Orbán a boszniai szerbek vezetőjét fogadta, energetikai együttműködésről is tárgyaltak Milorad Dodikkal

2022. október 13. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelitában fogadta Milorad Dodikot, Bosznia-Hercegovina államelnökségének szerb tagját, a boszniai szerbek nemrég újraválasztott vezetőjét, akivel a balkáni országok európai integrációjáról, valamint gazdasági, energiabiztonsági témákról is egyeztetett, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor gratulált Milorad Dodiknak a boszniai szerb elnökválasztáson aratott győzelméhez, amiről a Facebookján is posztolt.

Az MTI szerint a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy „a háborús és szankciós válsággal sújtott Európai Uniónak minden eddiginél fontosabb, hogy soraiban tudhassa a Nyugat-Balkán államait.” Szerintük a folyamatot fel kell gyorsítani, ezért üdvözölték, hogy a héten az Európai Bizottság hivatalosan is javaslatot tett Bosznia-Hercegovina uniós tagjelöltségére.

Orbán Viktor és Milorad Dodik megállapodtak abban is, hogy tovább erősítik Magyarország és a boszniai szerb közösség gazdasági kapcsolatait. Az energetikai együttműködés terén olyan közös projektekről egyeztettek, amelyek hozzájárulnának ahhoz, hogy mind Bosznia-Hercegovinában, mind Magyarországon sikerüljön mérsékelni az európai energiaválság következményeit. Megállapodtak, hogy e tervek részletes kidolgozása a következő hetekben várható, mondta Havasi Bertalan.

Ahogy arról korábban írtunk, a magyar kormány nemrégen gazdaságfejlesztési programot indított Bosznia-Hercegovinában, szeptember elejétől lehetett pályázni eszközbeszerzésre. A pályázati időszak részben egybeesett a Boszniában esedékes választásokkal, és több helyi szakértő is úgy vélte, hogy a pénzzel Dodikék kampányát is próbálták elősegíteni. A kormány szerint azonban az ország gazdasági felzárkóztatása a cél.

Dodik 1998 óta a boszniai Szerb Köztársaság elnökeként és miniszterelnökeként, az utóbbi négy évben pedig a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjaként dolgozik. Lépései miatt az ország súlyos belpolitikai válságba sodródott, a múlt évben ugyanis sikerült elérnie, hogy a boszniai szerb parlament megszavazza a saját védelmi, igazságügyi és adórendszer bevezetését, valamint a szövetségi intézményrendszerből történő kilépést. Ezt idén júniusban az ukrajnai háború miatt fél évvel elhalasztották.

Dodik hétfőn Belgrádban is arról beszélt, hogy Bosznia-Hercegovina nem tartható fenn a jelenlegi állapotában, vissza kell állítani az eredeti alkotmányos rendet, és ha ez nem megy, akkor a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia.

Az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződés két országrészre osztotta Bosznia-Hercegovinát: a főként szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, valamint a túlnyomórészt bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra. A békeszerződésbe azt is belefoglalták, hogy a három államalkotó népcsoportnak – a bosnyáknak, a horvátnak és a szerbnek – egyenlő arányban kell részt venniük az állami szervek működésében. Ez pedig gyakran gátolja a reformok végrehajtását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!