Őrizetbe vettek egy olimpiai bajnok amerikai női kosárlabdázót a moszkvai reptéren

2022. március 5. – 18:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz vámhatóság szombaton azt közölte, hogy tisztviselőik őrizetbe vettek egy amerikai kosárlabdázót, miután a moszkvai Seremetyjevói reptéren hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához való patronokat találtak a poggyászában – írja a New York Times.

A hatóság a közleményében annyit írt, hogy a kosárlabdázó két olimpiai aranyérmet nyert az amerikai csapattal, de a nevét nem hozták nyilvánosságra. A TASZSZ orosz állami hírügynökség egy bűnüldözési forrásra hivatkozva azt írta, hogy Brittney Grinert, a Phoenix Mercury centerét vették őrizetbe. A 31 éves Griner 2016-ban Rióban, majd 2021-ben Tokióban is aranyérmet nyert az amerikai női kosárlabda-válogatottal.

A vámhivatal egy videót is közzétett, amelyen a repülőtéren egy Grinernek látszó, maszkot és fekete pulóvert viselő utas látható, amint átmegy a biztonsági ellenőrzésen. A videón az is látható, ahogy egy személy kivesz egy csomagot az táskájából. A közlemény szerint büntetőeljárás indult ellene nagy mennyiségű kábítószer szállítása miatt, amiért Oroszországban akár 10 év börtönbüntetést is kaphat. A kosárlabdázót őrizetbe vették, amíg a nyomozás folyamatban van – áll a közleményben.

Brittney Griner 2021. szeptember 11-én, Phoenix-ben – Fotó: BARRY GOSSAGE / 2021 NBAE
Brittney Griner 2021. szeptember 11-én, Phoenix-ben – Fotó: BARRY GOSSAGE / 2021 NBAE

Az észak‑amerikai női profi kosárligában (WNBA) szereplő Phoenix Mercury közleményt adott ki, ebben azt írták: „Tisztában vagyunk a Brittney Grinerrel Oroszországban kialakult helyzettel. Folyamatosan kapcsolatban állunk a családjával, a képviseletével, a WNBA-val és az NBA-vel is. Jelenleg a legfőbb gondunk a biztonsága, fizikai és mentális egészsége, valamint a biztonságos hazatérése.” Sok WNBA-játékos az amerikai liga holtszezonja alatt Oroszországban játszik. Griner 2014-óta az UMMC Jekatyerinburg csapatának is a játékosa ebben az időszakban.

Az őrizetbe vétel orosz-ukrán háború, valamint az Oroszország és az Egyesült Államok közötti nagy feszültség közepette történt. Amerikai tisztviselők szerint Oroszország az elmúlt években gyakran koholt vádak alapján vett őrizetbe és ítélt el amerikai állampolgárokat. Egy ilyen ismert amerikai letartóztatása úgy is értelmezhető, hogy Oroszország megpróbál befolyást szerezni egy esetleges fogolycserére az amerikai kormánnyal.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!