Navracsics: Démonokkal viaskodik a költségvetési EU-biztos

2023. november 9. – 22:30

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány minden kérést teljesít, amit az Európai Bizottság megfogalmaz felé, az uniós testületen múlik a megállapodás, a költségvetési biztos pedig démonokkal küzd, nyilatkozta Navracsics Tibor. A területfejlesztési minisztert az RTL kérdezte csütörtökön Johannes Hahn és uniós biztostársa, Nicolas Schmit néhány nappal korábbi európai parlamenti beszámolójáról a magyar EU-pénzek ügyében, amiről bővebben itt írtunk.

Navracsics Tibor szerint az uniós biztosok még azt is tagadták, hogy tárgyalások zajlanak, holott „másfél éve folyamatosan tárgyalunk”, és a folyamatban ők is részt vesznek. (Johannes Hahn arról beszélt, hogy az egyeztetéseken nem tárgyalnak a jogállamiságról, azaz nem engednek belőle, hanem pontosításokat kérnek a befagyasztott források kifizetéséért cserébe vállalt reformokról.)

Vagy fárad az Európai Bizottság, vagy közel a megállapodás

A magyar kormány Navracsics Tibor szerint minden megfogalmazott kérést teljesít, például májusban és tavaly novemberben is elfogadtak egy-egy törvénycsomagot.

„Más kérdés, hogy utólag nekik még eszükbe jut dolog.”

A miniszter állította, hogy már olyan szövegen is módosítani kellett, amit előtte leegyeztettek.

Navracsics Tibort arról a levélről is kérdezték, amelyet az uniós testület múlt héten küldött a kormánynak az igazságügyi reformról. Akár nagyjából 13 milliárd euró szabadulna fel már csak azzal, ha ezt a négy feltételből álló csomagot el tudná fogadtatni a kormány. (Arról, hogy pontosan mekkora összegről lehet szó, és mihez van szükség még további pénzek felszabadítására, itt írtunk bővebben.)

A miniszter elismerte a Népszava és a Szabad Európa értesülését, hogy a levél két kérdést tartalmazott. A „fogyó számukból arra is következtethetünk, hogy vagy fárad már az Európai Bizottság, vagy nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz” – utalt rá, hogy ez már a második ilyen dokumentum, az elsőben pedig még kilenc kérdés volt.

Navracsics Tibor részben megerősítette a Szabad Európa értesülését, amely szerint az uniós testület a bírósági ügyelosztási rendszerről és arról érdeklődött, hogy a magyar bíróságok hogyan fordulhatnak előzetes döntéshozatalért az Európai Bírósághoz. Navracsics Tibor csak előbbiről beszélt, de úgy vélte, hogy „abszolút technikai kérdésekről van szó”, amiket eleve nem is a kormánynak kellett volna címezni.

Felrótta Hahnnak az Erasmus-ügyi pánikot, de egy dolgot nem említett

„Johannes Hahn démonokkal viaskodik”

– mondta a területfejlesztési miniszter arra, hogy a költségvetési biztos kijelentette: nem lehet őket megzsarolni. Sajtóértesülések alapján az Európai Bizottság abban bízva engedné át az igazságügyi csomagot, hogy cserébe a magyar kormány nem vétózza a hétéves uniós költségvetés emelését, de ezt az uniós testület rögtön igyekezett cáfolni, amit az EP-ben Johannes Hahn is elismételt.

Orbán Viktor korábban hol alig leplezetten, hol teljesen nyíltan kimondta, hogy a javaslat elfogadásához „egyhangúság kell. És akkor tartani kell a zsákot, és kész. Ez van. Így. Ez a terv.” Egy alkalommal még meg is indokolta, miért járna a jogszerűség határának is a szélén, ha valóban erre készülne.

Navracsics Tibor nem adna sokat Johannes Hahn jóslataira. Bizonyítékul felemlegette, hogy az Európai Bizottság a nyáron amiatt pánikolt: ha szeptember 1-ig nincs megállapodás az uniós kötelezettségvállalásokból kizárt vagyonkezelő alapítványokról, a modellváltó egyetemek hallgatói nem vehetnek részt az Erasmus+ oktatási cserékben. „A magyar diákok azóta is boldogan vesznek részt” benne – dörgölte az Európai Bizottság orra alá.

A miniszter és a programnál közreműködő Tempus Közalapítvány az azóta elhalkult bizottsági aggodalmakra is többször megerősítette, hogy jövő nyárig minden feltétel adott az erasmusozáshoz. A Tempus viszont időközben elismerte: a kormánynak ehhez 1,8 milliárd forinttal kellett beszállnia, hogy pótolja a kieső uniós finanszírozást.

Akár a költségvetési ciklus végén is jöhetnek a pénzek

Navracsics Tibor szerint az Európai Bizottságon múlik, hogy mikor érkeznek a befagyott uniós támogatások.

„2027. december 31-ig tart a pénzügyi időszak, addig bármikor jöhetnek a pénzek”

– igyekezett elsőre elütni a kérdést.

A blokkolt összeg

  • legnagyobb részét kitevő felzárkóztatási támogatások valóban nem egyből, hanem számlákért cserébe, fokozatosan jönnének, ráadásul még a költségvetési időszak 2027-es vége után két évvel is utalhatnak;
  • a nagyjából tízmilliárd eurós helyreállítási alap viszont 2026 augusztusáig tart;
  • a mintegy 6,3 milliárd eurót blokkoló jogállamisági (feltételességi) eljárásnál „az n. év felfüggesztett kötelezettségvállalásai az n+2. évet követően nem állíthatók be a költségvetésbe”, ez 2024 decemberének közepén okozna forrásvesztést;
  • ráadásul az eljárás részeként a vagyonkezelő alapítványoknál bevezetett kötelezettségvállalási stop miatt az Erasmus+-nál maga Navracsics Tibor és a Tempus is egy november 23-i határidőről beszélt;
  • az igazán sürgető pedig az lenne, hogy a Horizont Európa kutatási együttműködéseknél a modellváltó egyetemek már júniusban eurómilliós károkra panaszkodtak.

„Azon vagyunk, hogy idén megteremtsük a feltételeit, hogy az uniós források akadálytalanul jöjjenek”

– utalt rá Navracsics Tibor második nekifutásra, hogy nem csak a jogállamisági csomag négy feltételét igyekeznek kipipáltatni. A nagyjából harminc elemből álló rendszerről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!