Izrael szerint egy gázavárosi kórház alatt rejtőzik a Hamász vezérkara

2023. október 27. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Gázavárosban működő Sifa kórház alatt rejtőzik a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet vezérkara és fő műveleti központja – mondta Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője. A Hamász reakciója szerint az IDF állításai minden alapot nélkülöznek.

A gázavárosi Sifa kórház egy 2023. október 19-i műholdképen – Forrás: Maxar Technologies / AFP
A gázavárosi Sifa kórház egy 2023. október 19-i műholdképen – Forrás: Maxar Technologies / AFP

A Hamász valóságos föld alatti várost épített ki az övezet északi része alatt, különösen a legnagyobb gázai kórház, a Sifa alatt berendezett bunkereiben. A külföldi médiának tartott tájékoztatón Hagari azt mondta, hogy a Hamász a Sifa kórház alatti központjából irányítja az Izrael elleni támadásokat. “Konkrét bizonyítékaink vannak arra, hogy terroristák százai özönlöttek be a kórházba, hogy ott elrejtőzzenek az október 7-i mészárlások után. Izraelnek információi vannak arról, hogy a kórházon kívülről több alagút vezet ehhez a föld alatti bázishoz, így a Hamász vezetőinek nem kell belépniük a kórházba az eléréséhez, ugyanakkor az egyik kórteremből is van lejárat a komplexumba – mondta Hagari.

“A Hamász terroristái a Sifa kórházban és más gázai kórházakban terroralagutak hálózatával működnek. A Sifa nem az egyetlen ilyen kórház, hanem csak egy a sok közül. A Hamász rendszerszerűen használja a kórházakat.”

Az izraeli hadseregnek tudomása van arról is, hogy a Hamász a kórház alól irányítja az Izrael elleni rakétaindításokat, és fegyvereket is tárol az ezerötszáz ággyal és négyezer alkalmazottal rendelkező egészségügyi intézmény alatt – mondta. “A Hamász terroristái éppen azért működnek a kórházakban, mert tudják, hogy az izraeli hadsereg különbséget tesz terroristák és civilek között. […] Ha az egészségügyi létesítményeket terrorista célokra használják, a nemzetközi jog értelmében elveszíthetik védelmüket a támadásokkal szemben" – tette hozzá.

A 13-as kereskedelmi tévé jelentése szerint 30-40 ezer gázai civil is menedéket keresett a kórház térségében a háború kezdete óta, és a csatorna szakértői szerint izraeli túszokat is fogva tarthatnak ezen a helyen.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!