Magyar uniós biztos: Aki az EU szövetségese akar lenni, az ne menjen Oroszországba

2023. május 17. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos szerdán arra figyelmeztetett,

hogy az Európai Unió szövetségesei nem látogatnak Oroszországba.

Várhelyi ezzel arra utalt, hogy Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság vezetője bejelentette, jövő héten Moszkvába utazik, hogy gazdasági együttműködésről tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írja a Reuters.

„Szükségünk van arra, hogy Bosznia-Hercegovina a szövetségesünk legyen” – mondta Várhelyi egy szarajevói sajtótájékoztatón, majd újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: „A szövetségeseink nem mennek Oroszországba, ez az én üzenetem. Aki a szövetségesünk akar lenni, az ne menjen Oroszországba.”

Várhelyi kijelentése annak fényében lehet meglepő, hogy pont a magyar kormány tagjai azok, akik az orosz-ukrán háború kitörése óta többször is jártak Oroszországban. Az uniós miniszterek közül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter különösen sokszor fordult meg Moszkvában az elmúlt egy évben, erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Bosznia-Hercegovina 2016-ban kérte felvételét az EU-ba, tavaly decemberben kapták meg a tagjelölti státuszt, miután aggodalmak merültek fel amiatt, hogy az orosz-ukrán háború destabilizálhatja a balkáni régiót.

Varhelyi most egy magas szintű politikai fórumon vett részt Szarajevóban, ahol felvázolta azokat a lépéseket, amelyeket Bosznia-Hercegovinának meg kell tennie az EU-hoz való csatlakozás érdekében. A magyar biztos méltatta, hogy a tavaly októberi általános választások után gyorsan megalakult az új boszniai kormány, és hogy hamar összeállították a költségvetést. Várhelyi azt is mondta, üdvözlendőnek tartja, hogy az érdekelt felek elkötelezték magukat a tagjelölti státusz elnyerésekor elfogadott reformok végrehajtása mellett, és hogy Bosznia-Hercegovina „nagyon egyértelmű elkötelezettséget mutat európai szövetségesként”.

Ugyanakkor az etnikailag megosztott országnak nincs egységes külpolitikai álláspontja. A bosnyákok és a horvátok örömmel csatlakoznának az EU-hoz és a NATO-hoz, a katonai szövetséget a bosnyákok 69, illetve a horvátok 77 százaléka üdvözölné – de a szerbeknek csak a 8 százaléka. Ők inkább elutasítják a nyugati orientációt és alapvetően destabilizálnák Bosznia-Hercegovina jelenlegi működését. Nyugatellenességüket jól mutatja, hogy vezetőjük, Milorad Dodik nemrég ki is tüntette Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Dodik Szijjártó Péterrel is jó viszonyt ápol, nemrég „kedves és jó szándékú” embernek nevezte a magyar külügyminisztert. A magyar kormány boszniai szerb kötődéseiről, illetve a magyar és boszniai szerb üzleti és politikai érdekekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!