Az utolsó pillanatban sikerült elkerülni az amerikai kormányzat leállását

2023. október 1. – 07:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai kongresszus néhány órával a határidő lejárta előtt, szombaton késő este elfogadta az átmeneti költségvetést, amivel elkerülhetővé válik a kormányzati intézmények részleges leállása – jelentette az MTI.

A törvényhozás republikánus többségű alsóháza, a Képviselőház washingtoni idő szerint kora délután szavazta meg 335-91 arányban a kormányzati intézmények működéséhez és az alkalmazottak – közöttük a rendvédelmi dolgozók – fizetésének folyósításához szükséges átmeneti jogszabályt, ami 45 napra szól. Ezután a szenátus elé került a törvény, amely 88-9 arányban fogadta azt el.

Ez azért vált szükségessé, mert a pénzügyi év szeptember 30-án lezárult, és a következő 12 hónapra egyelőre nincs végleges költségvetése az amerikai szövetségi kormánynak. A költségvetést a republikánus képviselőházi tagok egy része elutasította, így a szükséges többség a demokraták jelentős részének átszavazásával jöhetett létre.

Az átmeneti büdzsében megjelenik a republikánusok egyik fő követelése, vagyis az Ukrajnának szánt további támogatás nem szerepel benne, arról külön törvényben szavaz a képviselőház a közeljövőben. A költségvetésben ugyanakkor helyet kapott 16 milliárd dollár a szövetségi katasztrófakezelési alap feltöltésére, amit Joe Biden elnök kért.

Joe Biden az átmeneti költségvetés elfogadására közleményben reagált, ebben úgy fogalmazott, hogy „jó hír az amerikai emberek számára”. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem engedheti meg Ukrajna támogatásának megakadását. Hakeem Jeffries, a képviselőházi demokraták vezetője a törvény elfogadását azzal kommentálta, hogy az amerikaiak jobbat érdemeltek volna.

A republikánusok szélsőséges szárnya azért szavazott nemmel a jogszabályra, mert abból kimaradt a határőrizet megerősítésére szánt összeg, és nem szerepel benne az állami kiadások csökkentése sem. Azzal érveltek, hogy a 33 ezer milliárd fölé emelkedett államadósság takarékosságot indokolna a washingtoni kormány részéről.

A kormányzat leállásával való zsarolás a költségvetés megszavazásakor a modern kori amerikai politikában aránylag gyakori, és megesik, hogy tényleg részlegesen leáll ilyenkor néhány állami fenntartású szervezet, például bezárnak a nemzeti parkok, és a közalkalmazottak csak késve kapják meg a fizetésüket. Ez megtörtént Donald Trump elnöksége alatt, amikor a mexikói határra építendő fal volt a vita tárgya, de Obama idején is, amikor az egészségügyi reformot próbálta így megakadályozni az akkori ellenzék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!