Eleget tett Fico kérésének a szlovák elnök: felfüggesztette az ukrajnai fegyverszállításokat

2023. október 5. – 19:21

Másolás

Vágólapra másolva

Zuzana Čaputová, aki egyébként Kijev aktív támogatója, megtiltotta az ideiglenes kormánynak, hogy újabb adag fegyvert küldjön Ukrajnába.

Čaputová közölte, hogy új szlovák kormány megalakulásáig működő átmeneti kabinetnek a jövőben már nincs felhatalmazása fegyverek átadására Ukrajnának, mivel a kormányalakítást tárgyaló párt ezt ellenzi. A szlovák elnök leszögezte, hogy

nem változott az álláspontja Ukrajnával kapcsolatban, azonban „egy katonai segélycsomagnak a leköszönő kormány általi jóváhagyása veszélyes precedenst teremtene a jövőbeli választások utáni hatalomváltásra”.

Szlovákia egészen eddig aktív és elkötelezett támogatója volt az ukránoknak: elsők közt küldtek például harci repülőket az országnak. A választásokon azonban Robert Fico szerezte meg az első helyet, aki megígérte, hogy leállítja a szállításokat. Ficoék emellett azt is közölték, hogy mindenképp megakadályozzák Ukrajna NATO-tagságát. A kormányalakítással megbízott politikus egyébként a háború kitörését „az ukrán nácik és fasiszták” provokációjának nevezte.

Lengyelország néhány hete jelentette be, hogy a jövőben nem szállít több fegyvert Ukrajnának, helyette a saját készletei feltöltésére koncentrál.

(Euronews)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!