Új nevet adnának az Anne Frank Óvodának egy német kisvárosban

2023. november 7. – 20:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az Észak-Németországban lévő, 10 ezer lakosú Tangerhütte kisváros egyik óvodáját 1970 óta Anne Frank Óvodának hívják, most mégis felmerült, hogy átnevezzék az intézményt. A Volksstimme című helyi lap szerint néhány bevándorló szülő vetette fel, hogy mivel Anne Frank neve nem sokat jelent nekik, és a holokauszt idején naplót író tinédzserlány történetéhez szerintük nehezen kötődnek a gyerekek, legyen inkább más neve az óvodának, és a személyzet egy része a helyi hírek szerint támogatta is a kezdeményezést.

Javasoltak új nevet is: Világfelfedezők Óvoda. A javaslat támogatói szerint ez a név sokkal nemzetközibb és mindenki által átélhető is.

A hírről tudósítva a Times of Israel nem pontosította, milyen hátterű bevándorló szülők javasolták a névváltoztatást, ezzel is erősítve a látszatot, hogy muszlim vallású bevándorlók állhatnak a kezdeményezés mögött. Egy helyi nő azonban a Bildnek nyilatkozva azt mondta, ő nem is hiszi el, hogy tényleg bevándorló szülők javasolták a dolgot, hiszen „itt Tangerhüttében főleg ukránok és oroszok élnek, alig van arab lakótársunk”.

Az Anne Frank Óvoda bejárata – Fotó: Peter Gercke / AFP
Az Anne Frank Óvoda bejárata – Fotó: Peter Gercke / AFP

Akárhogy is, több németországi zsidó szervezet is jelezte, hogy a névváltoztatásnak rendkívül rossz üzenete van, főleg most, hogy folyamatosan a németországi antiszemitizmus növekedéséről érkeznek hírek, és hogy a Hamász egy hónapja nagyszabású terrorakciót hajtott végre Izrael ellen, majd az Izraeli Védelmi Erők razziát indított a Gázai övezetben.

Andreas Brohm, a település független polgármestere szerint a névváltoztatás már jóval a közel-keleti események előtt felvetődött, 2023 eleje óta gondolkodnak rajta a város vezetői.

„Ha hajlandóak vagyunk ilyen hanyagul elvetni a saját történelmünket, különösen az új antiszemitizmus és szélsőjobboldal előretörésének idején, és ha Anne Frank nevét nem tartjuk közterekre valónak, akkor csak félhetünk és aggódhatunk, amikor az emlékezés kultúrája kerül szóba” – mondta a Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke, Christoph Heubner.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!