A WHO-nak sikerült újra kapcsolatba lépnie az al-Sifa kórházzal, súlyos helyzetről írnak

2023. november 12. – 22:37

Másolás

Vágólapra másolva

A WHO korábban azt jelentette, hogy elveszítették a kapcsolatot Gáza legnagyobb kórházával, vasárnap este Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főtitkára kiírta az X-en (volt Twitter), hogy sikerült kapcsolatba lépniük a kórházban dolgozókkal. A WHO főigazgatója szerint a helyzet súlyos és veszélyes, három nap telt el áram és víz nélkül, és nagyon gyenge interneteléréssel, ami súlyosan érintette, hogy a szükséges segítséget meg tudják adni. „A környéken zajló folyamatos lövöldözések és bombázások súlyosbították az amúgyis válságos körülményeket” – írta.

Fotó: Nicolas Liponne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Fotó: Nicolas Liponne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Szerinte nagyon megugrott az elhunyt betegek száma, a kórház pedig már nem tud kórházként működni. „A világ nem maradhat csendben, miközben kórházak, amelyeknek biztonságos menedéknek kellene lenniük, a halál, a pusztítás és a kétségbeesés helyszíneivé változnak” – írta. A WHO más humanitárius szervezetekkel, köztük az Orvosok Határok Nélküllel együtt az egészségügyi intézmények elleni támadások befejezésére szólított fel, és azonnali tűzszünetet szorgalmaz.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője közben arról írt, hogy az EU elítéli, hogy a Hamász kórházakat és civileket használ emberi pajzsként, lehetővé kell tenni, hogy a polgári lakosság elhagyhassa a harci övezetet.

Borrell hangsúlyozta, hogy a harcok a kórházakat is érintik, áldozatokat szedve a civilek és az egészségügyi személyzet körében. Mint írta, a nemzetközi humanitárius jog előírja, hogy a kórházakat, az egészségügyi infrastruktúrát és a kórházakban tartózkodó civileket meg kell védeni. A kórházakat azonnal el kell látni a szükséges felszerelésekkel, és a sürgős orvosi ellátást igénylő betegeket biztonságosan el kell szállítani. „Arra sürgetjük Izraelt, hogy a polgári lakosság védelmének biztosítása érdekében tanúsítson maximális önmérsékletet ezen a téren” – jelentette ki.

Az EU csatlakozik a harcok azonnali szüneteltetésére és humanitárius folyosók létrehozására irányuló felhívásokhoz, többek között a határátkelőhelyek kapacitásának növelésével és egy külön tengeri útvonalon keresztül, hogy a humanitárius segélyek biztonságosan eljuthassanak a Gázai övezet lakosságához. Szerinte Izraelnek joga van, hogy a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal összhangban megvédje magát, de felhívta a figyelmet, hogy az EU nagyon komolyan aggódik a gázai humanitárius helyzet súlyosbodása miatt, sürgeti a humanitárius segélyekhez való gyors és akadálytalan humanitárius hozzáférést.

Borrell az EU névében ismét felszólította a Hamászt, hogy azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon az összes túszt. (Guardian, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!