem hallgathat, amikor kórházak válnak a halál, a pusztulás és a reménytelenség helyszínévé, mikor ezeknek biztonságos menedéknek kéne lenniük” – írta vasárnap közleményében Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főtitkára.

A Hamász október 7-i támadásai után a terrorszervezet felszámolására megindult ellencsapások, az izraeli hadsereg szárazföldi műveletei valamennyi gázai kórházat súlyosan érintik. Az övezet északi részén a Kamal Advan Kórház hétfőre virradóra kifogyott az üzemanyagból, mondta Ahmed al-Kalút, a kórház igazgatója az al-Dzsazírának. A kórházban az ápoltakon túl még ötezer civil keresett menedéket a harcok elől.

De most nem általában kívánunk foglalkozni a gázai egészségügyi ellátás ellehetetlenülésével, cikkünk tárgya az elmúlt bő egy hónapban híres-hírhedtté vált gázavárosi kórház, a Dar al-Sifa, vagyis a Gyógyulás háza, amelyről a WHO főtitkára is beszélt. Ez a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye, Gázaváros északi részén, a Rimal negyedben található. Eredetileg a brit hadsereg laktanyája volt, amit még a brit uralom alatt, 1948-ban alakítottak kórházzá. Az intézményt előbb az egyiptomi uralom, majd az 1980-as években az izraeli fennhatóság idején is bővítették.

Ez utóbbi átalakítás során – melyet két neves izraeli építész, Gerson Capor és Benjámin Edelzon tervezett – épült ki a kórház alatt az a nagy föld alatti épületrész, melyről az izraeli hadsereg,

az IDF már 2014-ben, illetve a most zajló harcok során is azt állította, hogy a Hamász főhadiszállásként használja.

Október 27-én az IDF egy olyan háromdimenziós modellt tett közzé, mely alapján a Hamász az elmúlt évek során bunkerek komplex hálózatát építette ki a kórház alatt, majd másnap egy videót is közzétett, melyen állításuk szerint a Hamász két fogságba esett tagja is megerősíti ezt a feltételezést. Állításaikat, vagy egyáltalán azt, hogy ők a Hamász tagjai, akik ráadásul első kézből tudhatnak is arról, hogy mi van a kórház alatt, független forrásból képtelenség ellenőrizni. Mindazonáltal a két fogoly azt állítja, hogy a Hamász pont azért használja bázisként a kórházat, mert tudják, hogy „Izrael nem fog” kórházat támadni.

Ha ebben is bíztak, a valóság nem igazolta a reményt. Richard Hecht, az IDF egyik szóvivője arról beszélt, hogy a hadsereg nem lő Gázában kórházakra, de „megtesznek mindent, amit kell”, ha a Hamász a kórházak területéről indít támadást. Az elmúlt napokban az al-Sifa került az izraeli hadműveletek fókuszába, a Gázába behatolt alakulatok fokozatosan ostromgyűrűbe zárták. Így elméletben akár heteken belül megválaszolhatóvá válik a nagy kérdés, hogy valóban a Hamász bázisa volt-e a kórház alagsora.

Az izraeli nemzetbiztonsági tisztviselők szerint ez nem kérdés. Ők teljes bizonyossággal állítják, hogy a 2006 óta eltelt 17 évben, amióta a Gázai övezetben a Hamász az úr, a terrorszervezet folyamatosan építette és bővítette föld alatti irányítási központját a kórház alatt – emellett más gázai kórházak alatt is hasonló bunkerrendszereket épített ki. Ezt az értékelést saját hírszerzésére hivatkozva az amerikai kormány is osztja.

A Hamász tagadja a vádakat, a kórház vezetése pedig szintén azt állítja, hogy a komplexumban kizárólag betegeket és sérülteket ápolnak egészségügyi szakemberek. Dr. Mohamed Abu Szalmíja, a kórház igazgatója legutóbb pénteken, a New York Timesnak nyilatkozva minősítette hamisnak az izraeli vádakat.

A helyzet kettősségét tükrözi Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselőjének vasárnap esti közleménye, melyben egyrészt sürgette Izraelt, hogy „tanúsítson maximális önmérsékletet” a polgári lakosság védelmében, emlékeztetve arra is, hogy a nemzetközi humanitárius jog előírásai alapján a kórházakat és az egészségügyi infrastruktúrát védeni kell. Másrészt viszont azt is elítélte, hogy a Hamász „élő pajzsként használja a kórházakat és a civileket”, ezzel másodkézből mintegy megerősítve Izrael vádjait.

Az izraeli illetékesek most azt mondják, hogy míg a korábbi műveletek során pont a polgári áldozatok elkerülése érdekében megkímélték a kórházat, ezt a „hibát” most nem ismétlik meg, a kórházak akkor se maradhatnak épségben, ha ez fel is háborítja a nemzetközi közvéleményt, írja a New York Times. A lapnak Chuck Freilich egykori izraeli helyettes nemzetbiztonsági főtanácsadó is azt mondta, hogy bár szerinte Izrael nem fog direkt civileket támadni, „a kórházakat, legalábbis ami alattuk van, ki fogják takarítani”. Szerinte csak így lehet véget vetni a Hamász gázai hatalmának, még ha ez „nem is fog jól kinézni”.

Az al-Sifa kórház épülete és a körülötte lévő sátrak, melyekben menekültek húzzák meg magukat – Fotó: Bashar Taleb / AFP
Az al-Sifa kórház épülete és a körülötte lévő sátrak, melyekben menekültek húzzák meg magukat – Fotó: Bashar Taleb / AFP

A helyzet már most, a hagyományos értelemben vett ostrom előtt se néz ki jól. Bár a gázai hatóságok tájékoztatását érdemes egészséges kétellyel fogadni, mégiscsak a Hamász irányítása alatt állnak, a helyi egészségügyi minisztérium szerint a helyzet már válságos. Közleményük szerint csak szombaton öt ápolt, köztük egy inkubátorra szoruló koraszülött csecsemő vesztette életét a kórházban az áramkimaradások miatt – legfrissebb beszámolójuk szerint pedig a kórházban ápolt 39 újszülött közül három vesztette életét a hétvégén az ellátás ellehetetlenülése miatt. Az övezet áramellátását Izrael már a Hamász terrortámadása után egyből korlátozta, mostanra a személyzet szerint már az üzemanyagból is kifogytak, melyekkel a kórház generátorait működtették. A BBC szerint napenergiával tudtak fenntartani néhány kulcsfontosságú rendszert.

Jichák Hercog izraeli elnök a BBC-nek viszont azt mondta, hogy szerinte van áram a kórházban, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap pedig azt állította, hogy Izrael felajánlotta az al-Sifa generátorainak feltankolását. „Épp ellenkezőleg, mi [szombat] éjjel felajánlottuk, hogy elég üzemanyagot adunk a kórház, az inkubátorok és minden más üzemeltetéséhez, mert mi nem a betegek vagy a civilek ellen harcolunk” – válaszolta a Reuters jelentése szerint az NBC kérdésére, hogy a Hamász feltételezett bunkerrendszerének felszámolása feljogosítja-e Izraelt a betegek és újszülöttek életének veszélyeztetésére

Az IDF is megerősítette Netanjahu közlését, mint mondták, vasárnap 300 liter üzemanyagot akartak vinni a kórházba, de a Hamász nem volt hajlandó elfogadni a felajánlást. A kórház egyik sebésze, Marvan Abu Szaáda szerint a 300 liternyi üzemanyaggal amúgy se mennének sokra, szerinte az legfeljebb harminc percre elég, a kórháznak napi tízezer liternyi üzemanyagra volna szüksége – ennyit egy 200 kW-os generátor fogyaszt teljes terhelés mellett.

Üzemanyag mellett a kórház személyzete szerint már élelemből és ivóvízből sincs elég, ezért új pácienseket már nem is tudnak fogadni az al-Sifában, ahol jelenleg állításuk szerint közel 2300 ember – ápoltak, a harcok elől ide menekült civilek és a kórház személyzete – húzza meg magát. A helyzetre az izraeli hadsereg annyiban reagált, hogy szombaton közleményben jelezték: menekülő útvonalat nyitnak azoknak, akik elhagynák a kórházat – ez utóbbira amúgy bátorítják is az al-Sifában és más gázai kórházakban menedéket keresőket,

a kórházak körülzárásának nyíltan kimondott célja is, hogy a civilek elhagyják a létesítményeket.

Már csak azért is, mert legfontosabb szövetségesük és nemzetbiztonságuk záloga, az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden hétfőn este arról beszélt, hogy az al-Sifa kórházat meg kell óvni, és korábban Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó óva is intette Izraelt attól, hogy olyan kórházakat támadjon, ahol még betegeket ápolnak.

Ha úgy vesszük, ez utóbbi amerikai kívánalom rövid időn belül teljesülhet – már amennyiben a Gázai övezet északi részén lévő kórházakban a szó bevett értelmében ápolni már nem nagyon tudják a betegeket. A WHO szerint az al-Sifában már ellehetetlenült a betegellátás, a palesztin Vörös félhold tájékoztatása szerint mostanra már az övezet második legnagyobb kórházában, az al-Kudszban se tudnak gondoskodni a betegekről. Ott a személyzeten és az ötszáz ápolton felül a Vörös félhold tájékoztatása szerint kb. 14 ezer civil húzta meg magát.

Izrael amúgy azt állítja, hogy a civileknek, ápoltaknak és az egészségügyi dolgozóknak szabad elvonulást biztosítanak. „Felszólítottunk a kórházak evakuációjára, és valójában már közel száz embert ki is menekítettünk” – állította Netanjahu a CNN-nek adott vasárnapi interjújában. Az al-Sifában dolgozók szerint azonban valójában a menekülés nagyon is kockázatos döntés. Bár Izrael szerint magát a kórházat még nem lövik, hanem egy közeli épületet támadtak, a palesztin források részben vitatják ezt, részben pedig arról beszélnek, hogy ettől függetlenül a környező utcákban dúló tűzharcok miatt lényegében nem tudnak elmenekülni.

Az övezet északi részén az izraeli blokád már el is érte a célját: a Rantiszi Gyerekkórházat és a közeli al-Naszr kórházat már pénteken kiürítették. Arról, hogy utóbbi alatt találtak-e Hamász-bunkereket, nem érkezett hír, azonban az IDF hétfőn este arról számolt be, hogy felfedezték a Hamász egyik műveleti központját a Rantiszi Gyerekkórház alatt. Szerintük bizonyítékok – köztük hajpántok, pelenkák és cumisüvegek – arra utalnak, hogy az október 7-i támadások során ejtett túszok közül is többeket ott tarthattak fogva. Találtak a kórházban egy motorkerékpárt is, amelyet az izraeli erők szerint lehet, hogy a Hamász támadása során használtak, valamint egy alagutat, amely az IDF szerint a kórházat egy, a Hamász-vezetők által használt házzal kötötte össze.

Hogy az al-Sifa alatt mit rejt a föld, elméletben akár napokon belül is kiderülhet. Bár ha Izrael feltevése beigazolódna, és a kórház alatt tényleg kiterjedt bunkerhálózatot épített ki a Hamász, a komplexum ostroma akár hetekig is eltarthat: Ukrajnában 2022 tavaszán az ostromlott Mariupol védői hónapokon át tartottak ki a város nagy acélüzeme, az Azovsztal légoltalmi katakombarendszerében, ahonnan az oroszok csak nagy vérveszteség árán, lényegében a kiéheztetésükkel tudták kiűzni az ukrán védőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!