Vizsgálat indult a berlini rendőrségnél a Zelenszkij várható látogatásáról kiszivárgott információk miatt

2023. május 4. – 22:45

Másolás

Vágólapra másolva

Szolgálati titok megsértésének gyanújával nyomozást indított a berlini tartományi bűnügyi hivatal, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „lehetséges” látogatásáról egy berlini lapban szerdán megjelent egy beszámoló, amelyben egy „állítólagos” rendőrségi dolgozót idézve részleteket hoztak nyilvánosságra egy „tervezés alatt álló műveletről”.

Volodimir Zelenszkij tervezett berlini látogatásáról elsőként a BZ című lap számolt be rendőrségi forrás alapján. Utána több más berlini és országos lap és hírportál is közölt beszámolót, amelyek szerint az ukrán elnök május 13-án érkezik Berlinbe, és másnap találkozik Olaf Scholz kancellárral és Frank-Walter Steinmeier államfővel, majd Aachenbe utazik, ahol átveszi a Nemzetközi Károly-díjat. Ráadásul még arról is írtak a lapokban, hogy Zelenszkij a Ritz-Carltonban szállna meg a Potsdamer Platzon.

A Süddeutsche Zeitung szerint könnyen lehet, hogy ezek után Zelenszkij nem megy majd Berlinbe jövő héten. A lap úgy tudja, hogy Olekszij Makajev, Ukrajna németországi nagykövete is kifogásolta a szövetségi kormánynál a szivárgást, amit kormányzati körökben is jogosnak tartanak, és jókora felháborodás van a történtek miatt.

Zelenszkij a napokban Finnországban találkozott az északi országok vezetőivel egy csúcstalálkozón, amelyen arról biztosították, hogy addig támogatják, amíg szükség van rá. Aztán szerdán késő este váratlanul Hollandiába érkezett, ahol Mark Rutte kormányfő mellett Alexander De Croo belga miniszterelnökkel is találkozott. (MTI, Süddeutsche Zeitung)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!