A moszkvai bíróság elutasította a fellebbezését, őrizetben marad a kémkedéssel vádolt amerikai újságíró

2023. június 22. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

A Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich csütörtökön elvesztette az előzetes letartóztatásának meghosszabbítása elleni fellebbezését – írja a CNN. Gershkovich őrizetbe vételét múlt hónapban hosszabbították meg augusztus 30-ig. Az amerikai újságíró a hírhedt moszkvai börtönben, a Lefortovóban raboskodik.

A Wall Street Journal riporterét március 29-én vettek őrizetbe Jekatyerinburgban, letartóztatását maga Vlagyimir Putyin orosz elnök hagyta jóvá. Az orosz titkosszolgálat, az FSZB azzal gyanúsítja, hogy a moszkvai tudósító államtitkokat akart megszerezni. Gershkovich akár 20 év börtönt is kaphat. Világszerte ismert híroldalak és lapok harmincnyolc szerkesztője írt alá egy levelet, amelyben elítélték az őrizetbe vételét.

Evan Gershkovich a moszkvai bíróságon 2022. június 22-én – Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters
Evan Gershkovich a moszkvai bíróságon 2022. június 22-én – Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters

Csütörtöki meghallgatásán az Amerikai Egyesült Államok moszkvai nagykövete, Lynne Tracy és Gershkovich szülei is ott voltak.

Gershkovich a hidegháború óta az első olyan amerikai hírügynökségi riporter, akit kémkedés vádjával tartóztattak le Oroszországban. Az orosz jogrendszer szakértői szerint Gershkovich hosszadalmas bírósági eljárás elé néz, és kicsi az esély arra, hogy felmentik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!