Orbán Viktor kezet fogott Zelenszkijjel Granadában

2023. október 5. – 16:29

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kézfogásáról adott ki fotókat az AFP az Európai Politikai Közösséget alkotó országok vezetőinek granadai találkozójáról.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, közöttük pedig Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök – Fotó: Ludovic Marin / AFP
Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, közöttük pedig Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök – Fotó: Ludovic Marin / AFP

Orbán és Zelenszkij kézfogása a február uniós csúcstalálkozó idején többek között azzal került be hírekbe, hogy a találkozást mennyire más megvilágításban tálalta a miniszterelnök Facebookjára kikerült kép és az Európai Tanács által kiadott hivatalos fotók. A februári találkozásukkor Zelenszkij meghívta Orbán Viktort, hogy látogasson el Kijevbe, de ez azóta sem történt meg.

Az Európai Politikai Közösség közel 50 ország, valamint az európai uniós központi intézmények vezetőinek részvételével tartott granadai találkozójának fő témái Európa jövője köré összpontosulnak, a biztonság mellett közéjük tartozik az informatikai fejlesztés, az úgynevezett zöld átállás és a migráció is.

A csúcstalálkozóra meghívták Zelenszkijt is, aki arról beszélt, hogy meg kell őrizni Európa egységét, ez a legfontosabb kihívás. Mint mondta, nem csupán az Európai Unióhoz tartozó országokra gondol, hanem az egész kontinensre, azokra az államokra is, amelyek még nem tagjai a szervezetnek.

Az ukrán elnök kiemelte, hogy a közelgő télen további hadműveletekre kell felkészülniük az országát támadó Oroszország részéről, és a védekezés lehetőségeiről is tárgyalni kíván partnereivel. Zelenszkij további katonai támogatást is kért a résztvevőktől, külön hangoztatva a légvédelem megerősítésének szükségességét.

Az ukrán elnök azt is mondta, hogy teljes támogatottságot élvez az amerikai vezetés és az amerikai szövetségi törvényhozás két házának részéről. Ezt nemrégiben megerősítették, amikor Washingtonban tárgyalt, tette hozzá, bízva abban, hogy a legutóbbi amerikai fejlemények, amelyek az Ukrajnát segítő támogatások visszafogására utalnak, csak egy „politikai viharnak” tekinthetők, és az amerikai segítség folytatódik. A hétvégén egy 45 napra szóló átmeneti költségvetéssel sikerült elkerülni az amerikai kormányzat leállását, ebben azonban az ukrajnai támogatás még nem szerepel. Azóta republikánus képviselők egy kis csoportja megbuktatta Kevin McCarthy republikánus házelnököt is.

Zelenszkij azt kérte, hogy az Európai Politikai Közösség tagjai álljanak ki az euroatlanti értékek mellett. Szerinte Ukrajna támogatásával egész Európa előre haladt: „Együtt megvédtük Ukrajnát, Európa kevésbé függ Oroszországtól, mint bármikor korábban, Európa bebizonyította, hogy teljes körű joga van az emberi szabadság és a nemzetközi jog védelmezőjeként fellépni” – fogalmazott. (AFP, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!