Japán tervet készített a sérült fukusimai atomerőmű hűtővízének tengerbe engedéséről

2021. december 29. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

A japán kormány ismét felvázolta azt a tervét, hogy a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után szennyezetté vált hűtővizet a tengerbe akarják engedni. Ezen kívül azt is bejelentették, hogy milyen kártérítési normákat nyújtanának a helyi iparnak, és egy biztonsági értékelő jelentés összeállításáról is döntöttek – írja a Reuters.

Japán áprilisban azt közölte, hogy 2023 tavaszától több mint 1 millió tonna sugárszennyezett hűtővizet akarnak szakaszosan, kezelés és hígítás után a tengerbe engedni. A bejelentés nemcsak a helyi halászok, hanem Kína és Dél-Korea aggodalmát és tiltakozását is kiváltotta. Japán azzal érvelt, hogy a vízkibocsátásra azért van szükség, hogy folytatni lehessen az erőmű komplex leszerelését. Azt állítják, hogy a világ más atomerőműveiből is rutinszerűen bocsátanak ki hasonlóan szűrt vizet a tengerbe.

2011. március 11-én nagy erejű földrengés rázta meg Japán keleti partvidékét, amit aztán több méteres szökőár követett. A cunami a Fukusima I. atomerőmű három reaktorát is súlyosan megrongálta, a környezetbe jutó radioaktív sugárzás miatt legalább 160 ezer embert kellett kitelepíteni a környékről.

A fukusimai atomerőmű 2021. július 9-én – Fotó: MITSURU TAMURA / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP
A fukusimai atomerőmű 2021. július 9-én – Fotó: MITSURU TAMURA / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

Japán évente mintegy 100 milliárd jent (284 milliárd forint) költ a rengeteg hűtővíz tárolására, amivel körülbelül 500 ötvenméteres úszómedencét lehetne megtölteni. Az erőmű területén már nincs sok hely további víztartályoknak. A megolvadt fűtőelemek eltávolítása legalább 2031-ig el fog tartanai.

A héten ismertetett terv szerint a japán ipari minisztérium és az Újjáépítési Ügynökség a jövő hónaptól együttműködik, hogy Japánban és külföldön is eloszlassák a hűtővíz kezelésével kapcsolatos aggályokat, jövő márciusig közvélemény-kutatást is végeznek majd a témában. A nemzetközi közösség bizalmának elnyerése, valamint az átláthatóság javítása érdekében felkérték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, hogy végezzen felülvizsgálatot, hogy megfelelően kezelték-e a hűtővizet. A japán kormány emellett létrehoz egy alapot is, amely a fukusimai halászokat támogatja, ha kár éri őket a hűtővíz kiengedése miatt. Az alaphoz a kormány 30 milliárd jent biztosított – írja a Japan Times.

Tavaly szeptemberben egymilliárd jen kártérítés megfizetésére kötelezte egy japán bíróság a tokiói kormányt, valamint a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) vállalatot, amiért nem hoztak megfelelő intézkedéseket a 2011-es katasztrófa megelőzése érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!