Két amerikait egy oroszért: fogolycseréről tárgyal az USA és Oroszország

2022. július 28. – 13:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatban vannak a tárgyalások a fogolycseréről Amerika és Oroszország között, de döntés még nincs, állítja az orosz külügyminisztérium.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán mondta, hogy a következő napokban telefonon beszélni fog az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval. Az Egyesült Államok fogolycserét ajánlott Oroszországnak azért, hogy két bebörtönzött amerikait hazahozzon.

Az orosz Viktor Bout, az amerikai Brittney Griner és Paul Whelan – Fotó: Nicolas Asfouri / AFP
Az orosz Viktor Bout, az amerikai Brittney Griner és Paul Whelan – Fotó: Nicolas Asfouri / AFP

Egyikük a volt amerikai tengerészgyalogos, Paul Whelan, akit 2018-ban tartóztattak le Oroszországban kémkedés vádjával, a másik pedig a kosárlabdázó Brittney Griner, akit 2022. február 17-én, egy héttel az orosz–ukrán háború kitörése előtt tartóztatták le a Moszkva melletti seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, miután hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához való patronokat találtak a poggyászában.

Griner a hosszú hónapok jelentette nyomás alatt július 7-én elismerte bűnösségét a Moszkva melletti bíróság előtt, azt vallva, hogy sietve pakolt, ezért a kérdéses patronok véletlenül kerültek a táskájába. Ekkorra már Griner – aki akár 10 év börtönre is számíthat – egy geopolitikai játszma sokadik, de mindezidáig talán legnagyobb halnak számító résztvevője lett. Erről itt írtunk bővebben.

Az orosz fogoly pedig Viktor Bout fegyverkereskedő, aki épp 25 éves börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban, és aki a felesége szerint semmit sem tud erről a fogolycseréről. Az 55 éves Bout az egyik leghíresebb Amerikában bebörtönzött orosz fogoly, története egy filmet is ihletett, a 2005-ös Nicholas Cage főszereplésével készült Fegyverneppert (Lord of War). (Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!