Az oroszok szerint Amerika áll a Kreml elleni dróntámadás mögött, a Fehér Ház szerint ez hazugság

2023. május 4. – 08:22

frissítve

Az oroszok szerint Amerika áll a Kreml elleni dróntámadás mögött, a Fehér Ház szerint ez hazugság
Ukrán katonák gyakorlaton Kijev közelében – Fotó: Sergey Shestak / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna a saját drónját semmisítette meg csütörtökön, miután az irányíthatatlanná vált a főváros felett – közölte az ország légiereje.

A Baykartar drón egy tervezett repülésen vett részt a régió felett, amikor elvesztették felette az irányítást. „Mivel az irányíthatatlan drón Kijev felett nemkívánatos következményekhez vezethetett volna, a megsemmisítése mellett döntöttünk” – írták.

A közlemény szerint a drón valószínűleg műszaki hibás volt. Korábban Volodimir Zelenszkij hivatalának vezetője arról beszélt, hogy Kijevben lelőttek egy ellenséges drónt.

(Sky News)

Összeverekedett egy orosz és egy ukrán képviselő a Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés (BSEC) csütörtöki gyűlésén Ankarában. A két képviselő azért kezdett verekedni, mert

Oroszország delegáltja kirántotta Olekszandr Marikovszkij ukrán képviselő kezéből Ukrajna zászlaját, amit épp a magasba emelt, miközben egy másik résztvevővel fotózkodott.

Marikovszkij erre az orosz képviselő után futott, majd többször ököllel megütötte, megrángatta és visszavette az eltulajdonított zászlót. A Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés (BSEC) az egyik olyan utolsó gazdasági kooperáció, melynek Oroszország és Ukrajna egyaránt tagja. Az együttműködés célja a Fekete-tenger térségében zajló kereskedelem megkönnyítése és szabályozása.

(Daily Beast)

Szolgálati titok megsértésének gyanújával nyomozást indított a berlini tartományi bűnügyi hivatal, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „lehetséges” látogatásáról egy berlini lapban szerdán megjelent egy beszámoló, amelyben egy „állítólagos” rendőrségi dolgozót idézve részleteket hoztak nyilvánosságra egy „tervezés alatt álló műveletről”.

Volodimir Zelenszkij tervezett berlini látogatásáról elsőként a BZ című lap számolt be rendőrségi forrás alapján. Utána több más berlini és országos lap és hírportál is közölt beszámolót, amelyek szerint az ukrán elnök május 13-án érkezik Berlinbe, és másnap találkozik Olaf Scholz kancellárral és Frank-Walter Steinmeier államfővel, majd Aachenbe utazik, ahol átveszi a Nemzetközi Károly-díjat. Ráadásul még arról is írtak a lapokban, hogy Zelenszkij a Ritz-Carltonban szállna meg a Potsdamer Platzon.

A Süddeutsche Zeitung szerint könnyen lehet, hogy ezek után Zelenszkij nem megy majd Berlinbe jövő héten. A lap úgy tudja, hogy Olekszij Makajev, Ukrajna németországi nagykövete is kifogásolta a szövetségi kormánynál a szivárgást, amit kormányzati körökben is jogosnak tartanak, és jókora felháborodás van a történtek miatt.

Zelenszkij a napokban Finnországban találkozott az északi országok vezetőivel egy csúcstalálkozón, amelyen arról biztosították, hogy addig támogatják, amíg szükség van rá. Aztán szerdán késő este váratlanul Hollandiába érkezett, ahol Mark Rutte kormányfő mellett Alexander De Croo belga miniszterelnökkel is találkozott. (MTI, Süddeutsche Zeitung)

Több detonációt is lehetett hallani Kijevben csütörtök este, miután a főváros központja felett drónok jelentek meg.

A helyi hatóságok a támadás miatt légiriadót rendeltek el a főváros és Kijev megye területére, amelyet egy óra után lefújtak.

A Reuters beszámolója szerint Kijev központja közelében lövéseket és többször hangosabb robbanásokat hallottak. A hírügynökségnek helyi lakosok is azt mondták, hogy drónokat láttak a levegőben. Az egyik interneten terjedő videón az látható, ahogy vélhetően egy drónt találat ér, majd lezuhan:

Kijev katonai vezetése közölte, hogy akcióba lépett a légvédelem: Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint egy drónt lelőttek. Vitalij Klicsko kijevi polgármester robbanásokról és tűzről számolt be a főváros Szolomjanszki kerületéből, és figyelmeztetett az esetlegesen lehulló drónroncsok miatt. A polgármester tájékoztatása szerint a Szolomjanszki kerület egyik négyszintes lakóházában tűz keletkezett. Hozzátette, hogy eddig senki nem kért orvosi ellátást. A polgármester később Telegram-csatornáján közölte, hogy a Pecseszki kerületben is észleltek kisebb tüzet.

(MTI, Reuters)

Az ukrán korrupcióellenes ügyészek őrizetbe vették Hennagyij Truhanovot, Odessza polgármesterét egy korrupciógyanús nyomozással összefüggésben – írja a Guardian.

Trukhanovot 2014-ben választották meg a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza polgármesterévé, és 2017 óta nyomozás folyik ellene sikkasztás gyanúja miatt. A politikust 92 millió hrivnya elsikkasztásával vádolják. A vádak alól 2018-ban felmentették, de 2021-ben újraindították a nyomozást egy odesszai épület megvásárlásával kapcsolatban.

Az ügyészek a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölték, hogy Truhanovot 60 napra őrizetbe vették, mert nem fizette be a 30 866 000 hrivnya (kb. 283 millió forint) óvadékot. A Reuters kereste, de nem tudta elérni az ügyben Truhanovot.

A korrupció elleni küzdelem létfontosságú Ukrajna számára, mivel az ország megpróbál csatlakozni az Európai Unióhoz. Zelenszkij annak ellenére indította el a korrupció elleni fellépést, hogy Oroszország 2022 februári teljes körű inváziója óta háborút folytat Ukrajna ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Hágában arról is beszélt, hogy az orosz katonák morálja visszaesett, a kijevi vezetés pedig úgy véli, hogy sikeres lesz a tervezett ukrán ellentámadás. Az Alexander De Croo belga és Mark Rutte holland miniszterelnökökkel is találkozó Zelenszkij szerint az egész ukrán társadalom az ellentámadásra készül.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Alexander De Croo belga és Mark Rutte holland kormányfővel Hágában 2023. május 4-én – Fotó: Robin Van Lonkhuijsen / AFP
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Alexander De Croo belga és Mark Rutte holland kormányfővel Hágában 2023. május 4-én – Fotó: Robin Van Lonkhuijsen / AFP

Azt mondta, létfontosságú, hogy a nyugati kormányok a lehető leggyorsabban eljuttassák az ukrán erőknek a kért fegyvereket. Megismételte, hogy szerinte Ukrajna már de facto a NATO tagja, és majd hivatalosan is be akar lépni a szövetségbe. (Guardian)

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a csütörtöki sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a Kreml elleni állítólagos dróntámadás mögött az Egyesült Államok áll. „Oroszország tudja, hogy az ilyen terrortámadásokról szóló döntéseket Washingtonban hozzák meg, és Kijev csak végrehajtja ezeket a döntéseket. Egyértelműen Washington áll a támadás mögött, ezzel tisztában vagyunk” – jelentette ki.

Nem sokkal később a Fehér Ház tagadta, hogy bármi közük lenne a Kreml elleni állítólagos dróntámadáshoz. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője az MSNBC-nek azt nyilatkozta, hogy Peszkov egyszerűen hazudik, az amerikai kormánynak semmi köze az incidenshez. Megismételte, hogy Washington nem támogatja és nem nézi el Ukrajna határain túli támadásait. „Nyilvánosan és négyszemközt is világosan megmondtuk nekik, hogy nem bátorítjuk és nem is tesszük lehetővé számukra, hogy Ukrajnán kívül csapást mérjenek” – mondta Kirby.

(Guardian)

Oroszország külügyminisztériuma csípős közleményt adott ki válaszul a tegnapi „terrortámadási kísérletnek” nevezett esetre – Sky News.

Az orosz külügy Ukrajnát tette felelőssé az állítólagos támadásért, amelyben állítása szerint két drón megpróbálta megcélozni a Kremlt, hogy meggyilkolja Vlagyimir Putyint. Kijelentették, hogy „az ehhez hasonló bűncselekmények nem maradhatnak válasz nélkül”.

A minisztérium szerint büntetőeljárás indult, és „biztosak vagyunk benne, hogy azonosítani fogják azokat, akiket felelősség terhel ezekért a cselekményekért”.

„Közvetlen és elkerülhetetlen büntetés vár rájuk” – közölte a minisztérium.

Az ukránok tagadják, hogy közük lett volna a támadáshoz. Az ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak szintén visszautasította a Kreml vádjait, szerinte ugyanis egy ilyen akció nem Ukrajna érdekeit szolgálná a harctéren, hanem csak „radikálisabb intézkedések” felé provokálná Oroszországot.

Egyes szakértők szerint a támadás egy Moszkva által megrendezett akció lehetett, hogy növeljék a háború támogatottságát a közvéleményben.

Egy orosz műsorvezető és propagandista Volodimir Zelenszkij megölését sürgette a műsorában – írja a Sky News.

Az ukrán elnök jelenleg Hágában tartózkodik, ahol holland politikusokkal találkozik.

„Ahogy [a nagyszámú biztonsági személyzet] nem mentette meg Kászem Szolejmánit az amerikaiaktól, úgy Zelenszkijt sem kéne megmentenie. (…) Ahogy az ellenségeink a legbrutálisabb módszerekkel járnak el, úgy nekünk is így kell tennünk. Nem érdekel minket, hogy milyen országban van, és az se érdekel minket, hogy Hollandia NATO-ország” – mondta Vlagyimir Szolovjov műsorvezető a műsorában.

A Sky News szerint a műsorvezető kijelentései összefüggenek Moszkva szerdai állításával, miszerint merényletet akartak elkövetni Vlagyimir Putyin ellen. Nyugati szakértők nagyrészt szkeptikusan nyilatkoztak erről, de emellett aggodalmukat fejezték ki, hogy Zelenszkij valóban célponttá válhat.

A pápa a múlt hétvégén azt mondta, hogy részt vesz egy titkos békeküldetésben az ukrajnai háború befejezése érdekében.

„Hajlandó vagyok bármit megtenni, amit csak kell. Már dolgozunk egy békemisszión, melynek részletei egyelőre titkosak, de ha eljön az ideje, nyilvánosságra fogom hozni őket” – mondta a pápa múlt vasárnap a budapesti látogatása után. A Kreml erre válaszul közölte, hogy nem tud a Vatikán részletes béketervéről – bár arról tudtak, hogy a pápa segíteni akar a konfliktus lezárásában.

„Tudjuk, hogy a pápa folyamatosan azon gondolkodik, hogy hogyan lehetne véget vetni ennek a konfliktusnak” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A pápa nyilatkozata után egy ukrán tisztviselő szintén visszautasította az állítást, hogy a Vatikán részt venne az orosz-ukrán háború befejezését célzó, még nem nyilvános „békemisszióban”.

(Sky News)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön meglátogatta a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) hágai székhelyét, ahol rövid beszédet is mondott: „Mindannyian egy másik Vlagyimirt akarunk itt látni Hágában, azt, aki megérdemli, hogy itt, a nemzetközi jog fővárosában büntetést szabjanak ki rá a bűncselekményei miatt” – utalt ezzel Vlagyimir Putyin orosz elnökre. „Biztos vagyok benne, hogy ez meg fog történni, ha győzünk” – tette hozzá az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond Hágában 2023. május 4-én – Fotó: Yves Herman / REUTERS
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond Hágában 2023. május 4-én – Fotó: Yves Herman / REUTERS

A Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen az ukrajnai gyerekek Oroszországba való deportálásának gyanúja miatt. Oroszország nem tagja az ICC-nek és elutasítja annak joghatóságát, tovább tagadják, hogy atrocitásokat követtek volna el az Ukrajnával folytatott konfliktusa során.

(France 24)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök váratlanul Hollandiába érkezett szerdán késő este. Az ukrán elnök az amszterdami Schiphol repülőtéren szállt le egy, a finn fővárosból, Helsinkiből érkező holland kormánygéppel, majd rendőri kíséret mellett autókonvoja Hága felé hajtott el – derült ki a NOS helyi televízió által készített videófelvételből.

Holland törvényhozók a Twitteren megerősítették, hogy csütörtökön Hágában találkozót terveznek Zelenszkijjel. Az ANP holland hírügynökség jelentése szerint az ukrán elnök Mark Rutte holland miniszterelnökkel is találkozik, és beszédet mond Hágában.

Zelenszkijnek ez az első látogatása Hollandiában. Korábban Finnországban találkozott az északi országok vezetőivel egy csúcstalálkozón, amelyen arról biztosították, hogy addig támogatják, amíg szükség van rá.

(MTI)

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) agytröszt kutatóintézet szerint a Kreml elleni dróntámadást valószínűleg Oroszország rendezte meg, és több jel is arra utal, hogy a csapás belső irányítású és célzottan megrendezett volt.

Az ISW szerint a jelek között szerepel, hogy:

  • Az orosz hatóságok a közelmúltban lépéseket tettek a belső légvédelmi képességeik növelésére, beleértve Moszkva védelmét is, ezért rendkívül valószínűtlen, hogy két drón is áthatolt volna az orosz légvédelem több rétegén, és felrobbant vagy lelőtték volna közvetlenül a Kreml fölött olyan módon, hogy látványos képeket szolgáltasson.
  • A másik árulkodó jel, hogy a Kreml azonnal koherens és összehangolt választ adott az incidensre, ami azt sugallja, hogy a támadást belsőleg úgy készítették elő, hogy a politikai hatása felülmúlja a kínos helyzetet.

Oroszország Ukrajnát okolta a támadásért, terrortámadás miatt indítottak eljárást. Az ukrán kormány gyorsan cáfolta az oroszok állításait.

Dróntámadás ért egy dél-oroszországi olajfinomítót. Az incidens a Krasznodari határterületen lévő Ilszkij finomítóban történt csütörtökön hajnali 3 óra körül. A csapás után olajtermékeket tartalmazó tartályok gyulladtak ki, a tüzet néhány órával később eloltották – jelentette csütörtökön kora reggel a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Állításuk szerint senki sem sebesült meg a támadásban. Hozzáteszik, hogy egy nappal korábban egy másik olajtároló tartály gyulladt ki a Krasznodari területen lévő Volna település közelében.

Az Euromaidan Twitter-csatorna nyilvánosságra hozott egy felvételt, amely állításuk szerint az Ilszkij olajfinomítót ért dróncsapásról készült.

A Reuters megjegyi, hogy Ukrajna ritkán vállalja a felelősséget az Oroszországot ért gyakori dróncsapásokért, amelyek főként infrastrukturális és katonai célpontok ellen irányulnak.

A szerdai hírfolyamot itt tudja visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!