A Fehér Ház borzalmasnak nevezte a harkivi orosz légicsapást, amelyben 51-en haltak meg

2023. október 6. – 08:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Fehér Ház borzalmasnak nevezte a Harkiv megyei Hroza falu elleni orosz légicsapást, amelyben 51 ember vesztette életét. Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter azt mondta, az oroszok egy Iszkander rakétával hajtották végre a támadást, a rakéta egy élelmiszerboltot és egy kávézót talált el.

A halálos áldozatok számának emelkedése előtt tartott sajtótájékoztatón Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára azt mondta: „Álljunk meg egy pillanatra, és gondolkodjunk el azon, amit látunk: 49 ártatlan embert ölt meg egy orosz légicsapás, miközben élelmiszert vásároltak egy szupermarketben. El tudják képzelni, hogy csak sétálnak a gyerekeikkel az élelmiszerboltban, próbálják kitalálni, hogy mit készítsenek vacsorára, és látnak egy robbanást, ami után mindenütt holttestek hevernek? Ez borzalmas.”

„Ezért teszünk meg mindent, amit csak tudunk, hogy segítsük Ukrajnát, hogy segítsük Ukrajna bátor népét, hogy harcoljon a szabadságáért, a demokráciáért” – tette hozzá.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint a támadás „megmutatta, hogy az orosz erők milyen mélységig hajlandók lesüllyedni”.

Annalena Baerbock német külügyminiszter a Twitteren azt írta: „Amíg bombák záporoznak szupermarketekre és kávézókra, addig mindent megteszünk azért, hogy Ukrajna megvédje magát Putyin rakétaterrorjától.”. Korábban csütörtökön a spanyolországi Granadában tartott európai vezetők találkozóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy Berlin azon dolgozik, hogy új Patriot légvédelmi rendszerrel lássa el Kijevet.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a következőképpen nyilatkozott a támadásról: „A civilek elleni szándékos támadások háborús bűncselekmények. Oroszország vezetése, az összes parancsnok, az elkövetők és a bűnrészesek felelősségre vonhatók. A háborús bűnök nem maradnak büntetlenül.”

Denise Brown, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) ukrajnai koordinátora szörnyűnek nevezte a támadást, és azt mondta, hogy a civilek vagy civil objektumok elleni szándékos támadás háborús bűncselekménynek minősül.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!