Német kancellár: Nincs napirenden az ukrán NATO-tagság, de addig támogatjuk őket, amíg kell

2023. június 22. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva

„Szorosan Ukrajna mellett állunk” – jelentette ki csütörtökön a német szövetségi parlamentben tartott beszédében Olaf Scholz. A német kancellár a Bundestagban arról beszélt, addig támogatják az országot, ameddig csak szükséges – azonban hozzátette, hogy ameddig tart az oroszok háborúja Ukrajna ellen, addig nem vehetik fel az országot a NATO-ba.

Olaf Scholz német kancellár beszéde a Bundestagban 2023. június 22-én – Fotó: Kay Nietfeld / dpa Picture-Alliance via AFP
Olaf Scholz német kancellár beszéde a Bundestagban 2023. június 22-én – Fotó: Kay Nietfeld / dpa Picture-Alliance via AFP

A júliusi NATO-csúcson viszont „hosszútávú és széleskörű” biztonsági garanciákról dönthetnek Ukrajna javára, ahogy az is eldőlhet, hogy több mint egy évvel a jelentkezés után Svédország is a NATO tagja lehet. Scholz a Tagesschau beszámolója szerint a csütörtöki beszédében arra kérte Recep Tayyip Erdogan török elnököt, támogassa a svéd NATO-csatlakozást.

A kancellár arról is beszélt, hogy Németország eddig 16,8 milliárd eurónyi támogatással segítette ki Ukrajnát, legyen szó polgári vagy katonai segítségnyújtásról. A következő években pedig a német hadsereg is komoly támogatásban részesül: 100 milliárd eurós programmal modernizálnák a Bundeswehrt, és a német kormány 2024-re már a GDP 2 százalékát fordítaná a költségvetésből a védelmi kiadásokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!