Tovább csúszhat az uniós pénzek kifizetése, újabb kérdések merültek fel a magyar igazságügyi reformról

2023. november 3. – 19:10

Másolás

Vágólapra másolva

November 1-jén újabb levelet kapott a magyar kormány két uniós biztostól. Az igazságügyért felelős Didier Reynders és a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős Nicolas Schmit további felvilágosítást kértek a magyar igazságügyi reform „bizonyos elemeiről” – mondta Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő az EUrologusnak.

Mindennek azért van jelentősége, mert ettől az eljárástól függ, hogy Magyarország hozzájut-e a hétéves költségvetésből 13 milliárd euróhoz. Ez a 22 milliárd eurós felzárkóztatási forrásoknak a jelentősebb része, a fennmaradó összeg elérése a korrupcióellenes intézkedésektől függ.

A magyar kormány július közepén jelezte az Európai Bizottságnak, hogy az Országgyűlés elfogadta a brüsszeli tárgyalások során leegyeztetett igazságügyi reformot. A Bizottságnak három hónapja van ilyenkor a teljesítések értékelésére, és utána újabb két hónapon belül fizeti ki a számlákat. Eredetileg október 18-án járt volna le a határidő, ám a Bizottság szeptember 26-án kérdéseket küldött a magyar kormánynak. A kormány három hét múlva válaszolt, ez az idő nem számított bele a három hónapba.

Úgy tűnik azonban, a Bizottság még mindig nem elégedett mindennel, legalább is november 1-jén újabb kérdéseket fogalmaztak meg a magyar kormány felé. Ez pedig ismét megszakította a három hónapos folyamatot, és kitolja a határidőt. „A Bizottság legutóbbi kérésére Magyarországtól kapott válaszok kézhezvételét követően a Bizottságra vonatkozó határidő tovább folytatódik” – mondta Stefan de Keersmaecker szóvivő az EUrologusnak. Ha a magyar kormány ismét több mint három hetet szán a válaszadásra, akkor az EUrológus szerint az Európai Bizottság december elején hozhat döntést a 13 milliárd eurós támogatás folyósításáról.

Arról, hogy mit kapunk, és mit nem, még májusban írtunk, de a helyzetre jellemző, hogy azóta (az „Erasmus-ügynél” egy magyar költségvetési pótlással megoldott mentésen kívül) alig változott valami a gyakorlatban. A 22 milliárd forintnyi felzárkóztatási támogatás kifizetését az igazságügyi reform mellett részben más horizontális feltételek, részben a – vagyonkezelő alapítványok friss uniós támogatásait is blokkoló – jogállamisági eljárás miatt tartják vissza. Utóbbinál az elvárások részei a 27 szupermérföldkőnek is, amelyek a helyreállítási alaptól ütik el a költségvetést.

„Az Európai Bizottság folytatja a magyar kormánytól elvárt reformok értékelését, és amíg a feltételek nem teljesülnek, nem fizeti ki az ilyen okból blokkolt támogatásokat” – derül ki abból a levélből, amelyet az uniós költségvetési biztos, Johannes Hahn írt az Európai Parlament költségvetési és az uniós büdzsét ellenőrző bizottságok elnökeinek október végén. Hozzátette, „amíg a kormány nem teljesíti az összes szupermérföldkövet, addig nem folyósítható pénz a helyreállítási és alkalmazkodóképességi eszköz keretében”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!