Zelenszkij: Le kell győznünk ezt a telet

2023. október 6. – 08:08

frissítve

Zelenszkij: Le kell győznünk ezt a telet
Ötvenegy halálos áldozata volt egy orosz rakétacsapásnak Hroza faluban 2023. október 5-én – Fotó: Ukranian Interior Ministry / Handout / Andriy Yermak Telegram Account / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • A Fehér Ház borzalmasnak nevezte a harkivi megyei Hroza falu elleni orosz légicsapást, amelyben 51-en haltak meg.
  • Dél-ukrajnai, Duna menti kikötőket támadtak éjszaka az oroszok.
  • Harkiv régió kormányzója szerint tizenhat ember megsérült és egy 10 éves fiú meghalt a kelet-ukrajnai város, Harkiv ellen elkövetett orosz légitámadásban.
  • Svédország még vizsgálja, hogy küldjön-e Gripen vadászrepülőket Ukrajnába.
  • Ellenőröket küld az ENSZ az 55 halálos áldozattal járó orosz légicsapás helyszínére.
  • Többszintes bunkereket építenek az oroszok az ukrán ellentámadás körzeteiben.

A közelgő tél kihívásairól beszélt Zelenszkij szokásos esti videójában, többek között ezt mondta:

„Ezen a télen az orosz terroristák ismét megpróbálják majd tönkretenni az energiahálózatunkat. Nem tudják megérteni, hogy Ukrajnát úgysem fogják leigázni. De újból megkísérlik majd és megpróbálnak újabb támadásokat indítani.

Le kell győznünk a telet, le kell küzdenünk minden nehézséget, biztosítanunk kell népünk védelmét, ezek kulcsfontosságú feladatok. Minden helyi hatóságnak el kell végeznie az ezt előkészítő munkát. A jövő héten felmérjük, hogyan állnak jelenleg a régiók a télre való felkészüléssel.

Az EU Ukrajna számára nem csupán gazdasági biztonságot jelent, nem csak a geopolitikai stabilitás kérdésének megoldásához járul hozzá jelentős mértékben. Motivál is. Motivációt jelent nekünk, harcosainknak, egész nemzetünk számára. Motivációt a harcra, hogy ellenálljunk, hogy legyőzzük ezt a telet, és hogy minden orosz terror ellenére elérjük nemzetünk céljait.”

Oroszország az ukrán támadások után átvezényelte néhány hadihajóját a szevasztopoli kikötőből. Moszkva bejelentette, hogy új támaszpontot tervez nyitni Grúzia egyik szakadár régiójában.

A CNN szerint az edig Szevasztopolban állomásozó hajók közül egy tucat Novorosszijszkba ment, köztük tengeralattjárók is. Az Institute for the Study of War elemzőintézet szerint az oroszok Novorosszijszkba szállították az Admiral Makarovot és az Admiral Essent, három tengeralattjárót, és további hajókat is. Négy orosz hajó és egy tengeralattjáró továbbra is Szevasztopolban maradt.

Október 5-én, helyi idő szerint 13 óra 25 perckor orosz rakétatámadás érte az ukrajnai Grozát, a találat egy boltot és egy kávézót érhetett. A kávézóban éppen egy megemlékezést tartottak, körülbelül hatvan ember tartózkodott a becsapódás közelében.

Fotó: Stringer / Reuters Fotó: Stringer / Reuters
Fotó: Stringer / Reuters
Fotó: Stringer / Reuters

A falunak 330 lakosa volt.

Fotó: Thomas Peter / Reuters Fotó: Thomas Peter / Reuters
Fotó: Thomas Peter / Reuters


A csütörtöki 55 halálos áldozattal járó támadás után, melyben egy hat éves gyerek is meghalt, a Kreml ismét tagadta, hogy civileket vett volna célba. Dmitrij Peszkov szóvivő azt mondta az újságíróknak: „Megismételjük: az orosz hadsereg nem támad polgári célpontokra. A támadásokat katonai infrastruktúra ellen, valamint olyan célpontok ellen hajtjuk végre, ahol katonák tartózkodnak”.

Ez volt Moszkva első hivatalos reakciója a hrozai támadás után.

Oroszország „komplex földalatti kétszintes bunkereket” épít a zaporizzsjai régióban – közölte a brit védelmi minisztérium. Az erődítményeket „alagutakkal és árkokkal” hozzák létre Orihivtól nem messze, Novopokrovka településen – áll a legfrissebb hírszerzési jelentésében.

A nagyon lassan haladó ukrán ellentámadás egyik fő irányában, Tokmaknál az oroszok betonnal töltenek fel árkokat, és „további védelmi erődítményeket” építenek. Az orosz tisztek megkezdték családjaik evakuálását a városból. A minisztérium szerint ezek a mozgások valószínűleg azt mutatják, hogy Moszkva aggódik egy ukrán áttörés miatt.

A bunkerek további védelmet nyújtanak az orosz katonáknak az ukrán tüzérségi- és dróntámadásokkal szemben – írták. „A beton valószínűleg megerősíti az árokrendszereket a következő hetek potenciálisan nedves és sáros időjárási körülményei előtt.”

Az ENSZ ellenőröket küldött a kelet-ukrajnai Hroza faluba, ahol sokan meghaltak egy orosz légicsapás miatt, az eddig ismert adatok alapján legkevesebb 55 ember halt meg egy kávézó és egy bolt elleni támadásban.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala közölte: ez egy civil hely volt, és a támadás idején megemlékezés zajlott. Azért küldik az ellenőröket, hogy túlélőkkel beszéljenek, és további információkat gyűjtsenek.

Hrozában jelenleg is zajlik a halálos áldozatok azonosítása – Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP
Hrozában jelenleg is zajlik a halálos áldozatok azonosítása – Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP

Pár órával korábban Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter azt mondta, az oroszok egy Iszkander rakétával hajtották végre a támadást, a rakéta egy élelmiszerboltot és egy kávézót talált el.

A Fehér Ház borzalmasnak nevezte az orosz légicsapást, Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint a támadás „megmutatta, hogy az orosz erők milyen mélységig hajlandók lesüllyedni”.

Annalena Baerbock német külügyminiszter a Twitteren azt írta: „Amíg bombák záporoznak szupermarketekre és kávézókra, addig mindent megteszünk azért, hogy Ukrajna megvédje magát Putyin rakétaterrorjától.”

(Sky News)

Svédország újabb, 2,2 milliárd korona (200 millió dollár) értékű katonai segélycsomagot küld Ukrajnának, amely főként lőszerekből és a korábban adományozott rendszerekhez szükséges pótalkatrészekből áll – közölte pénteken Pål Jonson svéd védelmi miniszter.

Az új katonai segélycsomag lesz a 14., amelyet Svédország a háború kezdete óta Ukrajnának nyújt, így a skandináv ország ilyen jellegű segélyeinek összértéke valamivel több mint 22 milliárd korona lesz. Ez nagyjából 700 milliárd forintnyi segítséget jelent.

Jonson beszélt arról is, hogy a svéd kormány hivatalosan is megbízta a fegyveres erőket annak elemzésével, hogy Svédország képes lesz-e JAS Gripen vadászgépeket küldeni Ukrajnába.

Egy Saab JAS 39 Gripen vadászgép – Fotó: Jonas Ekstromer / AFP
Egy Saab JAS 39 Gripen vadászgép – Fotó: Jonas Ekstromer / AFP

(Guardian)

Tizenhat ember megsérült és egy 10 éves fiú meghalt a Harkiv ellen elkövetett orosz légitámadásban – közölte Harkiv régió kormányzója.

A kelet-ukrajnai várost éjszaka bombázták az oroszok, a lakosokat arra kérték az ukrán hatóságok, hogy menjenek le óvóhelyekre.

Oleh Szinyehubov a Telegram-csatornáján közölte: a sérültek között van egy 11 hónapos csecsemő is.

(Sky)

Oroszország az éjszaka folyamán „masszív” dróntámadást indított a dél-ukrajnai kikötők ellen, és megrongáltak egy Duna menti gabonaraktárat Odessza régióban – közölte pénteken az ukrán hadsereg Déli Parancsnoksága. „A Duna menti határ- és kikötői infrastruktúrát érte csapás: megrongálódott egy gabonatároló létesítmény, és több teherautó kigyulladt” – írták a Telegramon. Hozzátették, hogy a tüzet eloltották, és nem voltak áldozatok.

Oleh Kiper, Odessza régió katonai közigazgatásának vezetője azt mondta, hogy a román határhoz közeli Izmajil körzetben történt támadás után felfüggesztették a kompátkelést. A ukrán jelentés szerint az éjszaka folyamán 11 orosz drónt semmisítettek meg Dél-Ukrajnában, hármat Odessza, nyolcat pedig Mikolajiv régió fölött.

Tűzoltók dolgoznak egy orosz dróncsapás által megrongálódott dunai kikötőnél Odessza régióban, 2023. október 6-án – Fotó: State Emergency Service Of Ukraine / Handout via Reuters
Tűzoltók dolgoznak egy orosz dróncsapás által megrongálódott dunai kikötőnél Odessza régióban, 2023. október 6-án – Fotó: State Emergency Service Of Ukraine / Handout via Reuters

Oroszország az elmúlt hónapokban többször is célba vette a dunai kikötői infrastruktúrát, Kijev szerint azért, hogy megakadályozza az ukrán gabona exportját a fekete-tengeri gabonaalku júliusi összeomlása után. A kis dunai kikötők emiatt létfontosságúvá váltak az ukrán gabonaexport számára.

(CNN)

A Fehér Ház borzalmasnak nevezte a Harkiv megyei Hroza falu elleni orosz légicsapást, amelyben 51 ember vesztette életét. Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter azt mondta, az oroszok egy Iszkander rakétával hajtották végre a támadást, a rakéta egy élelmiszerboltot és egy kávézót talált el.

A halálos áldozatok számának emelkedése előtt tartott sajtótájékoztatón Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára azt mondta: „Álljunk meg egy pillanatra, és gondolkodjunk el azon, amit látunk: 49 ártatlan embert ölt meg egy orosz légicsapás, miközben élelmiszert vásároltak egy szupermarketben. El tudják képzelni, hogy csak sétálnak a gyerekeikkel az élelmiszerboltban, próbálják kitalálni, hogy mit készítsenek vacsorára, és látnak egy robbanást, ami után mindenütt holttestek hevernek? Ez borzalmas.”

„Ezért teszünk meg mindent, amit csak tudunk, hogy segítsük Ukrajnát, hogy segítsük Ukrajna bátor népét, hogy harcoljon a szabadságáért, a demokráciáért” – tette hozzá.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint a támadás „megmutatta, hogy az orosz erők milyen mélységig hajlandók lesüllyedni”.

Annalena Baerbock német külügyminiszter a Twitteren azt írta: „Amíg bombák záporoznak szupermarketekre és kávézókra, addig mindent megteszünk azért, hogy Ukrajna megvédje magát Putyin rakétaterrorjától.”. Korábban csütörtökön a spanyolországi Granadában tartott európai vezetők találkozóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy Berlin azon dolgozik, hogy új Patriot légvédelmi rendszerrel lássa el Kijevet.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a következőképpen nyilatkozott a támadásról: „A civilek elleni szándékos támadások háborús bűncselekmények. Oroszország vezetése, az összes parancsnok, az elkövetők és a bűnrészesek felelősségre vonhatók. A háborús bűnök nem maradnak büntetlenül.”

Denise Brown, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) ukrajnai koordinátora szörnyűnek nevezte a támadást, és azt mondta, hogy a civilek vagy civil objektumok elleni szándékos támadás háborús bűncselekménynek minősül.

(Guardian)

  • Boltot és kávézót ért orosz rakétacsapás a Kupjanszkhoz közeli Hrozában, legkevesebb 51-en meghaltak, köztük egy gyerek is.
  • A kávézóban éppen egy megemlékezést tartottak. Ez volt az egyik legsúlyosabb civilek elleni támadás, a falu háború előtti lakosságának tizede meghalt csütörtökön.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitakör plenáris ülésén azt mondta, hogy kézigránátok darabjait találták meg a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsinnal a fedélzetén lezuhant repülőn utazó áldozatok testében.
  • Az orosz elnök szerint 1956 nem volt színes forradalom, mert a probléma alapja az országon belül volt. Putyin emellett befejezettnek nevezte a Burevesztnyik nukleáris meghajtású interkontinentális rakéta tesztelését.
  • Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is kezet fogott az Európai Politikai Közösséget alkotó országok vezetőinek granadai találkozóján. Zelenszkij azt mondta, meg kell őrizni Európa egységét, ez a legfontosabb kihívás.
  • Zelenszkij továbbra is biztos abban, hogy jó úton haladnak afelé, hogy kiszorítsák az orosz hadsereget Ukrajnából, de a fegyver- és lőszerhiány nehézségeket okoz számukra. Szerinte Putyin képtelen bárkivel és bármiről megállapodni.
  • Az orosz védelmi miniszter szerint kilenc új tartalékos ezredet alakítottak ki Ukrajnában.

A csütörtöki híreket itt tudják visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!