Zelenszkij: Oroszország terrortámadást készít elő a zaporizzsjai atomerőmű ellen

2023. június 22. – 08:02

frissítve

Zelenszkij: Oroszország terrortámadást készít elő a zaporizzsjai atomerőmű ellen
Ukrán katonák tüzelnek az orosz állások felé a Donyeck megyei fronton – Fotó: Oleksandr Ratushniak / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ukrán hadsereg szerint heves harcok vannak a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka környékén, délen sikerrel nyomulnak előre az ukrán fegyveres erők.
  • Herszon oroszok által kinevezett vezetőjének jelentése szerint ukrán találat érte a Krím félszigetet Dél-Ukrajnával összekötő hidat.
  • Zelenszkij: Oroszország terrortámadást készít elő a zaporizzsjai atomerőmű ellen.

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint az orosz katonák 91 gyereket használtak élő pajzsként az ukrajnai háborúban. A nemzetközi szervezet adatai szerint az orosz fegyveres erők 136 gyereket öltek meg Ukrajnában 2022-ben, amivel felkerültek a háborús bűnösök listájára.

Az orosz fegyveres erők és a hozzájuk kapcsolódó fegyveres csoportok 518 gyereket sebesítettek meg a háború során, 480 támadást hajtottak végre iskolák és kórházak ellen. Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt megdöbbentették ezek a magas számok. A másik oldalról az ENSZ jelentése szerint az ukrán fegyveres erők 80 gyereket öltek meg igazoltan, 175 gyereket sebesítettek meg, és 212 támadást hajtottak végre iskolák és kórházak ellen, ami szintén sokkoló adat Guterres szerint.

(Guardian)

Felháborodást váltott ki mind a román, mind a moldáv külügynél Vlagyimir Szaldó, az ukrajnai Herszon megye Moszkva által megbízott kormányzójának az a csütörtöki kijelentése, miszerint az orosz hadsereg csapást mér a Galac-Giurgiuleşti-hídra. A két országot, Romániát és a Moldovai Köztársaságot összekötő hídra Szaldó szerint a Krím-félszigetet a Herszon régióval összekötő hidakat ért ukrán támadásra adott válaszként mér csapást az orosz hadsereg, írja az Agerpres alapján a Transtelex.

„A NATO-tag Románia területének egy részére is irányuló fenyegetések elfogadhatatlanok. Polgári infrastruktúrát támadni háborús bűncselekmény” – olvasható a román külügyminisztérium Twitter-oldalán.

A Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich csütörtökön elvesztette az előzetes letartóztatásának meghosszabbítása elleni fellebbezését – írja a CNN. Gershkovich őrizetbe vételét múlt hónapban hosszabbították meg augusztus 30-ig. Az amerikai újságíró a hírhedt moszkvai börtönben, a Lefortovóban raboskodik.

A Wall Street Journal riporterét március 29-én vettek őrizetbe Jekatyerinburgban, letartóztatását maga Vlagyimir Putyin orosz elnök hagyta jóvá. Az orosz titkosszolgálat, az FSZB azzal gyanúsítja, hogy a moszkvai tudósító államtitkokat akart megszerezni. Gershkovich akár 20 év börtönt is kaphat. Világszerte ismert híroldalak és lapok harmincnyolc szerkesztője írt alá egy levelet, amelyben elítélték az őrizetbe vételét.

Evan Gershkovich a moszkvai bíróságon 2022. június 22-én – Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters
Evan Gershkovich a moszkvai bíróságon 2022. június 22-én – Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters

Csütörtöki meghallgatásán az Amerikai Egyesült Államok moszkvai nagykövete, Lynne Tracy és Gershkovich szülei is ott voltak.

Gershkovich a hidegháború óta az első olyan amerikai hírügynökségi riporter, akit kémkedés vádjával tartóztattak le Oroszországban. Az orosz jogrendszer szakértői szerint Gershkovich hosszadalmas bírósági eljárás elé néz, és kicsi az esély arra, hogy felmentik majd.

Oroszország egy terrortámadást fontolgat a zaporizzsjai atomerőmű ellen – erről beszélt csütörtök délelőtti bejelentkezésében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök Twitter-videója szerint „mindent előkészítettek” egy sugárszivárgással járó támadásra, legalábbis szerinte erről szerzett információt az ukrán hírszerzés és a biztonsági szolgálatok.

„Minden rendelkezésre álló információt megosztunk a partnereinkkel – mindenkivel a világon, minden bizonyítékot. Minden országnak és mindenkinek tudnia kell erről, a nemzetközi szervezeteknek is. Mindenkinek”

– mondta Zelenszkij a videóban. „Soha, sehol nem lenne szabad megtörténnie egy terrortámadásnak egy atomerőmű ellen. Most nem történhet meg az, ami Kahovkánál” – tette hozzá az ukrán elnök, utalva a Nova Kahovka mellett fekvő Dnyeper-gát felrobbanására, amit a Telex által megkérdezett szakértők szerint Oroszország robbantott fel.

Zelenszkij szerint az ukrán szolgálatok bizonyítékokat szereztek arra vonatkozóan is, hogy az oroszok valóban előre eltervezték a kahovkai erőmű gátjának felrobbantását.

„Szorosan Ukrajna mellett állunk” – jelentette ki csütörtökön a német szövetségi parlamentben tartott beszédében Olaf Scholz. A német kancellár a Bundestagban arról beszélt, addig támogatják az országot, ameddig csak szükséges – azonban hozzátette, hogy ameddig tart az oroszok háborúja Ukrajna ellen, addig nem vehetik fel az országot a NATO-ba.

Olaf Scholz német kancellár beszéde a Bundestagban 2023. június 22-én – Fotó: Kay Nietfeld / dpa Picture-Alliance via AFP
Olaf Scholz német kancellár beszéde a Bundestagban 2023. június 22-én – Fotó: Kay Nietfeld / dpa Picture-Alliance via AFP

A júliusi NATO-csúcson viszont „hosszútávú és széleskörű” biztonsági garanciákról dönthetnek Ukrajna javára, ahogy az is eldőlhet, hogy több mint egy évvel a jelentkezés után Svédország is a NATO tagja lehet. Scholz a Tagesschau beszámolója szerint a csütörtöki beszédében arra kérte Recep Tayyip Erdogan török elnököt, támogassa a svéd NATO-csatlakozást.

A kancellár arról is beszélt, hogy Németország eddig 16,8 milliárd eurónyi támogatással segítette ki Ukrajnát, legyen szó polgári vagy katonai segítségnyújtásról. A következő években pedig a német hadsereg is komoly támogatásban részesül: 100 milliárd eurós programmal modernizálnák a Bundeswehrt, és a német kormány 2024-re már a GDP 2 százalékát fordítaná a költségvetésből a védelmi kiadásokra.

Ukrán találat ért egy, a Krím félszigetet a megszállt Dél-Ukrajnával összekötő hidat egy orosz tisztviselő szerint, írja a CNN. Vlagyimir Szaldo, Herszon megye oroszok által kinevezett vezetője szerint az ukrán csapatok több rakétatámadást intéztek a megszállt területek ellen, többek között érintve a megye déli részén, Csonhar településnél fekvő hidat is.

A Herszon megyét a Krím-félszigettel összekötő híd a rakétatalálat után – Fotó: Vladimir Saldo via Telegram / Reuters
A Herszon megyét a Krím-félszigettel összekötő híd a rakétatalálat után – Fotó: Vladimir Saldo via Telegram / Reuters

Bár a Krímet a szárazfölddel összekötő híd megsérült, a támadásnak az orosz hatóságok szerint nincs áldozata. A Krím és Herszon megye közötti forgalmat ideiglenesen elterelték, a dél-ukrajnai területet ugyanis még két másik híd is összeköti a félszigettel.

Szergej Akszenov, a Krím oroszok által kinevezett vezetője szerint az Egyesült Királyság által Ukrajnának adott nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétával célozhattak az ukránok a hídra – igaz, erre nem adott a tisztviselő semmilyen bizonyítékot.

Betiltották szerdán Oroszországban a Természetvédelmi Világalap, azaz a WWF működését, írja a Moscow Times. A szervezetet a moszkvai főügyészség minősítette „nemkívánatosnak”, szerintük ugyanis veszélyeztetik az orosz gazdaságot, „beavatkoznak” az ország belügyeibe, és „finanszírozzák” a külföldi ügynökként megbélyegzett orosz szervezetek tevékenységét.

WWF-kabátos aktivista a németországi Kielben egy 2022. március 7-i tüntetésen – Fotó: Frank Molter / dpa Picture-Alliance via AFP
WWF-kabátos aktivista a németországi Kielben egy 2022. március 7-i tüntetésen – Fotó: Frank Molter / dpa Picture-Alliance via AFP

A főügyészség indoklásában hozzátette, hogy szerintük a WWF tevékenysége az energia-, olaj- és gáziparban tevékenykedő nagyvállalatokra irányul, hogy „információkat gyűjtsön” róluk, Oroszország környezeti helyzetéről, és ezzel „megbéklyózza” az orosz gazdasági fejlődést.

A döntés miatt a WWF-nek fel kell függesztenie minden tevékenységét az országban. Hasonlóan kellett tennie korábban a Greenpeace-nek is, őket májusban minősítette nemkívánatos szervezetnek Oroszország.

Továbbra is heves harcok vannak a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka környékén, írja az ukrán fegyveres erők vezérkarának közleménye alapján a CNN. A területen több mint harminc harci ütközet történt szerdán, és Oroszország több „sikertelen offenzívát” hajtott végre a keleti fronton nyugat felé. Többek között Bahmutnál is próbáltak az oroszok előrenyomulni, az ukránok szerint eredménytelenül.

A dél-ukrajnai Zaporizzsja és Herszon megye területein viszont sikerrel nyomulnak előre az ukrán fegyveres erők: állításuk szerint „szisztematikusan szorítják ki” az oroszokat Tavrija környékéről.

„Közel háromszázadnyi halottat és sebesültet tettek ki az ellenség veszteségei, emellett Ukrajna sikeresen megsemmisítette vagy megrongálta az ellenséges haditechnikai eszközök 68 egységét” – közölte Olekszandr Tarnavszkij, az ország déli részén állomásozó ukrán erők parancsnoka.

Bár a gát június eleji felrobbantása a Balaton vízmennyiségének többszörösét tüntette el a Nova Kahovka-i víztározóból, Guardian szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentésében az áll, hogy a jelentősen lecsökkent vízszint ellenére ismét kaphat majd a hűtéshez szükséges vizet ebből a forrásból a zaporizzsjai atomerőmű.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója a zaporizzsjai atomerőműben 2023. június 15-én – Fotó: Iaea / Reuters
Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója a zaporizzsjai atomerőműben 2023. június 15-én – Fotó: Iaea / Reuters

Európa legnagyobb atomerőművének összes blokkját leállították korábban, de az erőmű készenléti állapotban is állandó hűtésre szorul. Az elmúlt két hétben másik, a közelben található hőerőmű vízkivezetésének felhasználásával kapta a hűtővizet, a NAÜ közleménye szerint ezt az úgynevezett kivezető csatornát használták az elpárolgott hűtőtó vizének pótlására is.

  • Oroszország szerint Moszkva melletti katonai raktárakhoz tartó drónokat fogtak el.
  • A brit hírszerzés szerint Oroszország a Krímhez közeli védelmi vonalait erősíti.
  • Belarusz tíznapos mozgósítási gyakorlatba kezdett.
  • Zelenszkij szerint ugyan lassú az ukrán ellentámadás, de „az offenzíva nem egy film”.
  • Prigozsin szerint Moszkva félrevezeti az oroszokat az ukrán ellentámadással kapcsolatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!