Ukrajna elindíthatta az ellentámadást, Zaporizzsjától délre támadnak

2023. június 8. – 07:54

frissítve

Ukrajna elindíthatta az ellentámadást, Zaporizzsjától délre támadnak
A 128. Hegyi Támadó Brigád tagjai Zaporizzsja környékén 2023. május 28-án – Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Heves harcokról számolnak be ukrán és orosz források is Zaporizzsjától délre.
  • Az ABC News és a Washington Post is azt írja ukrán forrásaikra hivatkozva, hogy Ukrajna ezzel elindíthatta azt az ellentámadást, amire hónapok óta készült.
  • Bahmutnál is intenzív harcok folynak, az ukránok újra támadást indítottak a kelet-ukrajnai városért.
  • Folyamatosan evakuálják az embereket a Dnyeper (ukránul Dnyipro) által elárasztott területekről Dél-Ukrajnában.
  • Azonban az orosz és az ukrán fél is azzal vádolja a másikat, hogy fegyverrel támadja az evakuáló csapatokat.
  • Folyamatosan frissülő hírfolyamunk az orosz–ukrán háborúról.

Norvég földrengéskutatók adataiból az látszik, hogy jelentős szeizmikus mozgás volt a Nova Kahovka-i vízerőműnél, amikor kedd hajnalban átszakadt a Dnyeper folyón lévő gát. A robbanás 1 és 2 közötti erősségű földmozgásnak felelt meg. Ez egyben kizárja azt a lehetőséget is, hogy az ukrán tüzérség pusztította volna el a gátat, ugyanis nincs olyan ukrán tüzérségi rendszer, ami ilyen szeizmikus eltérést tudna kiváltani – írja csütörtök esti Facebook-bejegyzésében Rácz András Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) munkatársa.

„A hirtelen szeizmikus kilengés azt a teóriát is kizárja, hogy a gát fokozatosan, magától omlott volna össze. Opcióként tehát egyedül az maradt, amit eredetileg is sejtettünk, és amire az indirekt jelek utaltak: a gátat uraló oroszok robbantották fel a létesítményt”

– állapítja meg Rácz, aki szerint így már csak az a kérdés maradt tisztázatlan, hogy az oroszoknak eredetileg is a gát teljes elpusztítása volt-e a céljuk, vagy csak egy kisebb áradást akartak előidézni. „De a végeredmény (és a felelősség) szempontjából ez mindegy” – tette hozzá a szakértő.

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) agytröszt legfrisebb jelentése szerint az Ukrajnában zajló tevékenységek arra utalnak, hogy az ukrán ellentámadó műveletek a hadszíntér egész területén folyamatban vannak. Kiemelik, hogy ukrán tisztviselők már régóta jelezték, hogy nem lesz bejelentés arról, hogy pontosan mikor kezdődik a régóta várt ellentámadásuk, ami valószínűleg nem egyetlen nagyszabású hadműveletként fog kibontakozni.

Az ellentámadás valószínűleg több helyszínen, számos különböző méretű és intenzitású műveletből fog állni több héten keresztül.

Az ISW elemzése szerint a kezdeti ellentámadások lehetnek a legnehezebbek és leglassabbak, mivel ezek során az előkészített orosz védelmi állásokba kell behatolniuk az ukránoknak, emiatt aztán kezdeti kudarcok is várhatóak ukrán oldalon. „Ebben a szakaszban lehetnek a legnagyobb ukrán veszteségek is” – írják.

Kiemelik, hogy a gépesített offenzívák behatolási szakaszai a legveszélyesebbek és legköltségesebbek, ennek a fázisnak a sikere vagy kudarca egy ideig nem lesz nyilvánvaló. Az ISW várakozása szerint az ukrán erők továbbra is megpróbálják meglepni az oroszokat azzal kapcsolatban, hogy hol lesz a fő támadási irány.

Az elemzésben kitérnek arra is, hogy ukrán tisztviselők szerdán bejelentették, hogy az ukrán csapatok offenzívába léptek Bahmutnál. Egyes beszámolók szerint az ukrán csapatok 200-1000 méter mélyen előrenyomultak a bahmuti terület meg nem határozott szektoraiban. Eközben orosz források a város peremrészein végrehajtott ukrán támadások miatt aggódnak.

A jelentés szerint Bahmuttól északra, a Harkiv és Luhanszk megye határán húzódó frontvonal korlátozott szektoraiban az orosz erők támadnak, az ukrán erők pedig ellentámadnak. Orosz források korlátozott sikerekről számoltak be az elmúlt napokban Kupjanszk északkeleti területein.

A CNN-nek nyilatkozó magas rangú amerikai tisztviselők szerint az ukrán csapatok a vártnál nagyobb ellenállásba ütköztek, amikor megpróbálták áttörni az oroszok által megszállt területek frontvonalait. Egyikük szerint „jelentős” veszteségeket szenvedtek az ukránok mind katonai erőben, mind nehéz felszerelésekben – állítása szerint egy MRAP amerikai páncélozott személyszállító is odalett.

Bár Bahmut környékén az ukránoknak sikerülhetett átgázolnia néhány orosz csapaton, azonban beljebb érve „kemény ellenállással” találkoztak, az oroszok ugyanis páncéltörő rakétákat, gránátokat és aknavetőket is bevetettek a több réteg mélyen húzódó védelmi vonalakból.

Szergej Sojgu védelmi miniszter is arról beszélt a napokban, hogy „meghiúsult” a Bahmut környéki ukrán offenzíva. Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes viszont nemrég úgy nyilatkozott, hogy az ukrán keleti offenzíva sikeresnek mondható: „Nem csak Bahmutról van szó. Több irányban zajlik offenzíva, és minden méternek örülünk. A mai egy sikeres nap az erőink számára.”

Tűzerő bevetésen Bahmut környékén az ukrán oldalon 2023. április 13-án – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Tűzerő bevetésen Bahmut környékén az ukrán oldalon 2023. április 13-án – Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint a veszteségek érdemben nem befolyásolják az ukrán ellentámadás menetét, ugyanis a nyugati partnerek is arra számítanak, hogy hosszú ideig eltarthat az offenzíva.

Legalább öten meghaltak eddig a kahovkai vízerőmű átszakadása óta a gát melletti Nova Kahovkában, jelentették az orosz megszállás alatt levő város tisztviselői. A CNN a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése hivatkozva azt írja, hogy hét marhapásztort kerestek eddig, közülük öt ember holttestét találták meg, két másik társukat pedig még keresik.

Az orosz oldalon futó mentőakciók helyzete a hatóságok szerint Hola-Prisztanyban és Oleskijben a legnehezebb – utóbbi város ukrán polgármestere legalább három halálos áldozatról tud, de szerinte „lehet, hogy sokkal többen vannak”.

Tábla figyelmezteti a Herszon megyei Sznyihurivkában a lakosokat a taposóaknákra a Nova Kahovka-gát felrobbanása után – Fotó: Viktoriia Lakezina / Reuters
Tábla figyelmezteti a Herszon megyei Sznyihurivkában a lakosokat a taposóaknákra a Nova Kahovka-gát felrobbanása után – Fotó: Viktoriia Lakezina / Reuters

A város orosz vezetése arra figyelmeztette a lakosságot, hogy ne használják a vezetékes vizet, és vigyázzanak a felbukkanó aknákkal. Korábban mi is írtunk arról, hogy a Dnyeper kiáradása magával sodorhatta a taposóaknákat, amiket Oroszország az ukrán ellentámadástól félve telepített a környéken.

Az ukrán fegyveres erők csütörtökön megkísérelték áttörni az orosz hadsereg védelmét Zaporizzsja irányában – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. „Hajnali fél kettőkor az ellenség megkísérelte áttörni a védelmünket Zaporozsja irányában a 47. gépesített dandárral, 1500 emberrel és 150 páncélozott járművel” – idézte Sojgut az orosz Interfax hírügynökség.

Sojgu azt mondta, az orosz felderítő erők időben észlelték az ukrán támadást, és a tüzérséggel megelőző csapást mértek rájuk. Állítása szerint az ukrán fegyveres erők 30 harckocsit, 11 gyalogsági harcjárművet és akár 350 embert is elveszíthettek a Zaporozsje irányában lezajlott kétórás csatában. Azt is mondta, hogy csütörtökön négy másik irányban is megállították az ukrán fegyveres erők támadási kísérletét.

Az orosz védelmi miniszter állításait független források nem erősítették meg.

Az ABC News ukrán katonai tisztviselőkre hivatkozva azt írja, Ukrajna elindította a hónapok óta előkészített ellentámadását a dél-ukrajnai Zaporizzsja városától délre fekvő területek irányába.

Az amerikai televízió nem nevezte meg a két forrását, de állításuk szerint egyikük Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közeli munkatársa – aki szintén megerősítette, hogy elindult az ellentámadás aktív szakasza.

Hozzátették, hogy az ellentámadásnak már napok óta látni lehetett jeleit, hiszen az Institute for the Study of War amerikai agytröszt is arról írt hétfő óta jelentéseiben, hogy az ukrán és az orosz tisztviselők is jeleit adták az ukrán offenzíva elindulásának.

Az elmúlt órákban több hírforrás is komoly harcokról számolt be Zaporizzsjától délre: a Guardian azt írja Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes Telegram-posztjára hivatkozva, hogy az oroszok „aktívan védekeznek” a környéken.

„Keleten a csapataink aktivizálódtak Bahmut irányában. Folytatódnak a harcok. Néhány helyen próbál az ellenség támadásba lendülni, de sikertelenül. Zaporizzsja irányában, az Orihivi járásban az ellenség aktívan védekezik”

– írja posztjában Maljar.

Egymást vádolják az oroszok és az ukránok azzal, hogy evakuálás közben lövik a partokat Herszon környékén, írja a BBC.

Szerdán számoltunk be arról, hogy az ukrán partra menekülő helyiek szerint az oroszok folyamatosan lőtték a partokat menekülésük közben. Erről beszélt csütörtökön Olekszandr Prokudin, Herszon megye ukránok által kinevezett tartományi kormányzója is: állítása szerint az oroszok a várost és a közeli tengerparti területeket is tűz alá vették.

Az elárasztott Herszon egy része 2023. június 8-án – Fotó: Vladyslav Smilianets / Reuters
Az elárasztott Herszon egy része 2023. június 8-án – Fotó: Vladyslav Smilianets / Reuters

„Az elmúlt nap folyamán 34 támadást hajtott végre az ellenség a megyében, köztük egy tüzérségi támadást Herszon városa ellen. A lövöldözésnek nem voltak civil áldozatai vagy sérültjei”

– idézi a kormányzó Telegram-posztját a CNN. Az ukrán hatóságok szerint csütörtök reggelig közel 2 ezer ember hagyta el az árvíz által sújtott veszélyzónát.

Szintén csütörtökön állt elő a Kreml azzal, hogy ukrán csapatok lövik az orosz árvízi mentőalakulatokat. Igaz, Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője nem állt elő bizonyítékokkal állításai alátámasztására.

A dél-ukrajnai Zaporizzsja megye oroszok által megszállt részei felé nyomulnak előre az ukrán csapatok – írja a CNN egy, a RIA Novosztyinak nyilatkozó orosz tisztviselőre hivatkozva.

Vlagyimir Rogov, a megye oroszok által kinevezett vezetője az orosz állami hírügynökségnek azt mondta, az ukránok „órákon keresztül támadták tüzérséggel és HIMARS-okkal” az orosz megszálló csapatok állásait, azonban állítása szerint egyelőre nem tudtak áttörni a vonalaikon.

Egy Telegram-bejegyzésben Rogov arról is írt, hogy az éjszaka folyamán az oroszok által megszállt Tokmak városát is lőtte az ukrán tüzérség. A civileket arra szólították fel, hogy hagyják el a várost a délebbre fekvő Bergyanszk felé.

Meglátogatta a Nova Kahovka-gát felrobbanása után elárasztott Herszont Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, írja a France 24.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Herszonban 2023. június 8-án – Fotó: Stringer / Reuters
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Herszonban 2023. június 8-án – Fotó: Stringer / Reuters

A Dnyeper (ukránul Dnyipro) folyó ukrán oldalán továbbra is folyamatosak az evakuálások, erről is tárgyalt Zelenszkij a csütörtöki „munkalátogatáson”, ahogyan az elárasztott területek életben tartásának megszervezéséről is.

Az ukrán elnök méltatta a mentők és az önkéntesek erőfeszítéseit: „Az a feladatunk, hogy megmentsük az életeket és segítsük az embereket, amennyire csak lehetséges. Köszönöm az életmentők és az önkéntesek munkáját – és persze mindazokét, akik részt vesznek a munkálatokban!” – nyilatkozta Zelenszkij.

Zelenszkij elnök egy evakuált lakossal beszélget Herszonban 2023. június 8-án – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Handout via Reuters
Zelenszkij elnök egy evakuált lakossal beszélget Herszonban 2023. június 8-án – Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / Handout via Reuters

Az afrikai országok vezetőinek közelgő oroszországi és ukrajnai békemissziójáról tárgyalt telefonon Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte csütörtökön a dél-afrikai elnöki hivatal.

A közlemény szerint Putyin elnök üdvözölte az afrikai államfők kezdeményezését, és kifejezte óhaját a békemisszió fogadására. A szerdai telefonbeszélgetésben szóba került az Oroszország-Afrika-csúcstalálkozó is, amelyet a tervek szerint július végén tartanak Szentpéterváron. A dél-afrikai elnök korábban azt mondta, hogy országa „nem elkötelezett” az ukrajnai háború kérdésében, illetve nem részesíti előnyben Oroszországot. Ramaphosa májusban jelentette be, hogy Oroszország és Ukrajna vezetői készek találkozni az afrikai országok vezetőivel, illetve megvitatni a folyamatban lévő konfliktus lehetséges dél-afrikai béketervét, amelyet Egyiptom, Szenegál, Zambia, Uganda és a Kongói Köztársaság vezetői támogatnak.

A gátszakadás óta körülbelül kétezer embert menekítettek ki az elárasztott területekről – közölte Herszon kormányzója Oleszandr Prokudin. „Az állandó orosz ágyúzás csak nehezíti a dolgunkat, de akinek csak tudunk, segítünk.” Elfordult, hogy drónról adtak ivóvizet azoknak egy tetőablakon keresztül, akik nem tudták elhagyni a házukat.

Azt is elmondta, hogy 600 négyzetkilométer van víz alatt. Viszonyításul: Budapest területe 525 négyzetkilométer. Prokudin arról is tájékoztatott, hogy a Dnyeper 68 százalékban az oroszok által megszállt területeket árasztotta el. (BBC)

Az eredetileg 24 ezer lakosú Oleski az egyik oroszok által ellenőrzött ukrán település, amit elöntött a gátszakadás után a Dnyeper. Oleski légvonalban 10 kilométerre lehet Herszontól, amelyik a folyó másik oldalán van. Most egy olyan légifelvételt tett közzé az MTI, amelyiken látszik, mekkora területet öntött el az víz.

A Maxar Technologies által 2023. június 8-án közreadott kombókép Oleskij településről 2023. május 15-én (felül) és június 7-én, a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz után. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják. Fotó: – / Satellite image ©2023 Maxar Technologies
A Maxar Technologies által 2023. június 8-án közreadott kombókép Oleskij településről 2023. május 15-én (felül) és június 7-én, a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvíz után. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják. Fotó: – / Satellite image ©2023 Maxar Technologies

Amint látható, legalább a város fele víz alá került. Az oroszok által elűzött polgármester arról számolt be, eddig hárman nem tudtak elmenekülni az áradás elől és vízbe fulladtak.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) friss jelentése szerint a zaporizzsjai erőmű mind a hat reaktora leállási üzemmódban van, de hűtővízre továbbra is szükségük van, hogy a radioaktív anyagok hűtését zavartalanul meg tudják oldani. A NAÜ megerősíti jelenlétét az atomerőműben, egyben a hivatal közölte: azon dolgoznak, hogy a lehető legtöbb hűtővíz legyen tartalékban arra az esetre, ha már nem tudnának hozzáférni a Nova Kahovka-i tározóhoz.

„Az erőmű fő hűtővízforrásának esetleges elvesztése tovább bonyolítja az amúgy is rendkívül nehéz és kihívásokkal teli nukleáris biztonsági és védelmi helyzetet” – nyilatkozta Rafael Grossi főigazgató. A vízszint folyamatosan csökken, két nap múlva érheti el a kritikus szintet, amikor a szivattyúk már nem tudják a vizet eljuttatni az erőműhöz, ezért kell a tartalék helyszínen minél több víz.

„Lehetetlen megjósolni, hány ember fog meghalni Herszon oroszok által megszállt részein az áradások miatt” – erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélt szerda este. Bírálta az ENSZ-t és a Vöröskeresztet is, amelyek szerinte nem segítik kellő ütemben a segélyakciót. „Speciális egységeink az ágyúzások ellenére is folyamatosan mentik az embereket, amennyire csak lehetséges. Ám ennél nagyobb erőfeszítésekre van szükség” – jelentette ki.

Fotó: Robin Van Lonkhuijsen
Fotó: Robin Van Lonkhuijsen

Az oroszok által megszállt Oleski város elűzött ukrán polgármestere beszélt először halálos áldozatokról. Tudomása szerint eddig a városban hárman vesztették életüket.

A Nova Kahovka-i gátszakadás után a kiáramló víz nemcsak a házakra jelent nagy veszélyt, hanem elsodorta az orosz hadsereg által telepített taposóaknákat is. Natalija Humenjuk, az ukrán haderő déli parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy ezek úszó aknákká változtak, ami azért jelent nagy veszélyt, mert ha valaminek nekiütköznek, azonnal felrobbannak. Azt nem tudni, hogy jelenleg hány darabot sodor a víz. A Vöröskereszt is arra figyelmeztetett, hogy eddig tudták, hol vannak az aláaknázott területek, most azonban a víz magával vitte a robbanószerkezeteket, aminek katasztrofális következményei lehetnek.

  • Mintegy 42 ezer embert fenyeget az árvíz a Dnyeper-folyó mindkét partján a Nova Kahovka-i gát átszakadása után.
  • Az orosz külügyminisztérium az ukrán ellentámadás részének nevezte a gát és vízierőmű megsemmisítését.
  • Szándékos támadásnak és barbár cselekedetnek nevezte a gát felrobbantását Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a Nyugatot teszi felelősség a történtekért.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, százezrek nem jutnak normálisan ivóvízhez a gátszakadás óta.
  • Recep Tayyip Erdoğan török elnök nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását javasolja a gátszakadás ügyében.
  • Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes azt közölte, védekezésből támadásba fordult át az ukrán hadsereg dinamikája Bahmutnál.
  • Továbbra is normális a sugárzás szintje a Dnyeper partján lévő zaporizzsjai atomerőműnél.

A szerdai háborús híreket itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!