Izraeli miniszter: Jön az ideglenes tűzszünet, de a célunk továbbra is a Hamász megsemmisítése

2023. november 16. – 06:39

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán interjút adott a Jewish News nagy-britanniai zsidó lapnak Gideon Szár, a legnagyobb ellenzéki erő, a Benni Ganc nevével fémjelzett Nemzeti Egység Párt egyik meghatározó politikusa, aki október 7-én pártjával együtt csatlakozott a kormánykoalícióhoz. Szár, aki jelenleg a háború irányításáért felelős biztonsági kabinet tagja, elmondta,

Izrael készen áll egy ideiglenes, rövid ideig tartó tűzszünetre. Erről jelenleg is folynak tárgyalások, melyek sikerrel kecsegtetnek. Életbe fog lépni egy ideiglenes tűzszünet.

Szár szerint a Gázai övezet északi részén zajló szárazföldi offenzíva a terveknek megfelelően halad, a katonák „végeznek az összes terroristával, és használhatatlanná teszik a Hamász katonai infrastruktúráját”. A miniszter – a többi izraeli politikai vezetőhöz hasonlóan – nem tudott érdemi víziót felvázolni arról, mi is lesz a porrá bombázott Gázai övezet sorsa a Hamász megsemmisítése után; Szár csak annyit mondott, „ez egy bonyolult kérdés”, de a legfontosabb a biztonság megteremtése, majd Gáza újjáépítése, ezután pedig a „zsidók elleni uszítás” kigyomlálása a felnövekvő palesztin generációk életéből. Szár szerint a mentalitás megváltoztatása kulcsfontosságú, és ebben Izrael számít a „mérsékelt” arab partnerekre, Egyiptomra, esetleg Szaúd-Arábiára. Ellenben az ENSZ-szel szemben Izraelnek „nagyon alacsonyak az elvárásai”, és nem számít arra, hogy a világszervezet konstruktív szerepet tudna játszani a szemléletformálásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!