Bloomberg: Putyin hagyta jóvá a kémkedéssel vádolt amerikai újságíró letartóztatását

2023. április 13. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen hagyta jóvá a kémkedéssel vádolt amerikai újságíró, Evan Gershkovich letartóztatását – írja a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

A Wall Street Journal riporterét március 29-én vették őrizetbe Jekatyerinburgban, kémkedéssel vádolják, ezért akár 20 év börtönt is kaphat. Világszerte ismert híroldalak és lapok harmincnyolc szerkesztője írt alá egy levelet, amelyben elítélték az őrizetbe vételét. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy kommentálta az esetet, hogy ez az FSZB ügye, de ő úgy tudja, az újságírót „tetten érték”. Gershkovich a hidegháború óta az első olyan amerikai hírügynökségi riporter, akit kémkedés vádjával tartóztattak le Oroszországban.

Evan Gershkovich – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Evan Gershkovich – Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

A Bloomberg forrásai szerint Putyin jóváhagyása a Kreml keményvonalasainak növekvő befolyását tükrözi, akik a Moszkva és Washington közötti konfrontáció fokozását szorgalmazzák.

Az Egyesült Államok a hét elején hivatalosan is jogtalanul fogva tartottnak minősítette Gershkovich-ot, de Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint ez a lépés nem változtat Moszkva hozzáállásán. Joe Biden amerikai elnök április 11-én beszélt az újságíró családjával, és biztosította őket arról, hogy kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban hazahozza őt.

Tavaly Oroszország és az Egyesült Államok két fogolycserét hajtott végre, ennek keretében térhetett haza az olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó, Brittney Griner, akit a hírhedt orosz fegyverkereskedőre, Viktor Butra cseréltek ki.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!