Putyin: Kézigránát maradványait találták meg a Prigozsin lezuhant gépén utazók holttestében

2023. október 5. – 21:20

Putyin: Kézigránát maradványait találták meg a Prigozsin lezuhant gépén utazók holttestében
Vlagyimir Putyin a Valdaj nemzetközi vitaklubon 2023. október 5-én – Fotó: Grigory Sysoyev / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kézigránátok darabjait találták meg a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsinnal a fedélzetén lezuhant repülőn utazó áldozatok testében, mondta a Sky News szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki plenáris ülésén Szocsiban.

Putyin csütörtökön kész tényként állította, hogy nem volt külső becsapódás. Az orosz elnök aztán arról kezdett beszélni, hogy alkohol- és drogtesztet is kellett volna végezni a holttesteken, miután a Wagner-zsoldoscsoport irodáiban kokaint találtak.

Pontosan két hónappal a sikertelen puccskísérlete után augusztus 23-án zuhant le az a magángép, amelyen az orosz légügyi hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezére és a zsoldoscsoport több másik fontos vezetője is utazott. A becsapódást a gépen tartózkodó tíz emberből senki sem élte túl.

Prigozsin sokáig az orosz elnök egyik legbizalmibb emberének számított, júniusban viszont katonai lázadást indított az orosz védelmi minisztérium ellen, majd csapatait Moszkva irányába vezényelte. A lázadás alig egy nap alatt véget ért, miután Putyin Alekszandr Lukasenko belarusz vezető közvetítésével megegyezett Prigozsinnal, aki szabadon távozhatott. Utána több szakértő is úgy vélte, Prigozsint előbb-utóbb utoléri Putyin bosszúja.

A gép lezuhanása után egyből terjedni kezdtek azok a találgatások, amelyek szerint légvédelmi rakéta találhatta el, névtelen amerikai források is beszéltek erről, de más szakértők szerint valószínűbb, hogy a repülő belsejében volt robbanószerkezet.

A Kreml tagadta, hogy közük lenne Prigozsin gépének lezuhanásához, a nyugati közvélemény viszont valószínűnek tartja, hogy az orosz elnök akciója lehetett a Wagner-vezér elleni merénylet. Joe Biden amerikai elnök is arról beszélt, hogy nem sok olyan dolog történik Oroszországban, ami mögött ne Putyin állna. Volodimir Zelenszkij urkán elnök azt mondta, hogy szerinte Putyin ölette meg Prigozsint, és ez is a gyengeségét jelezte.

„Azt gondolom, hogy Prigozsin halála, az, hogy így halt meg, tehát nem ablakon kiesve, nem mérgezésben, hanem egy lezuhant magánrepülőgépen, az az orosz elitnek is egy üzenet” – mondta Rácz András Oroszország-szakértő augusztusi elemzésünkben.

Putyin ezekről is beszélt még csütörtökön a Valdaj nemzetközi vitaklubon:

  • Az orosz elnök szerint 1956 nem volt színes forradalom, mert a probléma alapja az országon belül volt. Erről bővebben itt írtunk.
  • Oroszország végrehajtotta a Burevesztnyik (Viharmadár) nukleáris meghajtású interkontinentális robotrepülőgép utolsó sikeres tesztjét. Putyin a fórumon nem volt hajlandó választ adni arra a kérdésre, hogy Oroszországnak szüksége van-e a nukleáris fegyverkísérletek újraindítására, ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Moszkva visszavonja a nemzetközi atomcsend-egyezmény ratifikációját.
  • Azt mondta, hogy Oroszország nem elkezdte, hanem befejezni igyekszik az ukrajnai háborút, amely nem területi konfliktus. Szerinte mindez a leendő világrend alapelveiről szól, és a tartós béke megteremtéséhez mindenkinek biztonságban kell éreznie magát.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!