Izrael szerint a Hamász bázisként használ egy gázavárosi kórházat

2023. október 28. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg pénteken közzétett egy ábrát, amely szerint a gázavárosi Al Sifa kórház alatt összetett földalatti bunkerrendszert épített ki a Hamász. Szombaton aztán egy videót is közzétettek, melyen állításuk szerint a Hamász két, izraeli fogságba esett tagja is megerősíti ezt az értesülésüket.

Az egyik foglyot a Hamász egyik elit alakulatának tagjaként jellemezték, ő arról beszélt, hogy a kórházban „van egy nagy pince”, amit búvóhelyként használnak. A Guardian megjegyzése szerint az izraeli hadsereg pénteken összetett bunkerrendszerről beszélt, míg a fogoly elmondása alapján inkább csak egy egyszerű pincéről van szó.

A lap azt is megjegyezte, hogy bár független forrásokból lehetetlen megerősíteni Izrael a kórházakra vonatkozó állításait, arra azért akad bizonyíték, hogy a Hamász a múltban már használt fedezékként civil intézményeket, így kórházakat is. Ugyanakkor szerintük az is egyértelmű, hogy az Al Sifa kórház főépületei most és a 2014-es konfliktus során is elsősorban a polgári áldozatokat ellátó kórházként üzemeltek, vagyis azok védett polgári létesítménynek minősülnek.

Sérült palesztin civileket látnak el a gázavárosi Al Sifa kórházban 2023. október 27-én – Fotó: Stringer / Reuters
Sérült palesztin civileket látnak el a gázavárosi Al Sifa kórházban 2023. október 27-én – Fotó: Stringer / Reuters

Mindazonáltal az izraeli hadsereg többször is hangsúlyozta, hogy a Hamász „irányítási központokat és búvóhelyeket” alakított ki a gázai kórházakban. Az Al Sifa kórházat név szerint is említette. A BBC szombaton a környéken élők beszámolói alapján arról írt, hogy a kórház környékén az izraeliek utakat bombáztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!