Fogolycseréről tárgyal Oroszország és az USA, az ukránok szerint Belaruszból is rakétázzák őket

2022. július 28. – 07:49

frissítve

Fogolycseréről tárgyal Oroszország és az USA, az ukránok szerint Belaruszból is rakétázzák őket
Füst száll Kijev külvárosa felett a hajnali rakétatámadás után – Fotó: Vladyslav Sodel / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Mikolajivot, Csernyihivet és Kijev környékét is rakétázták az oroszok csütörtök hajnalban.
  • Az ukránok szerint Belaruszból is indítják a rakétákat feléjük.
  • Az ukrán hadsereg megkezdte Herszon visszaszerzését az oroszoktól.
  • Az Egyesült Államok fogolycseréről tárgyal Oroszországgal, köztük a februárban bebörtönzött kosárlabdázóról, Brittney Grinerről.
  • Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a magyar energia-veszélyhelyzetről azt mondta, szerinte az egyoldalú intézkedések valószínűleg inkább súlyosbítják a helyzetet.

A kézmosásra szolgáló csapokban nem lesz meleg víz a középületekben, de az uszodák, sportlétesítmények zuhanyzóiból is csak hideg víz jön majd. A spórolás jegyében leállítják a szökőkutakat is, és a fontosabb középületek éjszakai díszkivilágítását is lekapcsolják. Áprilistól szeptember végéig nem lesz fűtés a középületekben, 20 fokban maximálják a hőmérsékletet, betiltják a hordozható légkondikat. Az intézkedésektől azt várják, hogy 15 százalékkal csökkenjen a város energiafogyasztása.

További részletek itt.

Hálából a háborús időkben nyújtott segítségnyújtásért Ukrajna különleges státuszt biztosít a lengyel állampolgároknak.

Az ukrán parlamentben csütörtökön elfogadott szabályozás értelmében a lengyel állampolgárok házastársaikkal és gyermekeikkel 18 hónapra szóló tartózkodási engedélyt kapnak Ukrajna területén, ami magában foglalja a munkavállalási engedélyt, illetve az államilag finanszírozott oktatási lehetőségek igénybevételét is.

Az egészségügyi ellátás területén szintén azonos jogokat élveznek az ukrajnai állampolgárokkal, illetve jogosultak társadalombiztosítási ellátásokat is igénybe venni.

A Volodimir Zelenszkij elnök által beterjesztett jogszabályt csütörtökön 283 szavazattal fogadták el, jóval többel, mint a jóváhagyáshoz szükséges 226 voks.

(MTI)

A 25 év börtönre ítélt orosz fegyverkereskedőt, Viktor Boutot ajánlotta fel az Egyesült Államok Paul Whelan és a kosárlabdázó Brittney Griner elengedéséért cserébe Oroszországnak. A moszkvai vezetés nem kívánta kommentálni a CNN értesülését, mondván, még nem született megállapodás a fogolycsere ügyében.

Paul Whelant kémkedés vádjával tartóztatták le az orosz hatóságok 2018-ban. A kétszeres olimpiai bajnok, egyszeres női NBA-bajnok, nyolcszoros All-Star-játékos Grinert 2022. február 17-én, vagyis egy héttel az orosz–ukrán háború kitörése előtt tartóztatták le a Moszkva melletti seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, miután hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához való patronokat találtak a poggyászában.

Viktor Buotot 2008-ban, Thaiföldön vették őrizetbe amerikai segítséggel, de Butot az Interpol is körözte. Elfogása után Belgium, Oroszország és az Egyesült Államok is szerette volna a kiadatását – utóbbi járt sikerrel, így Butot 2013-ban 25 év börtönre ítélték.

Az ügy hátteréről itt írtunk részletesen:

A túszdiplomácia legveszélyesebb terepe lett az Oroszországban letartóztatott amerikai kosársztár ügye

A török Fenerbahce Bajnokok Ligája-selejtezőt játszott szerda este az ukrán Dinamo Kijevvel. Az ukrán focibajnokság februárban nem indult újra, a következő szezonról az a döntés született, hogy zárt kapuk mögött újraindulhat, de még nem kezdődött el. A Dinamo keretét egyben tartották, és a semleges pályán, a lengyelországi Łódźban megrendezett első meccsen 0–0-s döntetlent értek el a törökökkel szemben.

A visszavágót szerda este rendezték, és a török szurkolók jól hallhatóan az orosz elnököt Vlagyimir Putyint éltették. A Fener a hosszabbításban 2–1-re kikapott, és ezzel kiesett a legrangosabb sorozatból. A törökök gólját egyébként Szalai Attila fejelte.

Ukrajna törökországi nagykövete, Vaszil Bodnár szomorúnak nevezte, hogy egy gyilkos agresszort támogatnak a szurkolók, azoknak viszont hálálkodott, akik nem azonosultak a Fener-szurkolókkal, és támogatják a hazáját.

Bűnösnek találták csütörtökön azt a nőt, aki a háborúról szóló táblával hekkelte meg az orosz tévé adását még márciusban. Marina Ovszjannyikovát az orosz fegyveres erők lejáratásával vádolták meg, a nő a bíróságon abszurdnak nevezte az ellene felhozott vádat.

Ovszjannyikova megismételte állításait, nem volt hajlandó visszavonni azokat, és azt mondta, nem is érti, mit keres a bíróságon, miért ítélik el – írja a Reuters.

„Ami itt folyik, az abszurd. A háború csupa szörnyűség, vér és szégyen”

– mondta Ovszjannyikova. Az újságírónőt, aki márciusban még a tévétársaságnál dolgozott, először a tüntetéseket szabályozó törvények megsértése miatt bírságolták meg, de most a közösségi médiában tett bejegyzései miatt is megvádolták, amiért azt írta, hogy az oroszok ukrajnai tetteiért felelős személyek könnyen a nemzetközi bíróság előtt találják magukat.

Egy márciusban elfogadott törvény értelmében akár 15 év börtönbüntetésre is számíthat a fegyveres erők lejáratásáért. „A per célja, hogy megfélemlítsenek mindenkit, aki ellenzi a háborút Oroszországban” – mondta Ovszjannikova a bíróságnak.

Az orosz állami Pervij Kanal csatorna elnöke, Kiril Klejmenov szerint a tévé transzparenssel tüntető alkalmazottja, Marina Ovszjannyikova „árulást” követett el. A nő később a Die Weltnél kezdett dolgozni, az orosz és ukrán történésekről tudósított.

A Kreml „reméli”, hogy az Északi Áramlat 1 orosz gázvezeték működéséhez szükséges turbinája hamarosan megérkezik az orosz Portovaya gázkompresszorállomásra, és azt be tudják üzemelni, mondta Vlagyimir Putyin sajtósa, Dmitrij Peszkov. A korábbi orosz sajtóthírek szerint a turbinát időközben visszaszállították Kanadából Németországba.

Tíznapos, előre tervezett karbantartási munkák után július 21-én gond nélkül újraindult a földgázszállítás az Oroszországot és Németországot a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat 1 gázvezetéken. Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem igazolódtak be a nyugat-európai félelmek, és Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyílt és burkolt fenyegetések ellenére nem kapcsolta le a gázt.

Ezzel együtt nem arról van szó, hogy Európa fellélegezhetne. Az Északi Áramlat június óta eleve csak 40 százalékos kapacitással működött, és az újraindítás után is csökkentett módban áramlik rajta a gáz. Emellett több más vezetéken is alig csordogál az orosz nafta, az elmúlt hetekben mindössze harmad–negyedannyi orosz gáz érkezett Európába, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A Gazprom arra hivatkozva csökkentette a vezeték teljesítményét, hogy egy, a fentebb említett gázszállításra használt turbina az országra az ukrajnai háborúzás miatt kivetett kereskedelmi szankciók miatt nem térhetett vissza Oroszországba Kanadából, ahol a német Siemens szervizelte az eszközt. A német kormány szerint ez csak ürügy volt, és az oroszok azért csökkentették a szállítást, hogy ezzel felhajtsák a gázárakat, és zsarolják az uniós vezetőket. Minderről itt írtunk bővebben. (Guardian)

Folyamatban vannak a tárgyalások a fogolycseréről Amerika és Oroszország között, de döntés még nincs, állítja az orosz külügyminisztérium.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán mondta, hogy a következő napokban telefonon beszélni fog az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval. Az Egyesült Államok fogolycserét ajánlott Oroszországnak azért, hogy két bebörtönzött amerikait hazahozzon.

Az orosz Viktor Bout, az amerikai Brittney Griner és Paul Whelan – Fotó: Nicolas Asfouri / AFP
Az orosz Viktor Bout, az amerikai Brittney Griner és Paul Whelan – Fotó: Nicolas Asfouri / AFP

Egyikük a volt amerikai tengerészgyalogos, Paul Whelan, akit 2018-ban tartóztattak le Oroszországban kémkedés vádjával, a másik pedig a kosárlabdázó Brittney Griner, akit 2022. február 17-én, egy héttel az orosz–ukrán háború kitörése előtt tartóztatták le a Moszkva melletti seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, miután hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához való patronokat találtak a poggyászában.

Griner a hosszú hónapok jelentette nyomás alatt július 7-én elismerte bűnösségét a Moszkva melletti bíróság előtt, azt vallva, hogy sietve pakolt, ezért a kérdéses patronok véletlenül kerültek a táskájába. Ekkorra már Griner – aki akár 10 év börtönre is számíthat – egy geopolitikai játszma sokadik, de mindezidáig talán legnagyobb halnak számító résztvevője lett. Erről itt írtunk bővebben.

Az orosz fogoly pedig Viktor Bout fegyverkereskedő, aki épp 25 éves börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban, és aki a felesége szerint semmit sem tud erről a fogolycseréről. Az 55 éves Bout az egyik leghíresebb Amerikában bebörtönzött orosz fogoly, története egy filmet is ihletett, a 2005-ös Nicholas Cage főszereplésével készült Fegyverneppert (Lord of War). (Sky News)

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök nagyjából egy hete menesztette az ukrán főügyészt és a titkosszolgálat vezetőjét, mert szerinte az ügyészség több tagja együttműködött Oroszországgal.

Csütörtökön aztán találkozott az újonnan kinevezett főügyésszel, és minderről azt írta: „Az ügyészség fő feladata ma az összes orosz háborús bűnös bíróság elé állítása, az igazságszolgáltatás helyreállítása és Ukrajna érdekeinek védelme. Meggyőződésem, hogy Andrij Kosztyin hivatásos jogászként képes lesz biztosítani a főügyészség szisztematikus munkáját”. Az új főügyész már ki is nevezte a korrupcióellenes ügyészség új vezetőjét is. (Guardian)

„Kapcsolatban állunk a magyar hatóságokkal, hogy jobban megértsük a vészhelyzeti tervüket és annak a szomszédos tagállamokra gyakorolt hatásait. Az egyoldalú intézkedések valószínűleg inkább súlyosbítják a helyzetet, mintsem hozzájárulnának a problémák megoldásához. Az EU a tagállamok közötti szolidaritás szellemében szilárd keretrendszerrel rendelkezik az ellátásbiztonság biztosítására. A (gázpiaci) készültségi tervünk pedig még erősebbé tesz bennünket. Ismétlem, ez egy európai léptékű válság. Ezért európai léptékű választ érdemel. Ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük a magyar állampolgárokat.”

Így reagált az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a Porfolionak arra, hogy a magyar kormány nemrég energia-veszélyhelyzetet hirdetett Magyarországon, úgy, hogy arról egyébként nem szólt előre a bizottságnak.

Az orosz bíróság 13 688 fontra, azaz körülbelül 6,6 millió forintra büntette a Snapchat app tulajdonosát, mert a cég nem volt hajlandó az orosz felhasználók adatait Oroszországban lévő szerverre költöztetni, ahogy azt az orosz törvény egyébként elő akarja írni neki. A Snapchat egyelőre nem kommentálta ezt.

Ugyanezért a Meta által üzemeltett WhatsAppot is megbírságolták, azt 300 ezer dollárra, azaz körülbelül 120 millió forintra. (Sky News)

Mikolajivot is rakétázták éjszaka az ukránok szerint. Az ukrán katasztrófavédelem fényképe szerint egy középiskolát is találat ért, ami így gyakorlatilag megsemmisült. A helyi kormányzó szerint egy ember megsérült.

A megsemmisült mikolajivi iskola – Fotó: State Emergency Service Of Ukraine / Reuters
A megsemmisült mikolajivi iskola – Fotó: State Emergency Service Of Ukraine / Reuters

A polgármester szerint egy raktárépület is részben megsemmisült.

A Déli-Bug partján fekvő, hajóipara miatt is fontos egykori kikötőváros hónapok óta tartó ostrom alatt áll, azzal, hogy az orosz erők nem tudták bevenni, sikerült megakadályozni azt is, hogy az orosz erők könnyedén elérjék a békeidőben egymilliós Odesszát.

A városban márciusban a Telex is járt, riportjainkat itt és itt olvashatja el. (Guardian)

Szerdán az ukrán-magyar határszakaszon 6455 ember lépett be Magyarországra, a román-magyar határon belépők közül pedig 5546-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. Közülük csak 338 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami harminc napig érvényes. Vonattal százhatan menekültek Budapestre, köztük harminckét gyerek. (MTI)

Több mint húsz rakétát lőttek ki csütörtök hajnalban Ukrajnára Belaruszból, állítják az ukránok belarusz informátoraikra hivatkozva.

Ebből kilenc ért el ukrán területet, áldozatokról eddig nem érkezett hír. (Guardian)

Csütörtök hajnalban kilenc rakéta csapódott be Csernyihiv térségében, az ukránok szeriont ezeket Belarusz területéről lőtték ki, és a Honcsarivszka nevű települést találták el. Az oroszok pár hónappal ezelőtt folyamatosan bombázták Csernyihivet, polgármestere szerint a település 70 százalékát le is rombolták. Az oroszok áprilisban vonultak ki onnan.

Szintén csütörtökön kora reggel Oroszország Kijev régióját is rakétázta, a fővárostól északra fekvő Viszgorod körzetet, valamilyen infrastrukturális egységet. (Guardian)

  • Zelenszkij elnök közlése szerint már 40 ezer orosz katona esett el a harcokban
  • Rakétatámadás érte Harkivot, a második legnagyobb ukrán várost
  • Az ukránok tovább lőtték a Dnyipro folyón átívelő Antonovszkij hidat, ami az oroszok által elfoglalt Herszon városát köti össze a többi területtel, így extrém fontos az utánpótlás szempontjából. Herszon lehet az ukrán ellentámadás első célpontja.
  • A török kormány azt mondja, egy héten belül helyreállhat afekete-tengeri gabonakereskedelem, és az ukrán export feltámadásával enyhülhet a globális élelmiszerválság
  • Már csak a háború előtti gázmennyiség ötöde jön Európába az Északi Áramlat vezetéken
  • Az orosz köztévé propagandaműsoraiban méltatták Orbán Viktor tusványosi beszédét, így tett Kadirov csecsen elnök is
  • Az oroszok azt állítják, elfoglalták Ukrajna második legnagyobb erőművét Vuhlehirszknél

A Herszont felszabadító hadművelet „már megkezdődött”, állítják az ukránok. Szerdán már tovább lőtték a Dnyipro folyón átívelő Antonovszkij hidat, ami az oroszok által elfoglalt Herszon városát köti össze a többi területtel, így extrém fontos az utánpótlás szempontjából. Az ukránok most megerősítették, hogy a hidat azokkal a rakétavetőkkel lőtték, amiket az Egyesült Államok adott nekik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megígérte, hogy újjáépítik ezt a hidat is, a többivel együtt.

Az ukránok által lőtt Antonovszkij híd július 21-én – Fotó: Stringer / AFP or licensors
Az ukránok által lőtt Antonovszkij híd július 21-én – Fotó: Stringer / AFP or licensors

Olekszij Arestovics elnöki tanácsadó ehhez azt mondta, az ukrán hadseregnek már van egy terve arra, hogy ott hogyan szigeteljék el az orosz erőket: „Ukrajna fegyveres erői először lőszerraktárak, üzemanyag, kommunikáció nélkül hagyják őket, majd eltakarítják az erőik maradványait”.

Azt itt elemeztük Rácz András szakértővel, hogy a Dnyeperen átívelő három híddal indulhat az ukrán ellentámadás Herszon megyében.

(Guardian)

Ez itt a Telex háborús közvetítésének mai adása, az orosz-ukrán konfliktus 155. napjáról. A tegnapi hírfolyamot itt olvashatja el.

Ukrajnában jelenleg így áll a front:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!