Putyin szerint 1956 nem volt színes forradalom, mert a probléma gyökere az országon belül volt

2023. október 5. – 22:07

Másolás

Vágólapra másolva

1956-ot nehéz színes forradalomnak nevezni, mert az országon belül is megvolt az alapja a tiltakozásnak. Sok nyugati ország szította a feszültséget, külföldön képeztek fegyvereseket, akiket aztán Magyarországra szállítottak, de a problémák gyökere az országon belül volt – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök az 1956-os eseményekről.

Az ügy előzménye, hogy az augusztus végén megjelenő új orosz történelem-tankönyvekben azt írják, hogy az 1956-os magyarországi eseményeket a nyugati titkosszolgálatok katalizálták, és azokban volt fasiszták is részt vettek. Eszerint a bevonuló szovjet csapatok voltak a pozitív szereplők, akik rendet tettek az országban.

A tankönyv tartalmának nyilvánosságra kerülése után felmerült, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter bekérethetné orosz nagykövetet, de ez nem történt meg. A kormány tagjai akkor azt nyilatkozták erről, hogy a magyar történelemről nem nyitnak vitát.

Putyin később azt nyilatkozta, hogy szerinte hibázott a Szovjetunió, amikor 1956-ban Budapestre, 1968-ban pedig Prágába tankokkal vonult be. Szerinte „nem lehet olyan külpolitikát követni, amely nyilvánvaló ellentmondásban áll más népek érdekeivel. De épp ugyanezt teszik most a Nyugat vezető államai.”

Most ezt azzal egészítette ki, hogy szerinte nem kell az 1956-os eseményeket a Szovjetunió összeomlása után a posztszovjet országokban történt nyugatpárti, úgynevezett színes forradalmakhoz hasonlítani.

(TASZSZ)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!