Újabb kártérítést kaphatnak a fukusimai atomkatasztrófa károsultjai

2020. szeptember 30. – 14:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egymilliárd jen (mintegy 3 milliárd forint) kártérítés megfizetésére kötelezte egy japán bíróság szerdán a tokiói kormányt, illetve a katasztrófa sújtotta fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) vállalatot.

A szendai felsőbíróság megállapította az állam és a Tepco felelősségét, amiért nem hoztak megfelelő intézkedéseket a 2011-es katasztrófa megelőzésére. Körülbelül harminc hasonló per indult eddig az országban, de ez az első alkalom, hogy egy felsőbíróság felelősként nevezte meg az államot, ami a szakértők szerint precedensértékű lehet.
A törvényszék kiemelte: az illetékes állami hivatalnak szigorúbb biztonsági intézkedéseket kellett volna előírnia az üzemeltető vállalat számára, ugyanis már egy 2002-es szakértői jelentésben figyelmeztettek arra, hogy a térségben nagy kockázata van egy hatalmas erejű szökőárnak.
A szerdán megítélt egymilliárd jenes összeget a kitelepített 3550 felperes között fogják szétosztani, akik a keresetükben ugyanakkor 28 milliárd jent követeltek.
Sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő kijelentette, hogy tanulmányozni fogják az ítéletet, utána döntenek a következő lépésekről.
A kabinet korábban azzal érvelt, hogy lehetetlen lett volna előre megjósolni a történteket. A Tepco pedig közölte, hogy már eleget tett meghatározott kártérítési kötelezettségeinek.
A 2011. március 11-i nagy erejű földrengést követő cunami a Fukusima I. atomerőmű három reaktorát is súlyosan megrongálta, és a radioaktív sugárzás következtében a környéken mintegy 160 ezer embert kellett kitelepíteni otthonából, s több mint 50 ezren még mindig nem térhettek vissza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!