Boszniai szerb vezető Szijjártó Péterről: Kedves és jó szándékú, ellentétben az arrogáns amerikaiakkal

2023. március 22. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden találkozik Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Boszniai Szerb Köztársaság vezetőjével, Milorad Dodikkal. Ennek kapcsán nyilatkozott Dodik a Vijesti.ba nevű boszniai lapnak.

Dodik a lapnak arról beszélt, az elején járnak egy szolidaritási közösség létrehozásának, amely Magyarország, Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság energetikai szükségleteinek kereteire épül. „Erről az ötletről Orbán Viktor miniszterelnöktől hallottunk, és szeretnénk részt venni a projektben” – mondta Dodik.

A boszniai szerb vezető azt is kiemelte, hogy Magyarország már érdeklődését fejezte ki a Boszniai Szerb Köztársaságban végrehajtandó konkrét projektekkel és beruházásokkal kapcsolatban.

„Örülök az újabb találkozásnak Szijjártóval. Ő egy kedves és jó szándékú ember, akivel lehet beszélgetni, ellentétben az amerikaiakkal, akik arrogánsak” – fűzte hozzá.

A találkozójuk után Dodik és Szijjártó részt vesznek a trebinjei energetikai csúcson, amely az „Energetikai stabilitás és függetlenség a régióban” nevet viseli.

Bosznia-Hercegovinát három nép alkotja, a bosnyákok, a horvátok és a szerbek. A bosnyákok és a horvátok örömmel csatlakoznának az EU-hoz és a NATO-hoz, a katonai szövetséget a bosnyákok 69, illetve a horvátok 77 százaléka üdvözölné – de a szerbeknek csak a 8 százaléka. Ők inkább elutasítják a nyugati orientációt és alapvetően destabilizálnák Bosznia-Hercegovina jelenlegi működését. Nyugatellenességüket jól mutatja, hogy vezetőjük, Milorad Dodik nemrég ki is tüntette Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Orbán Viktor és Magyarország Bosznia-Hercegovinában kifejezetten a boszniai szerbeket pénzeli. A Boszniai Szerb Köztársaságba küldünk támogatást és hitelt, illetve Orbán Dodikkal is barátkozik. A boszniai szerbek vezetője alapvetően azért örül a magyar támogatásnak, mert konkrét gazdasági haszna van belőle, ráadásul elmondhatja, hogy van egy erős uniós szövetségese.

A magyar kormány boszniai szerb kötődéseiről, illetve a magyar és boszniai szerb üzleti és politikai érdekekről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!